Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αποσυμφόρησής τους



Σε παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Onmed.gr

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα τμήματα επειγόντων πρόκειται να αυτονομηθούν και να στελεχωθούν από εξειδικευμένους γιατρούς, ενώ προβλέπονται και 24ωρες εφημερίες σε 10 νοσοκομεία της Αττικής. Σημαντικό μέρος της ζήτησης θα απορροφήσουν και οι 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει ενίσχυση της πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας. Θα υλοποιηθεί με ενίσχυση των δομών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στον αστικό ιστό.

Το δεύτερο σκέλος προβλέπει αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε κομβικά νοσοκομεία, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εφημεριών. Δημιουργούνται αυτόνομα, διοικητικά και λειτουργικά τμήματα, στελεχωμένα από γιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα φροντίδα.

Μέρος των 2.500 προσλήψεων που προγραμματίζονται για την Υγεία θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν τα νέα ΤΕΠ.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει λειτουργία δέκα νοσοκομείων κορμού στην Αττική, τα οποία θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση. Στα νοσοκομεία αυτά θα λειτουργούν εξειδικευμένα τμήματα επειγόντων, τα οποία θα απορροφούν τη ζήτηση, ενώ τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα θα λειτουργούν υποστηρικτικά. Οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής (1η και 2η ΥΠΕ) επεξεργάζονται σχέδιο λειτουργίας του νέου συστήματος, με στοχευμένες προσλήψεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνεται ως πρώτη προτεραιότητα στους στρατηγικούς στόχους και άξονες παρέμβασης του υπ. Υγείας, με χρονική περίοδο εφαρμογής έως το 2020. Στο σχέδιο, που υπογράφει ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, γίνεται λόγος για την προνοσοκομειακή και την εντατική φροντίδα.

Σε αυτό επισημαίνεται η ανάγκη για αναβάθμιση της ετοιμότητας της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, μέσω της επιχειρησιακής και λειτουργικής ενίσχυσης του ΕΚΑΒ. Για τους ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία προβλέπονται κλινικά κριτήρια εισαγωγής και παραμονής στις εντατικές.

Η έλλειψη συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και τμημάτων επειγόντων περιστατικών προκαλεί «ασφυξία» στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Οι γιατροί σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής εκτιμούν πως το 70% των περιστατικών που εξετάζουν σε κάθε εφημερία θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί σε δομές εκτός νοσοκομείου.

Ενδεικτικό είναι ότι στην εφημερία του «Ευαγγελισμού» εξετάζονται 1.000 έως 1.500 ασθενείς και πραγματοποιούνται έως 250 εισαγωγές. Τα ελληνικά νοσοκομεία κατέχουν την τρίτη ευρωπαϊκή θέση σε επισκέψεις ασθενών, με 44,5 επισκέψεις ανά 100 κατοίκους.

Ως πρώτη ειδικότητα υποδοχής ορίστηκαν οι νοσηλευτές αντί των γιατρών. Όταν κριθεί πως ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί από γιατρό, ενημερώνεται για τους χρόνους αναμονής ανά τμήμα. Ο ασθενής μπορεί, έτσι, να επιλέξει το τμήμα επειγόντων στο οποίο θα απευθυνθεί, περιμένοντας (εάν επιθυμεί) στο σπίτι του μέχρι να καλυφθεί ο προβλεπόμενος χρόνος.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου