Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Κινητικότητα στο φάρμακο, ενόψει της ανατιμολόγησης Μαΐου – Υπό εξέταση οι ενστάσεις για τη λίστα



Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά, αλλά και ηπατίτιδα.

IATRONET.GR

Κινητικότητα επικρατεί στην αγορά, ενόψει ανατιμολόγησης των φαρμάκων, τον Μάιο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει καλέσει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να καταθέσουν έως την Τρίτη τα φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των προϊόντων.

Οι εταιρείες πρέπει να λάβουν υπόψη τη συναλλαγματική ισοτιμία και δεδομένα τιμών στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαρτίου.

Στα μέσα του μήνα, οι υπηρεσίες του ΕΟΦ ανάρτησαν τον κατάλογο με τα φαρμακευτικά προϊόντα που πρόκειται να ανατιμολογηθούν, καλώντας τις εταιρείες να στείλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις προσθήκες ή διαγραφές προϊόντων.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών (μη συνταγογραφούμενα, προϊόντα αρνητικής λίστας, προϊόντα αίματος).

Ο ΕΟΦ έχει, επίσης, αναρτήσει τις τελικές προτεινόμενες τιμές των υπό τιμολόγηση νέων φαρμακευτικών προϊόντων, τις οποίες έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα με την τιμολόγηση, η Δευτεροβάθμια Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Θετικής Λίστας) συνεδριάζει την Τρίτη, προκειμένου να εξετάσει τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για παλαιότερα δελτία τιμών.

Ελλείψεις

Όλα αυτά, την ώρα που οι ελλείψεις βασικών φαρμακευτικών προϊόντων εξακολουθούν να υπάρχουν σε ολόκληρη την αγορά.

Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι καθημερινό φαινόμενο οι λίστες αναμονής.

Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, οι ελλείψεις αφορούν κατά κύριο λόγο πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία δεν αντικαθίστανται.

Η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά, αλλά και ηπατίτιδα.

Κάθε φαρμακείο έχει λίστα αναμονής τουλάχιστον 15 ασθενών, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε σκευάσματα σιδήρου, σε φάρμακα για την υπέρταση και το γαστρεντερικό, αλλά και σε ινσουλίνες.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου