Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Στα 30 και 35 ευρώ η “ασφαλιστική τιμή” για την ψηφιακή μαστογραφία σε ασφαλισμένες του ΕΟΠΥΥ

Η τεχνική έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως το να επιτρέπει στον ακτινολόγο να μεγεθύνει κάποιες περιοχές της εικόνας, να τις φωτίζει ή να τις κάνει περισσότερο ή λιγότερο έντονες.

IATRONET.GR

Καθορίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ η ασφαλιστική τιμή για την ψηφιακή μαστογραφία.

Πρόκειται για την τιμή με την οποία ο Οργανισμός θα αποζημιώνει τους παρόχους και βάσει της οποίας θα προκύπτει και η συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Η ασφαλιστική τιμή ορίστηκε στα 30 ευρώ για μαστογράφους με έμμεση ψηφιακή απεικόνινση και 35 ευρώ για μαστογράφους με άμεση ψηφιακή απεικόνιση.

Έτσι, η συμμετοχή των ασφαλισμένων κυμαίνεται από 4,5 έως 5,25 ευρώ, ανάλογα με το είδος του μηχανήματος που χρησιμοποιείται.

Οι παραπάνω τιμές είναι κοντά στα όσα ισχύουν σήμερα στην αγορά, όπου η τιμή μίας ψηφιακής μαστογραφίας κυμαίνεται από 20 έως 45 ευρώ (μαζί με υπεροχηγράφημα μαστών).

Η κάλυψη της ψηφιακής μαστογραφίας ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η συγκεκριμένη εξέταση περιελήφθη σε απόφαση του υπουργείου Υγείας για κοστολόγηση 86 εξετάσεων.

Εξέταση

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η ψηφιακή μαστογραφία είναι μία σύγχρονη εξέταση, στην οποία οι ακτίνες Χ δεν επιδρούν σε ένα ακτινογραφικό φιλμ.

Διεγείρουν έναν ειδικό υποδοχέα, ο οποίος, με τη βοήθεια ενός προγράμματος επεξεργασίας, αναπαράγει ψηφιακά την εικόνα στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πλεονεκτήματα

Η τεχνική έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως το να επιτρέπει στον ακτινολόγο να μεγεθύνει κάποιες περιοχές της εικόνας, να τις φωτίζει ή να τις κάνει περισσότερο ή λιγότερο έντονες και γενικότερα να τις επεξεργάζεται καλύτερα.

Καθιστά, επίσης, πολύ ευκολότερη την αποθήκευση των εικόνων, αλλά και την μετάδοση τους σε άλλους γιατρούς για συνεξέταση ή ενημέρωση (μέσω τηλεφωνικών γραμμών ή ενός εγκατεστημένου δικτύου υπολογιστών).

Δημ.Κ.

2 σχόλια:

  1. μπορει καποιος να εξηγησει γιατι όταν συνταγογραφειται η ψηφιακη μαστογραφια χρειαζεται να αιτιολογηθεί ηδιαφορα και μονο στη νεοπλασια μαστου δεν χρειαζεται αιτιολογηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπαρχει κωδικος για την εμμεση ψηφιακη μαστογραφια ή προκειται εντος των επομενων ημερων να δημιουργηθει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή