Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Γιαννακόπουλος: «Έπεσαν στον λάκκο που έσκαψαν…»



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Τη δική του απάντηση στον θόρυβο που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες και έχει στο επίκεντρο τη λειτουργία μερικών εκ των ιδιωτικών κλινικών της περιοχής δίνει με δηλώσεις του στη larissanet.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος, ο οποίος και μετέχει στην επιτροπή του άρθρου 4 του Π.Δ. 247 / 91.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννακόπουλος έχει ήδη αποστείλει σχετικό έγγραφο προς τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, το οποίο και τιτλοφορείται «όλη αλήθεια για τη λειτουργία ιδιωτικών κλινικών που βρίσκονται σε μη αυτοτελή και αυτόνομα κτίρια».


Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας μετά και τη χθεσινή συνέντευξη τύπου υπογραμμίζει πως «τόσο ο κ. Αχιλλέας Νταβέλης (σ.σ. πρόεδρος της «ANIMUS Α.Ε.»), όσο και ο κ. Γιώργος Πίπης (σ.σ. εκπρόσωπος της ιδιωτικής κλινικής «Ασκληπιείο») αποπροσανατολίζουν την Κοινωνία και κυρίως τους εργαζόμενους στις κλινικές για τον λόγο ότι είναι υπόλογοι απέναντί τους καθώς η υπέρμετρη αλαζονεία και η επιχειρηματική απειρία τους ανάγκασε να πέσουν στον ίδιο λάκκο που έσκαψαν για ανταγωνιστή τους επιχειρηματία».

Ιστορικό 

Ο κ. Γιαννακόπουλος κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης που αφορούσε «πέντε κλινικές και πλέον τέσσερις στη Λάρισα, οι οποίες δεν λειτουργούν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια».

Χαρακτηριστικά δηλώνει τα εξής:

«Όλα ξεκίνησαν το 2000 όταν δόθηκε η δυνατότητα στις κλινικές να εκσυγχρονιστούν, ενώ από το Π.Δ. 235 / 2000 υπήρχε η υποχρέωση να λειτουργούν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια.

Προφανώς μετά από πιέσεις των τότε ιδιοκτήτων – δεν πρόκειται για τους τωρινούς – οδήγησαν την κατάσταση στο να δοθεί μια διαφορετική ερμηνεία, η οποία αποτυπώθηκε και Υπηρεσιακά με αποτέλεσμα να γίνεται μέχρι και το 2016 η θεώρηση των σχεδίων λειτουργίας των Κλινικών.

Η Επιτροπή Ελέγχου, στην οποία μετέχω και εγώ ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειάρχη όμως δέχεται εντολές μόνο από το Υπουργείο Υγείας, ταυτοποιούσε τα θεωρημένα από το Υπουργείοσχέδια και αυτό πράτταμε και για τις 5 κλινικές που λειτουργούσαν σε μη αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια.

Το 2016 χήρεψε από άποψη επενδυτή η κλινική “Θεοτόκος” και την διεκδίκησε ο κ. Νταβέλης.

Η οικογένεια των ιδιοκτητών έκρινε πως έπρεπε να την δώσει σε άλλο επιχειρηματία.

Τότε προφανώς ο κ. Νταβέλης εξαγριώθηκε…»

Σ’ αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας προσθέτει πως «εκείνη την περίοδο έγιναν καταγγελίες πως η κλινική “Θεοτόκος” λειτουργεί σε κτίριο μη ανεξάρτητο και αυτοτελές.

Έρχεται στη Λάρισα κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), χωρίς να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου και χωρίς να επισκεφθεί την Κλινική.

Στη συνέχεια – αρχές Σεπτεμβρίου 2016 – βγαίνει ένα πόρισμα το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στην Επιτροπή Ελέγχου και αποφαίνεται πως δεν πρέπει να λειτουργήσει η Κλινική στο συγκεκριμένο κτίρριο, καθώς αυτό δεν είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο».

Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογραμμίζει πως «το πόρισμα αυτό δεν στέκει πουθενά και αυτό το καταγγείλαμε στον Υπουργό Υγείας, ενώ θα πρέπει να πούμε πως οι υπάλληλοι του ΣΕΥΥΠ είναι αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο για την ενοχοποίηση της Επιτροπής του άρθρου 4» και ο κ. Γιαννακόπουλος συνεχίζει:

«Τότε ο Περιφερειάρχης ανακάλεσε την άδεια για την κλινική “Θεοτόκος”.

Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας – επενδυτής της κλινικής “Θεοτόκος” προσφεύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δικαιώνεται και ζητείται να ανακληθεί η απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία ανακαλούσε την Άδεια, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες ανακαίνισης στην κλινική, οι οποίες είχαν διακοπεί».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κλείνει δηλώνοντας πως «το Υπουργείο Υγείας, στο τέλος Δεκεμβρίου 2016, αποστέλλει έγγραφο με φωτογραφίες από συγκεκριμένες κλινικές και μας δίνει την εντολή να γνωμοδοτήσουμε αν οι λειτουργούν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια.

Οι δύο κλινικές που οι εκπρόσωποί τους μιλούν αυτές τις ημέρες, δεν λειτουργούν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια και αυτό προκύπτει από τη νέα ερμηνεία που έδωσε το Υπουργείο Υγείας από το 2016».

Τέσσερις λύσεις

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρει πως «έχουν γίνει επισκέψεις στο Υπουργείο και προσπαθούμε να βρούμε λύση, καθώς δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, με το δεδομένο ότι ένας επιχειρηματίας – από όσους αντιμετωπίζουν το ζήτημα – συμμορφώθηκε και πλέον το κτίριο είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο».

Πλέον, ο κ. Γιαννακόπουλος υπογραμμίζει ενδεικτικά τις τέσσερις λύσεις που υπάρχουν για την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί:

1. Ή θα υπάρξει αλλαγή στο νομικό πλαίσιο ώστε να ρυθμιστεί η κατάσταση.

2. Ή θα γίνουν μετατροπές στις ήδη υπάρχουσες κλινικές ώστε να λειτουργούν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια.

3. Ή θα μεταφερθούν σε άλλα κτίρια, αυτοτελή και ανεξάρτητα.

4. Ή θα κλείσουν, καθώς τα συγκεκριμένα κτίρια δεν είναι αυτοτελή και ανεξάρτητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου