Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

“Φέσι” ΕΟΠΥΥ στους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες


Το οργανωτικό και διοικητικό «χάος» των ΕΟΠΥΥ-ΕΦΚΑ πληρώνουν οι οικογένειες των παιδιών που έχουν ανάγκη Ειδικής Αγωγής, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις περιμένουν μέχρι κι έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι ο ΕΟΠΥΥ να τους καταβάλλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου, επισημαίνοντας πως εξαιτίας της καθυστέρησης και του υψηλού κόστους των θεραπειών, πολλοί γονείς διακόπτουν τις απαραίτητες θεραπείες για τα παιδιά τους.

«Αυτό μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα στη θεραπεία των παιδιών, καθώς η επιτυχία της βασίζεται στη συνεχή και αδιάλειπτη χορήγηση ειδικής αγωγής στα παιδιά αυτά, από τους κατάλληλους θεραπευτές. Είναι μία εξέλιξη κόλαφος για την υποτιθέμενη κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» τονίζει σχετικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει αποζημιώσεις:
Από το Φεβρουάριο του 2016, σε αυτούς που ανήκουν στο κατάστημα ΕΟΠΥΥ της Αγίας Παρασκευής.
Από τον Ιούνιο του 2016, σε αυτούς που ανήκουν στα καταστήματα Καλλιθέας, Πειραιά, Νέου Κόσμου και Σαπφούς στη Θεσσαλονίκη.
Από το Σεπτέμβριο του 2016, σε αυτούς που ανήκουν στα καταστήματα των περιοχών Αιγάλεω , Περάματος, Παγκρατίου, Πετραλώνων, Παλλήνης, Ζωγράφου, Καμινιών, Κερατσινίου, Γαλατσίου, Λ. Αλεξάνδρας, Χανίων Κρήτης.
Από το Νοέμβριο του 2016, σε αυτούς που ανήκουν στα καταστήματα της Νέας Ιωνίας, Ηλιούπολης, Γλυκών Νερών, Αχαρνών, Κορωπίου, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Άρτας, Πάτρας, Τούμπα Θεσσαλονίκης.

«Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι από 1/1/2017 η ευθύνη για την αποζημίωση των υπηρεσιών αυτών μεταφέρθηκε, για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι) στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό έγινε χωρίς τη μεταφορά του αναλογούντος προσωπικού. Επιπλέον τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ τώρα πια) μετέφεραν και απλήρωτες υποχρεώσεις προηγούμενων μηνών» σημειώνει ο κος Οικονόμου, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ είχε εκφράσει τη διαφωνία της για τον ΕΦΚΑ.

Στηλιτεύει, ταυτόχρονα, τις διαδοχικές παρατάσεις που παίρνει η διαπραγμάτευση για τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων Ειδικής Αγωγής και Λογοθεραπείας. «Οι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ δεν υπογράφονται από τους θεραπευτές γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμη κατανείμει τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά είδος παροχής και φοβούνται υψηλές κρατήσεις από clawback και rebate. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, πολλά από τα κέντρα και τους θεραπευτές να μην συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και τα παιδιά να πρέπει να αλλάξουν θεραπευτές που έχουν ήδη συνδεθεί» προειδοποιεί.

Κατόπιν των προαναφερόμενων, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔας εκτιμά πως οι καθυστερήσεις αποζημίωσης των γονέων δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα, ζητώντας εξηγήσεις και απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου