Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Με αγκάθια οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με αγκάθια φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή της λίστας χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς την τελευταία στιγμή πολλά νοσοκομεία δεν είναι ακόμα έτοιμα.

Με δυσκολίες φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία, καθώς λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του σχεδίου, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη έτοιμες τις λίστες και δεν τις έχουν αναρτήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Με βάση την εγκύκλιο θα πρέπει την 1η Απριλίου να έχουν αναρτηθεί όλα τα χειρουργεία των ασθενών στις ειδικές λίστες με ειδικό κωδικό αριθμό, ώστε να μη φαίνεται το όνομα του πάσχοντα από το ΑΜΚΑ του.
Άλλωστε σχετικά είχε αποφανθεί και η Αρχή προστασίας προσωπικών Δεδομένων.

Πάντως οι ίδιες πηγές HealthReport.gr αναφέρουν ότι η καθυστέρηση έχει κινητοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία επικοινωνεί με τους Διοικητές προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της λίστας χειρουργείων.

Ενδεικτικό είναι ότι τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν ακόμη αναρτήσει τη λίστα των χειρουργείων, ενώ αντίθετα ορισμένα περιφερειακά νοσοκομεία είναι ήδη έτοιμα.

Ενδεικτική η περίπτωση του Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» το οποίο ήδη έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εγκυκλίου, έχει αναρτήσει όλες τις προβλεπόμενες χειρουργικές επεμβάσεις ακόμη και αυτές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

Η λίστα χειορυργείου το Νοσοκομείου Κοζάνης
Έρχεται το τέλος για τους «φακελάκηδες»;

Η λίστα χειρουργείου θεωρείται η πρώτη σημαντική κίνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τα φακελάκια στα νοσοκομεία, καθώς εάν εφαρμοστεί σωστά δε θα μπορεί να παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας.

Βέβαια υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο HealthReport.gr ότι οι φόβοι της ηγεσίας του υπουργείου υγείας εστιάζονται στο αν διάφοροι στα νοσοκομεία, θα βαφτίζουν τα προγραμματισμένα περιστατικά ως επείγοντα προκειμένου να παρακάμπτουν τις λίστες.

Άλλωστε τα επείγοντα περιστατικά εξαιρούνται από τη διαδικασία και δεν προγραμματίζονται με βάση τη σειρά προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου