Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ευχολόγιο η Λίστα Χειρουργείου: Λείπουν κρεβάτια, προσωπικό και κλίνες σε ΜΕΘ

Παρά τις υποσχέσεις Πολάκη
Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το σχέδιο του υπ. Υγείας με τους γιατρούς να μιλούν για σχεδόν ανεφάρμοστο μέτρο - Από τα 132 νοσοκομεία μόνο λίγο παραπάνω από δέκα δηλώνουν έτοιμα«Μάχη» με τον χρόνο και κυρίως με τις ελλείψεις σε χειρουργικά κρεβάτια και προσωπικό, δίνεται στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να καταρτιστεί και να αναρτηθεί ηλεκτρονικά η περίφημη Λίστα Χειρουργείου, που δρομολόγησε στις αρχές του έτους το υπουργείο Υγείας.

Το προσωπικό, κυρίως το ιατρικό, που θα επωμιστεί και την εφαρμογή της Λίστας, εξουθενωμένο από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, τον όγκο των περιστατικών, τις μεγάλες ελλείψεις υλικών, υποδομών, κρεβατιών, Εντατικών και ανθρώπινου δυναμικού, καλείται να αναλάβει μια ακόμη αρμοδιότητα που θα δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του, όπως και των ασθενών.

Η εφαρμοστική υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη στις 23 Ιανουαρίου 2017 έδινε τρίμηνη προθεσμία στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να προετοιμάσουν τη Λίστα Χειρουργείου – η οποία σημειωτέον παρουσιάζεται από τον κ. Πολάκη ως βασικό «όπλο» κατά της διαφθοράς στο ΕΣΥ που θα βάλει τέλος στις τεράστιες αναμονές για χειρουργική επέμβαση και θα «πατάξει» το γνωστό «φακελάκι», με τους γιατρούς να του απαντούν πως είναι ευπρόσδεκτη η διαφάνεια στα χειρουργεία, αρκεί να γίνεται με κινήσεις ουσίας. 

Η προθεσμία παρήλθε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα στα περισσότερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Από τα 132 νοσοκομεία της χώρας, μια δεκάδα... και κάτι έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τη Λίστα Χειρουργείου, ενώ αρκετά προκειμένου να δώσουν το «παρών» στα φιλόδοξα σχέδια της ηγεσίας της Αριστοτέλους δηλώνουν ότι η Λίστα είναι υπό κατασκευή. 
Το protothema.gr εντόπισε κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα από τη σχετική αναζήτηση, όπως τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Έλενα Βενιζέλου», το Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς», το «Σωτηρία», το Οφθαλμιατρείο, η Παμμακάριστος, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε Καλαμάτα, Άρτα, Καστοριά, Πρέβεζα, Κοζάνη και Πτολεμαϊδα. Σημειώνεται ότι Λίστα Χειρουργείου διέθετε ήδη πριν από την υπουργική απόφαση το νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, και σε νοσοκομεία - κορμούς του ΕΣΥ, οι Λίστες αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις διοικήσεις και το προσωπικό, καθώς έχει συσταθεί η αρμόδια Επιτροπή και έχει οριστεί το διοικητικό προσωπικό που χρεώνεται την κατάρτιση και την παρακολούθηση της Λίστας Χειρουργείου. Η υπουργική απόφαση προβλέπει πως την εποπτεία της Λίστας θα έχει σε κάθε νοσοκομείο ο υποδιοικητής. Τα περιστατικά που εμπίπτουν στη Λίστα Χειρουργείου, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες. Η κατηγοριοποίηση ξεκινά από περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη και για τα οποία η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα και έχουν εκτιμώμενο χρόνο αναμονής μέχρι να πραγματοποιηθεί η επέμβαση έως δύο εβδομάδες, και καταλήγει στην τελευταία κατηγορία περιστατικών «χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη», με εκτιμώμενο χρόνο αναμονής από 24 εβδομάδες, δηλαδή έξι μήνες και πάνω.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και διευθύντρια παθολόγος στο «Γ. Γεννηματάς», κυρία Ματίνα Παγώνη, θεωρεί απαραίτητο να δοθεί πίστωση χρόνου στο σύστημα υγείας προκειμένου να αποτιμηθεί η Λίστα Χειρουργείου. «Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητούμενο είναι να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Από τη μέχρι τώρα σύντομη λειτουργία της Λίστας Χειρουργείου στο Γεννηματάς δεν μπορούμε να δούμε το όφελος. Βλέπουμε σίγουρα όμως τη φοβερή πίεση που συνεπάγεται η Λίστα για τους γιατρούς που, παρότι εργάζονται υπό φοβερή πίεση στα Επείγοντα και στα τακτικά ιατρεία, αναγκάζονται να κάνουν και γραφειοκρατική δουλειά για να δίνουν τα περιστατικά στους υπαλλήλους», λέει η κυρία Παγώνη.

Κι αν οι γιατροί πιέζονται για να «βγάλουν» τη γραφειοκρατική δουλειά που απαιτεί η θέση τους και να συνεργάζονται με το διοικητικό προσωπικό, οι υπάλληλοι με τη σειρά τους σε πολλά νοσοκομεία, ιδίως της Αττικής, σηκώνουν τα χέρια ψηλά πριν καν τεθεί σε εφαρμογή η Λίστα Χειρουργείου. «Οι αλλαγές στο πρόγραμμα είναι διαρκείς. Φανταστείτε πχ ένα νοσοκομείο όπως ο Ευαγγελισμός ή το Ιπποκράτειο που εφημερεύουν εναλλάξ, μέρα παρά μέρα, για καρδιοχειρουργικά περιστατικά καλύπτοντας όλη τη νότια Ελλάδα. Με ποιο τρόπο θα καταρτίζουν τη λίστα οι καρδιοχειρουργοί υπό τέτοια ασφυκτική χρονική προθεσμία; Πόσοι και ποιοι υπάλληλοι μπορεί να βρίσκονται σε τέτοια ετοιμότητα, επειδή θα γίνονται διαρκώς αλλαγές στο πρόγραμμα των χειρουργικών επεμβάσεων, ώστε να ενημερώνουν τους πολίτες ότι αλλάζει ημερομηνία το χειρουργείο τους καθώς προέκυψε άλλο;» περιγράφει το σκηνικό που στήνεται στα περισσότερα νοσοκομεία στέλεχος μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής.

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες, χαρακτηρίζει την περίφημη Λίστα Χειρουργείων ο καρδιολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Ηλίας Σιώρας. Στον Ευαγγελισμό γίνονται σε ετήσια βάση περίπου 12.000 χειρουργεία. «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί πως μπορεί να παρουσιάζει ως αλλαγές μέτρα που δεν αλλάζουν τη δύσκολη καθημερινότητα εργαζομένων και ασθενών. Η Λίστα Χειρουργείων είναι ένα μέτρο του οποίου η εξαγγελία δεν κοστίζει τίποτα στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Έτσι όπως υλοποιείται όμως δεν θα αλλάξει τίποτα επί της ουσίας» λέει ο κ. Σιώρας, παραθέτοντας τις εύλογες ερωτήσεις του για το θέμα: «Όταν τα χειρουργικά τραπέζια στο λεκανοπέδιο είναι κλειστά σε ποσοστό 20%-35% είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού κι εξοπλισμού, για ποια λίστα χειρουργείου μιλάμε; Όταν στον Ευαγγελισμό από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 12 μετά κόπων και βασάνων και όταν τα νέα χειρουργεία παραμένουν δύο χρόνια κλειστά λόγω έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού, για ποια αποσυμφόρηση της λίστας των ασθενών μιλάμε;».

Οι ελλείψεις κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αποτελούν ένα ακόμη πρόβλημα που θα δυσκολέψει, αν δεν ακυρώσει στην πράξη την εφαρμογή της Λίστας Χειρουργείου. «Καθημερινά πολλές προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στην Εντατική. Πώς θα καταρτίσει ο γιατρός τη Λίστα Χειρουργείου εάν δεν γνωρίζει τη διαθεσιμότητα κλίνης στη ΜΕΘ για να μπει ο ασθενής μετά το χειρουργείο;» αναρωτιέται ο νευροχειρουργός και επιμελητής Α΄ του νοσοκομείου Γενικό Κρατικό Νίκαιας, κ. Πάνος Παπανικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου