Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΟΕΝΓΕ: Μια οφειλόμενη απάντηση στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ για τους ειδικευόμενους

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Όπως αναφέρουν από την ΟΕΝΓΕ, "ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ υποστηρίζει ότι έχουν ζητηθεί επανειλημμένως οι θέσεις της ΟΕΝΓΕ για τις επικείμενες αλλαγές στην ιατρική ειδικότητα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ότι η ΟΕΝΓΕ δεν έχει ανταποκριθεί. Στις 15/3, στη Γ.Σ της ΕΙΝΑ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας), στην οποία παρευρέθηκε ο καθηγητής κ. Μάρκου, έστρεψε για μία ακόμη φορά τα βέλη του εναντίον της Ομοσπονδίας.

Αφού ανακοίνωσε ότι υπάρχει καταληγμένο πόρισμα, το οποίο διαφοροποιείται από το αρχικό του Απριλίου υποστήριξε ότι «η ΟΕΝΓΕ συνειδητά διαστρεβλώνει τις προτάσεις του ΚΕΣΥ» επειδή κινείται από ταπεινά αντιπολιτευτικά ελατήρια.

Οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η ΟΕΝΓΕ, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο Καθηγητής κ. Μάρκου, εκπροσωπείται κατά τον νόμο στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ. Σύμφωνα με το ισχύον σχετικό ΦΕΚ, εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ είναι ο τέως πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Εξ όσων γνωρίζουμε το ΚΕΣΥ έχει ενημερωθεί, μέσω του νόμιμου εκπροσώπου της Ομοσπονδίας, για τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ για την ιατρική εκπαίδευση.

2. Το μοναδικό κείμενο είναι αυτό "των 13 σημείων για την αναμόρφωση της ιατρικής εκπαίδευσης" που είχε στείλει το ΚΕΣΥ τον Απρίλιο του 2016 και η ΟΕΝΓΕ το έχει απορρίψει, γιατί κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση παλαιότερων σχεδίων προηγούμενων κυβερνήσεων τα οποία νικηφόρα είχε αποκρούσει το νοσοκομειακό κίνημα. Την ίδια ακριβώς εκτίμηση έχουν κάνει και οι δύο μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών - μέλη της ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά) και η ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης).

Όπως υπογραμμίζει η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ:

«Απορρίπτουμε τις αλλαγές που προωθούνται στο σύνολο τους τόσο για τις επιμέρους πλευρές τους, αλλά και γιατί εντάσσονται στη συνολική πολιτική που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας – παιδείας, είναι στην κατεύθυνση της αύξησης της εκμετάλλευσης ασθενών και γιατρών.»

Η ΟΕΝΓΕ έχει ήδη καταθέσει τις θέσεις της για την ιατρική εκπαίδευση στην πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ.

3. Μετά το αρχικό κείμενο (4/2016) κανένα άλλο κείμενο "προτάσεων" ή "προσχέδιο πορίσματος" δεν έχει λάβει η ΟΕΝΓΕ ούτε από το ΚΕΣΥ ούτε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Επίσης δεν έχει λάβει κανένα έγγραφο που να ζητά από την ΟΕΝΓΕ πρόταση για μέλη των "ομάδων εργασίας ειδικοτήτων" όπως ψευδώς διασπείρεται. Αντίθετα, σε επίσημη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (2/3/17) η ΟΕΝΓΕ έλαβε την διαβεβαίωση πως "πόρισμα" από το ΚΕΣΥ δεν υπάρχει, και μόλις υπάρξει θα δοθεί στην ΟΕΝΓΕ από την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ.

4. Η ΟΕΝΓΕ έχει επίσημα ζητήσει νέα επείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να ζητήσει τις αναγκαίες διευκρινήσεις για τα παραπάνω, αίτημα στο οποίο ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση.

1 σχόλιο:

  1. Ποια η ......συμβολή των συνδικαλισταράδων της ΟΕΝΓΕ στην ιατρική εκπαίδευση ? Τι έχουν κάνει τόσα χρόνια για την ανύπαρκτη εκπαίδευση των ειδικευομένων? Για την εργασιακή τους εκμετάλλευση ? Α ρε.....λαμόγια......θυμηθήκατε τους ......ειδικευόμενους τώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή