Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Στα κάγκελα ακόμη οι γιατροί για τις αλλαγές στις ειδικότητες! Τι ζητούν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Health report

Έντονες αντιδράσεις συνεχίζουν να εκφράζονται από ειδικευόμενους γιατρούς αλλά και από Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς μετά τις τοποθετήσεις του Προέδρου του ΚΕΣΥ ότι οι ειδικευόμενοι είναι «εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι».

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) καθηγητής Κ.Μάρκουξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τις τοποθετήσεις του σε συνέλευση νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑ), όπου ανέλυσε τις αλλαγές που θα έρθουν στην ειδικότητα των γιατρών ενώ πολλοί ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως προάγγελο κατάργησης των μισθών των ειδικευομένων. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το αναλυτικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: “Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων; Τι αλλαγές έρχονται στις ειδικότητες”


Νέες αντιδράσεις

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου μιλά για σκληρά εργαζόμενους γιατρούς που: «θα αντιμετωπίσουν μόνοι τους ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που προσέρχονται κάθε μέρα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Είναι οι γιατροί που δουλεύουν 36 και πλέον ώρες συνεχόμενα άυπνοι και ακούραστοι φροντίζοντας τους συμπολίτες μας που είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν (ωράρια για τα οποία η χώρα μας έχει καταδικαστεί και από την Ε.Ε) με σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και με προσωπική έκθεση σε νομικές ευθύνες που δεν τους αναλογούν».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου αφήνει αιχμές για τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ, ενώ ζητά να αξιολογούνται όλοι, τόσο οι εκπαιδευόμενοι όσο και οι εκπαιδευτές: «Απαιτεί σεβασμό και αναγνώριση της προσφοράς τους.

Επιτάσσει ένα σύγχρονο, αξιόπιστο, καλά οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, έχοντας κεντρικό πυρήνα την διαρκή αξιολόγηση εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών, κλινικών και νοσοκομείων» καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου θεωρεί ότι οι Ειδικευόμενοι ιατροί είναι τόσο Εργαζόμενοι όσο και εκπαιδευόμενοι.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) εκτιμά ότι οι αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες που παρουσίασε o κ.Μάρκου ήταν ουσιαστικά η προαναγγελία των όσων ετοιμάζει η κυβέρνηση καθώς επισημαίνει ότι λειτούργησε: «σαν κυβερνητικός “λαγός” και οι αλλαγές κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση και αποτελούν την τροχιοδεικτική βολή για την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των νέων γιατρών».


Η ΔΗΠΑΚ προειδοποιεί -όπως λέει -το υπουργείο Υγείας να μην προβεί σε αυτές τις αλλαγές καθώς θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Και αυτό επειδή η ουσία των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατά την ΔΗΠΑΚ είναι: «Ειδικευόμενοι, φτηνοί γιατροί, για το δημόσιο νοσοκομείο-επιχείρηση».

Το Δίκτυο Νέων Γιατρών Ελλάδος από την πλευρά του αναφέρει: «Η δήλωση αυτή προκάλεσε ήδη αναστάτωση και αγανάκτηση στον ιατρικό κόσμο της χώρας, και ιδιαίτερα στους ειδικευόμενους ιατρούς, καθώς πρόκειται για απαράδεκτη και “πονηρή” πρακτική ο χαρακτηρισμός των ειδικευομένων ιατρών ως εκπαιδευόμενων και όχι εργαζόμενων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα για εισηγήσεις μείωσης ή και κατάργησης του μισθού που λαμβάνουν ως σκληρά εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας».


Το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας, ως μέλος του Δικτύου Νέων Ιατρών του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, έχει ζητήσει ήδη τη στήριξη των συναδέλφων τους και την παρέμβαση του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου και την «καταδίκη της συγκεκριμένης, απαράδεκτης δήλωσης του Προέδρου του ΚΕ.Σ.Υ»

3 σχόλια:

  1. ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ? ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥ?? ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ , ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Ή ΕΡΕΥΝΑ ? ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ . ΕΚΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρα από την κατάργηση του μισθού που παίζεται αν είναι πρόθεση της κυβέρνησης όλες οι μεταρρυθμίσεις που διαβάζω προς την θετική κατεύθυνση κινούνται ! Μάλλον οι κάθε λογής ......διευθυντάδες που εκμεταλλεύονταν ως τώρα τους ειδικευόμενους ανησυχούν, παρά οι .......ειδικευόμενοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά ποιός διανοήθηκε οτι παίζεται η κατάργηση του μισθού του ειδικευόμενου και γράφονται αυτά τα τρομοκρατικά τερατουργήματα.Επειδή ο ειδικευόμενος ,πρωτίστως είναι εκπαιδευόμενος και δευτερευόντως εργαζόμενος; Επειδή εδώ μέχρι τώρα την ειδικότητα την έπαιρναν κακώς, μόνο ως εργαζόμενοι , χωρίς να υπάρχει κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και παρακολούθησης της προόδου; Είναι γιατί οι αρμόδιοι καθηγητές ασχολούντο με τα πελατάκια ,τις μίζες απο τις φαρμακευτικές για τις μελέτες,τις μίζες για τα υλικά που ζητούσαν , τις χορηγίες για την...έρευνα ,την προβολή τους στα συνέδρια-κατηχητικά ,την εμπλοκή τους στις επιστημονικές εταιρίες για να είναι κολλητοί με τους μάνατζερ για να κανονίζουν τις χορηγίες τι θα τις κάνουν, κλπ κλπ.Οπότε ποιός να ασχοληθεί με την εκπαίδευση των ειδικευομένων; Εκπαίδευση...άγνωστη λέξη. Γιά ...κακώς αμοιβόμενο εργάτη ...ναι. Και τώρα που επιτέλους κάτι πάει να γίνει ξεβολεύονται καθηγητές και διευθυντές και άλλες σαβούρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή