Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Το υπουργείο Υγείας γίνεται…ηλεκτρονικό! Όλα τα σχέδια για υπηρεσίες «χωρίς χαρτί»

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Στόχο να αρχίζει να εκσυγχρονίζεται έχει βάλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα με βάση τους στόχους που έχει θέσει για το 2017 αλλά και με χρονικό ορίζοντα το 2020, επιδιώκεται η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της πληροφορικής, «για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας» όπως αμαφέρεται.

Στόχος βέβαια μάλλον δύσκολος αν κανείς σκεφτεί ότι σήμερα οι υπηρεσίες υγείας λειτουργούν σχεδόν με …τριτοκοσμικά τεχνολογικά μέσα που δε συνάδουν με την εποχή της πληροφορίας.
Υπουργείο Υγείας και υπηρεσίες χωρίς…χαρτί

Ωστόσο η αρχή φαίνεται να τίθεται από το ίδιο το υπουργείο υγείας για το οποίο η ηγεσία επιδιώκει να μειώσει τις εκτυπώσεις και τις κατ’ ιδίαν συναλλαγές με τους πολίτες, σε μεγάλο ποσοστό ακόμη και μέσα στο 2017.

Ειδικότερα με βάση τα σχέδια του υπουργού Υγείας δρομολογείται η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του κατά 30%, με στόχο έως το 2020 να μειωθεί κατά 60%.

Παράλληλα στόχος είναι τα γραφεία του υπουργείου Υγείας, των υπηρεσιών του αλλά και των εποπτευόμενων Φορέων να είναι «χωρίς χαρτί» (Paperless Office) κατά 20% φέτος, με στόχο έως το 2020 να αυξηθεί́ η μείωση χρήσης του χαρτιού στο 60%.
Και ψηφιακά αρχεία

Στην εποχή της πληροφορίας και του διαδικτύου οι ελληνικές υπηρεσίες Υγείας αξιοποιούν ακόμη το χαρτί και όχι τα ψηφιακά αρχεία.

Παρότι στο παρελθόν είχαμε… εντρυφήσει και στην Κοινωνία της Πληροφορίας, οι υπηρεσίες υγείας ακόμη δεν έχουν απαλλαγεί από τις χειρόγραφες διαδικασίες.


Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου υγείας θα πρέπει άμεσα ακόμη και εντός του έτους να θεσμοθετηθεί και να ξεκινήσει η διαδικασία για Ψηφιακά αρχεία και Μητρώα των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του, με στόχο την καθολική εφαρμογή έως το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου