Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Με πανελλαδικές οι ειδικότητες στους γιατρούς

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Mε νέο σύστημα εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο θα παίρνουν από τον Οκτώβριο την ειδικότητα οι γιατροί. Είναι ενδιαφέρον ότι η βαθμολογία τους θα μετρά για την πρόσληψή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακόμα, θεσμοθετούνται νέες ειδικότητες που έως τώρα δίνονταν μόνο στο εξωτερικό.

ΕΘΝΟΣ

Αλλαγές στον τρόπο απονομής της ιατρικής ειδικότητας θα ισχύσουν από τον προσεχή Οκτώβριο.

Το υπουργείο Υγείας έχει δεχτεί γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία προβλέπει –μεταξύ άλλων– πανελλαδικές εξετάσεις για ειδικότητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα οι εξετάσεις γίνονταν στην Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) όπου ανήκε το νοσοκομείο ειδίκευσης κάθε γιατρού.

Οι εξετάσεις θα γίνονται τρεις φορές τον χρόνο και θα είναι γραπτές και προφορικές. Στις γραπτές εξετάσεις θα υπάρχει βαθμός. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη βάση στα γραπτά, η οποία θα είναι το «5», για να προχωρήσουν στα προφορικά.

Το τελικό αποτέλεσμα, μετά και την προφορική εξέταση, θα είναι δομημένο. Κάθε επιτυχώς εξετασθείς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα λαμβάνει τίτλο ειδικότητας με βαθμό (Αριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς). Η αξιολόγηση αυτή θα λαμβάνεται υπόψη σε μελλοντικές προκηρύξεις για κατάληψη θέσεων στο ΕΣΥ.

Κάθε εξεταστική υποομάδα θα απαρτίζεται από τρεις εξεταστές. Η επιλογή των εξεταστών θα είναι από ολόκληρη την Ελλάδα και θα πραγματοποιείται από κατάλογο εκπαιδευτών για τη διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας και σχεδιάζεται να αλλάζει σε κάθε εξεταστική περίοδο.

Θεσμοθετούνται, παράλληλα, νέες ιατρικές ειδικότητες, όπως η Κλινική Γενετική, νέες εξειδικεύσεις όπως η Επειγοντολογία και νέες ειδικότητες της Οδοντιατρικής όπως η Χειρουργική Στόματος. Θα δίνεται, παράλληλα, έμφαση στην ποιοτική και την ποσοτική βελτίωση των γενικών γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την υπό ανάπτυξη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει τη διαφωνία του με τις εξετάσεις. Εκτιμά πως καθίσταται πιο εύκολος ο έλεγχος του αριθμού των επιτυχόντων. Από τη στιγμή που έχει καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός γιατρών σε κάθε ειδικότητα, η έννοια της επιτυχούς εξέτασης για τη λήψη του τίτλου ειδικότητας είναι σχετική.

Αφήνει, μάλιστα, αιχμές για τις κυβερνητικές προθέσεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για κατάργηση των αποδοχών στους ειδικευόμενους γιατρούς. Η αιχμή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος τη χαρακτήρισε απολύτως παραπλανητική: «Είναι πραγματικά προσβλητική για τη νοημοσύνη του κάθε ανθρώπου αυτού του τύπου η φιλολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου