Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Health Report.gr
Κατακόρυφη αύξηση φαίνεται πως παρουσιάζουν τα ποσοστά κατάθλιψης της χώρας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή αλλά και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση των Ελλήνων φαίνεται ότι έφερε η οικονομική κρίση.
Από το 2009 οπότε και άρχισε η κρίση, μέχρι και σήμερα οι ειδικοί καταγράφουν αυξημένα ποσοστά ψυχικών διαταραχών που βέβαια με βάση τα συμπεράσματα σχετίζονται με την αγωνία επιβίωσης αλλά και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά.
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ξεκάθαρα το ποσοστό αύξησης των ψυχολογικών επιπτώσεων στους Έλληνες οι οποίοι ζουν πλέον την κρίση στο πετσί τους.
Θερίζει η κατάθλιψη
Συγκριμένα η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τον επιπολασµό και τη σοβαρότητα των ψυχικών νόσων και ειδικότερα της κατάθλιψης.
Αξιοσημείωτο είναι πως τα συμπεράσματα αποτυπώνουν την άποψη των ίδιων των συμμετεχόντων στην έρευνα, χωρίς να μπορεί να υπολογίσει κανείς πόσα πραγματικά είναι τα περιστατικά κατάθλιψης που δεν έχουν διαγνωσθεί.
Εκτιμάται μάλιστα πως είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν καταγράφονται στις έρευνες.
Ειδικότερα κατάθλιψη δήλωσε το 4,7% του πληθυσμού, ποσοστό αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση µε το ποσοστό του 2009 (2,6%). Οι 3 στους 10 είναι άνδρες (33,0%) και οι 7 γυναίκες (67,0%).
Επίσης το 7,6% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω πάσχει από αγχώδεις διαταραχές ενώ το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές.
Το 92,9% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω απάντησε µε σαφήνεια σε όλα τα υποερωτήµατα της ενότητας της ψυχικής υγείας.
Από αυτούς, ποσοστό 38,3% δήλωσε ότι βίωσε ένα τουλάχιστον από τα «αρνητικά» συναισθήµατα /
καταστάσεις µε συχνότητα: αρκετές ηµέρες, περισσότερες από τις µισές ηµέρες ή σχεδόν κάθε ηµέρα, στο διάστηµα των δύο τελευταίων, πριν τη διενέργεια της έρευνας, εβδοµάδων.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 µηνών, πριν τη διενέργεια της έρευνας, ποσοστό 4,7% του πληθυσμού ηλικίας 15+ επισκέφθηκε ψυχίατρο ή ψυχολόγο για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Το ποσοστό ανδρών και γυναικών που καταγράφηκαν είναι 3,3% και 6,0%, αντίστοιχα.
Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτηµα αναφορικά µε τον αυτοκτονικό ιδεασµό και τη συχνότητα εµφάνισής του.
Σύµφωνα µε τις απαντήσεις «σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να µη ζει ή να βλάψει τον εαυτό του» έκανε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 εβδοµάδων πριν τη διενέργεια της έρευνας, το 3,3% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω που απάντησε µε σαφήνεια στο συγκεκριµένο υποερώτηµα της ψυχικής υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου