Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

«Καμπάνες» σε Έλληνες ορθοπεδικούς για το σκάνδαλο DePuy

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Ποινές κάθειρξης πολλών ετών επέβαλε την Τετάρτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 3 πανεπιστημιακούς γιατρούς οι οποίοι κατηγορούνταν για το σκάνδαλο με τις μίζες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Jonshon & Jonshon και ειδικά της εταιρίας με ορθοπεδικά υλικά DePuy.

Το δικαστήριο επέβαλε στους 3 γιατρούς ποινές κάθειρξης από 11 ως 14 χρόνια κατά περίπτωση ωστόσο όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως αποφασίστηκε υπό τον όρο εγγύησης από 10.000 έως 15.0000 ευρώ.

Οι γιατροί αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος που αφορούσε προμήθειες από την εταιρεία ιατροτεχνολογικού υλικού DePuy, θυγατρική της πολυεθνικής Johnson & Johnson. Για τα ταξίδια- δώρα που κατηγορήθηκαν ότι δέχτηκαν, απαλλάχτηκαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι προμήθειες υλικών από τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Γ. Παπανικολάου», όπου εργάζονταν οι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί ήταν αυξημένες σε ποσοστό έως και 35% ενώ μέρος χρημάτων κατέληγε στις τσέπες τους. Υπολογίστηκε ότι από τις υπερτιμολογήσεις υλικών οστεοσύνθεσης που προμηθεύτηκαν τα δύο νοσοκομεία «την περίοδο 2001 – 2006 το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε με το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τρεις κατηγορούμενοι γιατροί κατά τη διάρκεια της απολογίας τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομες συναλλαγές.

2 σχόλια:

  1. μονο ΜΠΡΑΒΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1831

      Διαγραφή