Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι 10 Απριλίου ξανά ομαλή χορήγηση φαρμάκων για Ηπατίτιδα C! Γιατί μειώθηκαν



Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στον αέρα είναι το τελευταίο διάστημα οι ασθενείς που πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για την Ηπατίτιδα C, καθώς ο ΕΟΠΥΥ διέκοψε τη λειτουργία του μητρώου των ασθενών από όπου και εξαρτάται η χορήγηση της θεραπείας.

Ειδικότερα το μητρώο των ασθενών που είχε δημιουργηθεί προκειμένου να γίνεται η χορήγηση φαρμάκων και η καταγραφή των ασθενών, διεκόπη με πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για ένα σύστημα όπου καταγράφονται όλα τα δεδομένα των ασθενών, η πορεία της θεραπείας τους αλλά και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Τη λειτουργία του μητρώου είχε αναλάβει το Πανεπιστήμιο Αθηνών (εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας) με την υποχρέωση να παραδίδει τα σχετικά στατιστικά στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο για άγνωστους και μη δημοσιοποιημένους λόγους, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «κατέβασε» την ηλεκτρονική πλατφόρμα του μητρώου, με συνέπεια να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη θεραπεία των ασθενών. Διαβάστε ΕΔΩ την αποκάλυψη που είχε κάνει το HealthReport.gr: «Στα τελικά παζάρια για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας! Τι ζήτησε η Επιτροπή. Όλο το παρασκήνιο»

Είναι ενδεικτικό πως στο διάστημα που το μητρώο δεν λειτουργεί, περίπου οι μισοί ασθενείς έλαβαν τα φάρμακά τους σε σχέση με πόσους θα έπρεπε να τα λάβουν, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr. Άλλωστε η χορήγηση των σκευασμάτων για την Ηπατίτιδα γίνεται χειρόγραφα, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία.
Δεσμεύσεις από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Ωστόσο σε συνάντηση που είχε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, δεσμεύτηκε ότι έως τις 10 Απριλίου θα επαναλειτουργήσει το μητρώο των ασθενών.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο «Προμηθέα»: «Ο κ. Μπερσίμης, αναλαμβάνοντας ως ένα βαθμό και την ευθύνη του οργανισμού αλλά και τη σημασία του μητρώου, δεσμεύτηκε πώς μέχρι τις 10 Απριλίου θα έχουν ξεπεραστεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα και το μητρώο θα λειτουργήσει εκ νέου».

Να σημειωθεί ότι το θεραπευτικό μητρώο της ηπατίτιδας C αποτελεί σημαντικό “εργαλείο” στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την καταπολέμηση της νόσου. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον έλεγχο της συνταγογράφησης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, ενώ δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των θεραπειών καθώς και ελέγχου της συγκεκριμένης δαπάνης.
Ακόμη …συζητήσεις για τα παζάρια στις τιμές

Στο μεταξύ σε αναμονή είναι ακόμη και οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα για την Ηπατίτιδα καθώς οι τελικές τους προσφορές για εκπτώσεις έχουν δοθεί στον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, αλλά απάντηση δεν έχει ακόμη δοθεί.

Είναι εντυπωσιακό όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, ότι οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες πιέζουν για να δώσουν εκπτώσεις ώστε να λάβουν περισσότεροι ασθενείς τις θεραπείες, ενώ το υπουργείο Υγείας ακόμη κωλυσιεργεί.

Άλλωστε οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις ήρθαν με καθυστέρηση. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ακριβά φάρμακα χωρίς διαπραγμάτευση! Γιατί κόπηκαν τα «παζάρια»

Αποτέλεσμα όμως είναι να συνεχίζουμε να πληρώνουμε ακριβά εδώ και καιρός τα φάρμακα της Ηπατίτιδας ενώ θα μπορούσαν να είναι εξασφαλισθεί γενναίες εκπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου