Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η αξιολόγηση φέρνει τα “κακά μαντάτα” στο Φάρμακο. Ύστατη έκκληση στον Πρωθυπουργό


Στον Αλέξη Τσίπρα στρέφονται οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, σε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής του “ατυχήματος” που εκτιμάται ότι θα προκληθεί από τη νομοθέτηση των αλλαγών στα νέα φάρμακα. Η ύστατη επιστολή εστάλη αργά χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο Φάρμακο, μεταξύ των οποίων πιθανότατα το rebate 25% στα νέα σκευάσματα, θα ενταχθούν στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο, που θα επισφραγίσει την αξιολόγηση και τη συμφωνία με τους Θεσμούς. Το εν λόγω νομοθέτημα αναμένεται έως το Πάσχα και έως την κατάθεση του η Αριστοτέλους εξετάζει την κατάθεση, σε άλλα σχέδια νόμου, επιμέρους διατάξεων. Πάντως, το προσχέδιο του κεφαλαίου για το Φάρμακο φέρεται να είναι στη διαδικασία της τελικής επεξεργασίας.

Τα τελευταία δεδομένα, όπως παρουσιάστηκαν και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ, φαίνεται να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις από τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα.

Θυμίζουμε ότι επίσημη ενημέρωση, κυρίως στους εκπροσώπους του τυπου, για τις νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας δεν πραγματοποιείται.

Όπως είχε γράψει, πάντως, το Virus, το rebate στα νέα φάρμακα έχει κλείσει στο 25% (διαβάστε εδώ). Ωστόσο, περιθώρια ευελιξίας φαίνεται να έχουν βρεθεί, μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το rebate εκτιμάται από κύκλους της αγοράς ότι θα αποτελέσει το “αντίδοτο” σε πιθανή αύξηση του claw back που μπορεί να επιφέρει η είσοδος των νέων φαρμάκων. Αντίστοιχα, εκτιμήσεις θέλουν το ενοποιημένο rebate, που πρόκειται να εισαχθεί άμεσα, να αποτελεί το “αντίβαρο” στη μνημονιακή υποχρέωση μείωσης του claw back κατά 30% για το τρέχον έτος (άλλο τόσο προβλέπεται για το 2018), ήτοι περίπου 210 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να περιέχει και κλειστούς προϋπολογισμούς, για τρεις παθήσεις. Το μόνο ανοικτό θέμα φαίνεται πως είναι το σύστημα HTA, ένα από τα ελάχιστα σημεία που η Αριστοτέλους προχώρησε σε αλλαγές, καθώς περιόρισε σε 6 κράτη με HTA το προαπαιτούμενο για την αποζημίωση ενός νέου φαρμάκου. Ασαφές είναι, προς το παρόν, αν τελικά θα συμπεριληφθεί σχετική διάταξη και αν ναι με ποια μορφή.

Η φαρμακευτική αγορά, η οποία καθόταν έτσι και αλλιώς σε “αναμμένα κάρβουνα” περιμένοντας τις εξελίξεις, είναι τώρα “στα κάγκελα”, ενόψει της άμεσης θεσμοθέτησης των παραπάνω αλλαγών, που εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός Ελλάδας για 2 με 4 χρόνια νέες θεραπείες.

Ο ΣΦΕΕ στον Πρωθυπουργό

Αφού οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα μέτρα και η έντονη ανησυχία δεν φάνηκαν να συγκινούν τους εμπνευστές των αλλαγών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αποφάσισε να στραφεί στον Πρωθυπουργό.

Στην επιστολή, που εστάλη αργά το απόγευμα στον Αλέξη Τσίπρα, γίνεται λόγος για μεγάλες αστοχίες για τη φαρμακευτική δαπάνη το περασμένο έτος, που οδήγησαν σε εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής, απουσία δομικών μεταρρυθμίσεων και επιλογής μόνο οριζόντιων μέτρων. Παράλληλα, περιγράφεται ένα δυσοίωνο μέλλον για τη φαρμακευτική αγορά.

Ο ΣΦΕΕ, που έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν τη θεσμοθέτηση των αλλαγών, κάνει λόγο για άμεση απειλή της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου και των 86 χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και για ανυπέρβλητα εμπόδια στις όποιες επενδύσεις. Όπως επισημαίνεται στον Πρωθυπουργό, σε μια ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη, το 2016 υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις άγγιξαν στο € 1 δισ., που μεταφράζεται σε δωρεάν παροχή 1 στα 4 φάρμακα στην κοινότητα και 1 στα 3 φάρμακα στα νοσοκομεία από τις εταιρίες- μέλη του. Μάλιστα, στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη καταγράφεται αύξηση 21% στην επιβάρυνση του κλάδου (755εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το 2015. Στα 261 εκατ. ευρώ θα ανέρθει η επιβάρυνση στη νοσοκομειακή δαπάνη.

Υπογραμμίζεται, παράλληλα, πως δεν υπάρχει άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που επιστρέφει στο κράτος πάνω από 30% προ φόρων, ούτε παρατηρείται κάτι ανάλογο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν νέα οριζόντια μέτρα, η θεσμοθέτηση κλειστών προϋπολογισμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες, τα κριτήρια στην ένταξη νέων προϊόντων στη θετική λίστα, το επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα, που μεταφράζεται σε συνολική επιβάρυνση έως και 60% κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης και φυσικά το ενοποιημένο rebate μέχρι 30%, που, όπως είχε γράψει το Virus, θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων σε ποσοστό άνω του 50%.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εκφράζουν και την ανησυχία του για την απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για τη μείωση κατά 30% του claw back. Την ίδια ώρα, απουσιάζουν και δομικές μεταρρυθμίσεις (οργανισμός HTA, πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, συμφωνίες όγκου τιμής), απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του κλάδου, του συστήματος και της δημόσιας υγείας.

Θυμίζουν, δε, πως τα 43 νέα φάρμακα για τον καρκίνο και για σπάνιες παθήσεις που κυκλοφόρησαν την περίοδο 2014-2016, δεν θα ήταν σήμερα διαθέσιμο στους πολίτες της χώρας, εάν ίσχυαν τα προτεινόμενα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου