Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ο ΕΦΚΑ εξελίσσεται σε Βατερλό της κυβέρνησης



Του Προκόπη Χατζηνικολάου
- LIBERAL.GR

Μπορεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (εάν ολοκληρωθεί) να φέρει σκληρά μέτρα καθώς θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο και οι συντάξεις, ωστόσο το μεγάλο Βατερλό για την κυβέρνηση είναι ο ΕΦΚΑ και ενδεχομένως μάλιστα να ξεπεράσει τους παλαιότερους σκληρούς φόρους που είχαν επιβληθεί όπως το χαράτσι της ΔΕΗ και ο ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας η κυβέρνηση δημιούργησε το δικό της... ΕΝΦΙΑ, εξοργίζοντας ασφαλισμένους, επιχειρήσεις και λογιστές καθώς τρεις μήνες μετά την επίσημη εφαρμογή του ο νέος νόμος δεν μπορεί να... εφαρμοστεί.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης ή του νέου ασφαλιστικού φορέα, ακόμα και του κόμματος βγαίνουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Μόλις προχθές ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα αυτή θα εκδοθούν νέες οδηγίες, ενώ επιχείρησε να αμβλύνει τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί επισημαίνοντας ότι δεν θα πληρώσουν διπλές εισφορές όσοι είναι μπλοκάκια με έως δύο εργοδότες και ταυτόχρονα τους έχει εκδοθεί το ειδοποιητήριο.

Καλές οι προθέσεις του Διοικητή αλλά οι δηλώσεις χωρίς επίσημες οδηγίες, δηλαδή εγκυκλίους ή αποφάσεις δεν έχουν καμία ισχύ. Τα λογιστήρια δεν μπορούν να βασιστούν σε κάποια δήλωση από όπου και αν προέρχεται αυτή εάν δεν συνοδεύεται από εγκύκλιο. Και δυστυχώς ακόμα και δεν έχει εκδοθεί τίποτα.

Αντίθετα η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο παρατείνοντας τις προθεσμίες με στόχο όχι μόνο να διορθωθούν τα λάθη, αλλά και για να εντοπιστούν μερικές δεκάδες χιλιάδων ασφαλισμένων που δεν έχει εντοπίσει ακόμα το σύστημα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η εισπραξιμότητα του φόρου έχει προσεγγίσει το 55%, ποσοστό το οποίο για τους ιθύνοντες του υπουργείου είναι ικανοποιητικό.

Δηλαδή δημιουργήθηκε ένας νέος ασφαλιστικός νόμος, προκειμένου η εισπραξιμότητα να φθάσει στο 55%! Βέβαια, όταν ο κ. Κατρούγκαλος κατέθετε το νόμο στη Βουλή είχε ανεβάσει τις προσδοκίες αυτές στο 75%, κάτι που πλέον φαντάζει μακρινό όνειρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος φορέας αναζητεί ακόμα 60.000 μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση, οι οποίοι έκοβαν τα προηγούμενα χρόνια και δελτίο παροχής υπηρεσιών αλλά ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Πέρα από την αδυναμία εντοπισμού των ασφαλισμένων, πολλά ειδοποιητήρια περιέχουν σωρεία λαθών καθώς οι υπολογισμοί έχουν γίνει με τα στοιχεία του 2015 και πολύ πιθανόν με την εκκαθάριση των εισφορών να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στα έσοδα του ταμείου. Και αυτό καθώς οι εισφορές του δεύτερου εξαμήνου θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2016. Είναι εξαιρετικά πιθανόν όμως, να μην μπορέσει ο νέος φορέας να υπολογίσει τις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016 και δεν αποκλείεται τελικά όλο το 2017 να υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2015.

Επίσης, αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση και ενδεχομένως τα έσοδα του ΕΦΚΑ να πέσουν κάτω από το 55%, είναι ότι το προηγούμενο έτος τα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα είναι μειωμένα σε σχέση με το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος που εισπράχθηκε με τη μορφή παρακράτησης (πλην μισθών και συντάξεων, αφορά τα μπλοκάκια) μειώθηκαν σε 763,92 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος έναντι 829,98 εκατ. ευρώ το 2015.

Αυτό σημαίνει ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα από 4,15 δισ. ευρώ που ήταν το 2015 μειώθηκαν στα 3,82 δισ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό αφενός καταδεικνύει την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, αλλά κυρίως δείχνει ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες είτε έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, είτε απέκρυψαν εισοδήματα από την εφορία, για να αντεπεξέλθουν στα σκληρά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου