Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Μέσα στο έτος 10 τοπικές μονάδες υγείας σε γειτονιές της Πάτρας

Κεραυνοί" για το ΠΕΔΥ Ζαρουχλεΐκων- Τι γίνεται με Χαλανδρίτσα
thebest.gr

Αναλυτική συνέντευξη Τύπου από την ηγεσία της 6ης ΥΠΕ

Δέκα τοπικές μονάδες υγείας σε διάφορές περιοχές της πόλης αποκτά μέχρι τα τέλη του έτους η Πάτρα. Παράλληλα ολοκληρώνεται άμεσα η μετεγκατάσταση όλων των κλινικών, και από 409 και Νοσημάτων Θώρακος, στο 7όροφο του Νοσοκομείου Άγ. Ανδρέας, ενώ την ίδια ώρα περνάει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την συντόμευση του χρόνου προσλήψεων γιατρών.

Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Μάλιστα στην ίδια συνέντευξη αίσθηση προκάλεσαν τα σχόλια για την φασαρία που έχει δημιουργηθεί στα Ζαρουχλέικα για το κτίριο της εκεί υποδομής του ΠΕΔΥ. Η 6η ΥΠΕ απέδωσε τις αντιδράσεις σε προσωπικά συμφέροντα με ειδική αναφορά να γίνεται στον ιδιοκτήτη του κτιρίου που οι άνθρωπο της ΥΠΕ το χαρακτήρισαν «ακατάλληλο».

Πιο αναλυτικά ο νέος διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νικολόπουλος μίλησε για το στόχο που έχει τεθεί αναφορικά με την λειτουργία των 10 τοπικών μονάδων υγείας στην Πάτρα, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Προπλάσματα των ΤΟ.Μ.Υ. χαρακτήρισε τα δημοτικά ιατρεία, όπως είπε άμεσα θα υπάρξει αξιοποίηση του Αγ. Αλεξίου, της Άνω Πόλης και ανάπτυξη των Ζαρουχλεΐκων ενώ σε δεύτερη φάση να αναπτυχθούν περιφερειακά ιατρεία και σε Δεμένικα, Οβρυά, Παραλία, Άγιο Βασίλειο και αλλού.

Μεταξύ 6ης ΥΠΕ και Δήμου Πατρέων υπάρχει στενή συνεργασία για την εξεύρεση διαθέσιμων χώρων και σήμερα το πρωί, κοινό κλιμάκιο έκανε αυτοψίες σε κτίρια που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για τον σκοπό αυτό.

Ως δεύτερο στόχο ο κ. Νικολόπουλος έθεσε τη νοσοκομειακή περίθαλψη όπου όπως αποκάλυψε υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα επιτρέψει την τοποθέτηση γιατρών μέσα σε 4 μήνες από 10 που είναι σήμερα. Επίσης προανήγγειλε αλλαγές στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων με κριτήριο την ανάπτυξή τους και αντικατάσταση των «κουτσουρεμένων» σημερινών Οργανισμών.

Σε σχέση με την μεταστέγαση των κλινικών στο ανακαινισμένο κτίριο του Αγ. Ανδρέα ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ανακοίνωσε ότι το τριήμερο 7-9 Απριλίου μεταφέρεται το 409 ενώ σειρά παίρνει (πιθανότατα μετά το Πάσχα) και το Νοσημάτων Θώρακος. Βέβαια ο κ. Νικολόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα με την χρηματοδότηση της μεταφοράς και των απαραίτητων παρεμβάσεων που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική σύμβαση από τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στις 700.000 ευρώ και υπάρχει δέσμευση από την πολιτεία ότι θα εκταμιευτεί σύντομα. Για τα κτίρια που απελευθερώνονται εξήγησε ότι υπάρχουν σχέδια αξιοποίησής τους. Στο Νοσημάτων Θώρακος πιθανότατα θα μεταφερθεί η 6η ΥΠΕ ενώ για το 409 εξετάζονται πολλές εναλλακτικές (π.χ. η δημιουργία υποδομής μητέρας-παιδιού ή η μεταφορά εκεί της μονάδας της Άνω Πόλης) όμως η όποια ενέργεια θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τη διαμόρφωση του κτιρίου το οποίο τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά, είχε αφεθεί στην τύχη του.

Εκτός αυτών διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για κλείσιμο ή υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτας.

Από την πλευρά του ο υποδιοικητής Δημήτρης Κωστακιώτης κάνοντας έναν απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων αναφέρθηκε στην σημαντική αύξηση των πιστώσεων για τις εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας, τις ουσιαστικές προσθήκες, ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα Νοσοκομεία του Νομού. Πρόσθεσε ότι αναμένονται ακόμα 40 άτομα προσωπικό ενώ γίνονται και προσπάθειες για μαζικές προσλήψεις στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στις διαμαρτυρίες συλλόγων στα Ζαρουχλέικα.

Όπως είπε η 6η ΥΠΕ δέχθηκε λάσπη ότι προτίθεται να κλείσει το ιατρείο κάτι που δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη. Αντιθέτως, πρόσθεσε, αναζητείται χώρος για να μεταφερθεί καθώς το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα είναι ακατάλληλο για να δέχεται ασθενείς ειδικά στο υπόγειο όπου συχνά γεμίζει νερά. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τον εκβιασμό που γίνεται να μην φύγουμε από το κτίριο», είπε συμπληρώνοντας ότι στόχο της υπηρεσίας αποτελεί να υπάρξει και Αστικό Κέντρο Υγείας στις νότιες συνοικίες και προς τούτο εξετάζονται κατάλληλα κτίρια. Ανάμεσα σε αυτά εκείνο του πρώην ΙΕΚ καθώς και ο Λαδόπουλος που έχει προταθεί από το Δήμο Πατρέων.

Ο εταίρος υποδιοικητής, Μιλτιάδης Ζαμπάρας, εστίασε στην ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά τα έτη 2016-2017 όσον αφορά την περιοχή μας καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση του ΠΠΝΠ ο οποίος έχει προϋπολογισμό 5εκ. ευρώ και θα μειώσει σημαντικά τις λειτουργικές δαπάνες του Νοσοκομείου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται η αναδιάρθρωση των Υγειονομικών Περιφερειών με την 6η ΥΠΕ να σπάει σε δύο κομμάτια. Το ένα προβλέπεται να καλύπτει την Πελοπόννησο, την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και το άλλο, πιθανότατα, την Ήπειρο, την Κέρκυρα και την Αιτωλοακαρνανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου