Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ – ΑΠΟ Α.Ρ.Σ.Ι.


Προς τα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ και τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων


Η Α.Ρ.Σ.Ι. από τον 2-2011 σε ολομέλειες, συζητήσεις και εκδηλώσεις έχει προβεί σε αναλυτική και συγκροτημένη διαδικασία κατάρτισης αναλυτικής και συγκεκριμένης πρότασης για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Θεωρούμε όμως άκαιρη και αντιπαραγωγική την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων στη σημερινή συγκυρία, για τους ακόλουθους λόγους :

1)      Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, εφαρμόζοντας την πολιτική του μαύρου μετώπου κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με την υβριστική και απαξιωτική της στάση απέναντι στους γιατρούς, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ για κάθε είδους διάλογο.
2)       Ο «ΕΟΠΥΥ» έτσι όπως έχει δομηθεί και λειτουργεί δεν επιδέχεται βελτιώσεις, ούτε έχει κανένα νόημα να μιλάμε για συλλογική σύμβαση στα πλαίσιά του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατάργησή του και η δημιουργία ενός νέου, ριζικά διαφορετικού ενιαίου οργανισμού που θα προσφέρει πραγματικά δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ασφαλισμένους και αξιοπρέπεια στους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς λειτουργούς.
3)      Τέλος, κατά τη γνώμη μας, καμία απολύτως συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται εκ μέρους του ΠΙΣ, των Ιατρικών Συλλόγων και όλων των φορέων για συλλογική σύμβαση αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα το στοιχειώδες : να πληρωθούν στο σύνολό τους όλα τα οφειλόμενα στους γιατρούς από τα ασφαλιστικά ταμεία που συγκρότησαν τον «ΕΟΠΥΥ» (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ κλπ).

Για τους παραπάνω λόγους νομίζουμε πως πρέπει άμεσα να δοθεί ένα τέυτοιου είδους ΣΑΦΕΣ μήνυμα στην πολιτεία από τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους, και όχι να παρασυρθούμε σε οποιαδήποτε διαδικασία «διαλόγου» για συμβάσεις κλπ.

Μάρτιος 2012,
Πάνος Παπανικολάου, μέλος ΔΣ ΠΙΣ, εκλεγμένος με την

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου