Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η απάντηση ΚΕΣΥ για τις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση


Τη θέση της γύρω από την κατάσταση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των γιατρών, τις αιτίες της «παραμόρφωσης» της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τις αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή παραθέτει ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Ο καθηγητής Κώστας Μάρκου απαντά στις κατηγορίες που εξαπολύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί εναντίον των αλλαγών στη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση (εδώ).

Οι αιτίες

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλίνει από τους ζητούμενους στόχους σε ότι αφορά τους νέους γιατρούς, αποτέλεσμα σημαντικών καθυστερήσεων και στρεβλώσεων δύο δεκαετιών πριν την έλευση της κρίσης. «Αιτίες αυτής της κατάστασης ήταν κύρια η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η απουσία στοιχειώδους στρατηγικής, η χαοτική ανάπτυξη του συστήματος και οι κάθε είδους πελατειακές σχέσεις πολιτικές, φιλικές, συντεχνιακές κ.α.. Παράλληλα, η όλη διαδικασία έχει οικοδομηθεί σε μία βάση που περισσότερο βλέπει τους νέους γιατρούς σαν εργαλείο κάλυψης εργασιακών κενών και λιγότερο σαν εκπαιδευόμενους που βρίσκονται σε μία φάση απόκτησης ειδικών γνώσεων. Η οικονομική κρίση βεβαίως όπως ήταν φυσικό επιδείνωσε το όλο πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Μάρκου.

Οι αλλαγές

Η συζήτηση γύρω από τη μεταρρύθμιση και επικαιροποίηση της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η διαδικασία εκκίνησε τον Απρίλη του 2016, με πολύωρες συζητήσεις όλων των φορέων με την Εκπαιδευτική Επιτροπή του ΚΕΣΥ, που αποτελείται από 22 έγκριτους γιατρούς όλου του φάσματος.

Συζητήσεις από τις οποίες απουσίαζε η ΟΕΝΓΕ παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ.

Ο διάλογος οδήγησε στη συγκρότηση Ομάδων Εργασίας Ειδικότητας/Εξειδίκευσης, που ξεκίνησε το Δεκέμβρη και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Οι εν λόγω ομάδες ξεκίνησαν τις εργασίες τους στις αρχές του Φεβρουαρίου, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, παρόντος του Υπουργού Υγείας A. Ξανθού. Αναμένεται να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους για κάθε ειδικότητα στα τέλη του Μαΐου.

«Η συγκρότηση των Ομάδων Εργασίας Ειδικότητας/Εξειδίκευσης για κάθε ειδικότητα, (7 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη με ισότιμη βαρύτητα) έγινε θεσμικά με καταξιωμένους γιατρούς που υποδείχθηκαν από τους επιστημονικούς φορείς», εξηγεί ο κ. Μάρκου. Συγκεκριμένα:
Οι Ιατρικές σχολές υπέδειξαν εκπροσώπους τους (6 μέλη).
Οι Επιστημονικές Εταιρείες Διευθυντές ΕΣΥ (6 μέλη),
Ο ΠΙΣ υπέδειξε μέλη του ελεύθερους επαγγελματίες(2 μέλη)
Το ΚΕΣΥ υπέδειξε 2 μέλη (1 Καθηγητή, 1 Δ/ντη ΕΣΥ).

«Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, είναι η πρώτη φορά που μια θεσμική διαδικασία που μέχρι τώρα ήταν στην αποκλειστική δικαιοδοσία του ΚΕΣΥ, εξελίσσεται απόλυτα ισορροπημένα και αντιπροσωπευτικά χωρίς καμιά παρέμβαση, εξασφαλίζοντας ανεξαρτησία στη θεσμοθέτηση», εκτιμά ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να αρχίσει να υλοποιείται τον ερχόμενο Οκτώβριο, με τις πρώτες εξετάσεις απόκτησης ειδικότητας με ενιαία πανελλαδική διαδικασία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

«Δεν υπάρχει καμία διάθεση να δημιουργηθούν επιπρόσθετες δυσκολίες στους ειδικευόμενους. Πιο αξιοκρατικές, ομοιογενείς και δίκαιες κρίσεις θα γίνουν», υποστηρίζει ο κ. Μάρκου και χαρακτηρίζει «απόλυτα ψευδή τα αναγραφέντα περί προσπάθειας χειραγώγησης (από ποιόν ;) του αριθμού των νέων ειδικών (αν είναι δυνατόν να συνωμοτήσουν για κάτι τέτοιο (36 ειδικότητες Χ 14 μέλη η κάθε μια) 504 επιστήμονες».

«Εξίσου ψευδέστατα είναι και τα αναγραφέντα περί άμισθων ειδικευομένων», προσθέτει και συμπληρώνει ότι το ΚΕΣΥ δεν έχει σχέση με τις εργασιακές σχέσεις κανενός θεράποντα της υγείας. «Είναι επιστημονικό, συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας. Απλά το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας θέλουν να σταματήσει η αντίληψη που θεωρεί τους νέους γιατρούς περισσότερο σαν εργαλείο κάλυψης εργασιακών κενών και λιγότερο σαν ειδικευόμενους επιστήμονες». Όπως εκτιμά οι αλλαγές έχουν προσανατολισμό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής τους διαδικασίας ως εκπαιδευόμενοι με εργασιακά δικαιώματα.

«Η ιατρική κοινότητα, οι νέοι γιατροί αλλά και οι μελλοντικοί (φοιτητές) αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και το στηρίζουν», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου