Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Λίστα χειρουργείου: “Πρεμιέρα” με ερωτηματικά




Σε “αγώνα ταχύτητας” επιδίδονται τα Δημόσια Νοσοκομεία ανά τη χώρα, προκειμένου να αναρτήσουν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, τη Λίστα Χειρουργείου.

Η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση όριζε ως ημερομηνία υλοποίησης της Λίστας την 23η Μαρτίου και συγκεκριμένα 3 μήνες μετά τη δημοσίευση της (23/1), διευκρινίζοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων (εδώ).

Δεν αποτελεί, όμως, έκπληξη που η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων της χώρας δεν πρόλαβε την προθεσμία.

Αφού προσπεράσουμε την απουσία ιστοσελίδας σε κάποια νοσοκομεία ή τα site, που μοιάζουν να έχουν «ξεχαστεί» στην προηγούμενη δεκαετία, μια αναζήτηση στις διαδικτυακές σελίδες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πως τα νοσοκομεία που έχουν αναρτήσει λίστα είναι μετρημένα στα δάκτυλα.

Μόλις 6 «ανακαλύψαμε» στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, κυρίως στην περιφέρεια και μόλις ένα νοσοκομείο της Αττικής (ενδεικτικά παρακάτω). Πρόκειται για το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε Άρτα, Καστοριά και Πρέβεζα, όπου η Λίστα Χειρουργείου αφορούσε κυρίως τις διενεργηθείσες επεμβάσεις της τελευταίας εβδομάδας, αλλά και τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Μποδοσάκειο και Μαμάτσειο.

Σε «Μεταξά», «Αγ. Δημήτριο» Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Χανίων, Αργολίδας και Κέρκυρας η Λίστα Χειρουργείου έχει εμφανιστεί στη σελίδα, αλλά είναι υπό κατασκευή.

Σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας οι Λίστες αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Virus, τα περισσότερα απαραίτητα βήματα έχουν γίνει, με βασικότερη εκείνη της σύστασης της αρμόδιας Επιτροπής.

Στην Αττική, εκτός από το «Αλεξάνδρας» τα περισσότερα νοσοκομεία φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανάρτηση της Λίστας.

«Το πιθανότερο σε μια εβδομάδα θα είναι διαθέσιμη», δηλώνουν στο Virus στελέχη της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου «Λαϊκό», ενώ τα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας αναμένεται να αναρτήσουν τη δική τους Λίστα εντός του επόμενου 10ημέρου, σύμφωνα με πληροφορίες από την ηγεσία των Νοσοκομείων. Στα Παίδων το πρόγραμμα των χειρουργείων που έχει καταρτιστεί είναι σε βάθος 6μηνού, αλλά κάθε βήμα γίνεται προσεχτικά, λόγω ιδιαιτεροτήτων. «Κάθε νέο σύστημα έχει και τις παιδικές του ασθένειες», αναφέρουν με νόημα στο Virus.

«Έχει επιλεγεί η επιτροπή, μετά από εκλογές και αναμένουμε την ανάρτηση και την εφαρμογή της Λίστας», αναφέρει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και γιατρός στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας.

Βέβαια, οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της Λίστας Χειρουργείων.

«Περιμένουμε να δούμε, όταν εφαρμοστεί, αν πραγματικά διευκολύνει τους ασθενείς. Εκεί είναι το ζητούμενο», τόνισε στο Virus η κ. Παγώνη, διευκρινίζοντας πως αν δεν διευκολύνονται οι ασθενείς θα χρειαστεί η παρέμβαση και των φορέων των υγειονομικών.

Αυστηρότερες είναι οι προειδοποιήσεις του Ηλία Σιώρα, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και καρδιολόγου, μέσω του Virus.

«Όταν τα χειρουργικά τραπέζια στο λεκανοπέδιο είναι κλειστά σε ποσοστό 20%-45% είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού κι εξοπλισμού, π.χ. στον Ευαγγελισμό 8 καινούργιες και 2 παλιές κλίνες είναι κλειστές, για ποια λίστα χειρουργείου μιλάμε;», διερωτάται, υπογραμμίζοντας ότι η επιτροπή λίστας χειρουργείου έχει συσταθεί με μηδενική χρηματοδότηση.

«Είναι αποπροσανατολισμός που αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας. Εμπαιγμός!», τονίζει.

Ατελή χαρακτήρισε την εγκύκλιο ο Πάνος Παπανικολάου, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός Επιμελητής Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου επίσης έχει συσταθεί η Επιτροπή Λίστας Χειρουργείου.

Όπως εξηγεί στο Virus, η εγκύκλιος «δεν προβλέπει τι θα γίνει σε ένα μεγάλο νοσοκομείο με πολλές ειδικότητες» και εκτιμά πως «δεν μπορεί να είναι μία η λίστα, αλλά πρέπει να είναι ανά ειδικότητα».

«Οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού δεν μας επιτρέπουν να ανοίξουμε τα τραπέζια που θέλουμε. Λειτουργούμε στο 65% σήμερα. Στις συνθήκες που είμαστε είναι μια προπαγανδιστική πατάτα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι θετικό να υπάρχει διαφάνεια.

Θέτει, παράλληλα και μια σειρά ερωτημάτων:

Τι θα γίνει στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία που έχουν καθηγητές; Εκεί θα εφαρμοστούν οι λίστες;

Γιατί η εγκύκλιος δεν προβλέπει προτεραιότητα για τους ασθενείς στα πρωινά ιατρεία και είναι κοινή η λίστα με τα απογευματινά-ιδιωτικά;

Για να έχουν ουσία τα παραπάνω, πότε θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για να λειτουργούν τα χειρουργεία σε πλήρη ανάπτυξη;

Τι θα γίνει με το ακανθώδες θέμα των ΜΕΘ, όπου καθημερινά πολλές προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στην εντατική;

Ειδικά στο ΓΚΝ της Νίκαιας υπάρχει και ένα πρόσθετο πρόβλημα, που σχετίζετια με τις κτηριακές εγκαταστάσεις του χειρουργείου, η υποδομή του οποίου χρονολογείται στα 1950.» Έχουν γίνει κάποιοι εξωραϊσμοί αλλά δεν αρκούν. Υποτίθεται τα χειρουργεία έπρεπε να έχουν ανακαινιστεί από την Ολυμπιάδα, 13 χρόνια πριν, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα», σημειώνει και προσθέτει πως «ο προγραμματισμός για το κτίριο των Επειγόντων, το πιο καινούργιο του νοσοκομείου, ήταν να γίνει 7όροφο (βάσει προδιαγραφών) κι εκεί να στεγαστούν σύγχρονα χειρουργεία. Τελικά έμεινε με υπόγειο και ισόγειο (ΤΕΠ)».

Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματικότητα του μέτρου αναμένεται να φανεί με την πλήρη εφαρμογή του και τη διόρθωση των όποιων «παιδικών ασθενειών» ενδέχεται να προκύψουν. Χρόνος, εκ των πραγμάτων, πρέπει να δοθεί. Μένει να δούμε αν το μέτρο θα αποτελέσει και το φορέα διαφάνειας που οραματίζεται ο κ. Πολάκης…

Ρεπορτάζ: Β. Αγγουρίδη – Ι. Αλειφεροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου