Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Βελτιώσεις από το υπουργείο Υγείας στη διάταξη για τα αιμοληπτήρια εκτός διαγνωστικών κέντρων

Το υπουργείο Υγείας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που έχει προκληθεί και αναμένεται να προχωρήσει σε διόρθωση της επίμαχης διάταξης.

Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), έχει προκαλέσει διάταξη η οποία ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Με αυτή, υποχρεώνονται σε κλείσιμο αιμοληπτήρια που λειτουργούν διαγνωστικά κέντρα εκτός των εγκαταστάσεών τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολίτες απομακρυσμένων κυρίως περιοχών.
IATRONET

Στους χώρους αυτούς γίνονται αιμοληψίες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας και τα δείγματα αποστέλλονται στο διαγνωστικό εργαστήριο για ανάλυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που έχει προκληθεί και αναμένεται να προχωρήσει σε διόρθωση της επίμαχης διάταξης.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη κρίνεται απολύτως αναγκαία και άμεσης προτεραιότητας.

Το υπουργείο εκτιμούσε πως γίνεται καταχρηστική άσκηση της δυνατότητας της διενέργειας αιμοληψίας από δικαιούχους που ήδη διατηρούν διαγνωστικό εργαστήριο και αποφεύγουν να λειτουργήσουν και δεύτερο με τους όρους, τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που θέτει η κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αφετέρου να προκύπτουν ζητήματα διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ εγκαλεί το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας πως αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Καταγγέλλει, επίσης, “μικρόνοα μικροσυμφέροντα” που επέβαλαν αυτήν την πολιτική στο υπουργείο Υγείας.

Γνωμοδότηση

Το προεδρείο του Συνδέσμου επισημαίνει πως η λειτουργία των αιμοληπτηρίων βασίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (425/2002).

Σύμφωνα με αυτή, επιτρέπεται, κατόπιν άδειας από τον Ιατρικό Σύλλογο της εκάστοτε περιοχής, η δημιουργία και λειτουργία αυτών των χώρων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει άλλο εργαστήριο στην ίδια περιοχή και ότι διασφαλίζεται η σωστή διακίνηση των δειγμάτων αίματος.

Η ΠΑΣΙΔΙΚ εκτιμά πως η λειτουργία των αιμοληπτηρίων αποτελούσε ανακούφιση στους πολίτες κυρίως ορεινών και δύσβατων, περιοχών οι οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επένδυση σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με μόνιμη παρουσία ιατρού.

Δημ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Καλά.....εδώ νομίζω οτι δουλευόμαστε και μεταξύ μας..."απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές"....δήθεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή