Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Πολάκης: Έλεγχος της δαπάνης για χημειοθεραπείες σε όλο το ΕΣΥ - Τι συνέβη με το νοσ. Βόλου



Έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης για χημειοθεραπείες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, θα διενεργήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή το τέλος των χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο Βόλου. Αυτό ανακοινώνει την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, δίνοντας στοιχεία από τα νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας σχετικά με το κόστος των θεραπειών. Συγκεκριμένα, ενώ το κόστος των φαρμάκων ανά συνεδρία το 2016 στο νοσοκομείο Βόλου ήταν 478,95 €., το 2017, το κόστος των φαρμάκων ανά συνεδρία εκτινάχθηκε στα 774,48 €.

Onmed.gr
Ο κ. Πολάκης, παραδέχεται όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή του «την πρόσκαιρη ταλαιπωρία των ασθενών» και «δεσμεύεται ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό». Μέχρι τότε οι ασθενείς αυτοί θα μπορούν να λαμβάνουν τις θεραπείες τους από νοσοκομεία όμορων νομών, όπως αναφέρει.

Επιπλέον, όπου διαπιστωθεί άσκοπη σπατάλη δημόσιου χρήματος, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες, χωρίς καμία εξαίρεση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας έχει ως εξής:

«Σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και τη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος, αναφορικά με τη λειτουργία της Ογκολογικής Μονάδας του Γ.Ν. Βόλου, παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:

Κατά το έτος 2016 στο Γ.Ν. Λάρισας, το οποίο διαθέτει Ογκολογικό Τμήμα και όχι μονάδα, όπως αυτό του Βόλου, πραγματοποιήθηκαν 7.251 συνεδρίες χημειοθεραπείας. Η φαρμακευτική δαπάνη για αυτές τις συνεδρίες ανήλθε στα 2.476.425,11 €. Δηλαδή η φαρμακευτική δαπάνη ανά συνεδρία ανήλθε στα 341,53 €. Για το 2017, μέχρι σήμερα, στο ίδιο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν 1.673 συνεδρίες, με τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη να φτάνει τις 615.744,61 €. Δηλαδή το κόστος ανά συνεδρία υπολογίζεται στα 368,05 €.

Στο Γ.Ν. Βόλου το έτος 2016 πραγματοποιήθηκαν 5.130 συνεδρίες χημειοθεραπείας, σε 2.306 ασθενείς και το συνολικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 2.457.006,00 €. Δηλαδή το κόστος των φαρμάκων ανά συνεδρία ήταν 478,95 €. Για το 2017, μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 1.317 συνεδρίες, σε 362 ασθενείς, με τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη να φτάνει το 1.020.000,00 €. Δηλαδή το κόστος των φαρμάκων ανά συνεδρία εκτινάχθηκε στα 774,48 €.

Προφανώς οι πληροφοριοδότες της ΠΟΕΔΗΝ και του κου Μπουκώρου, αμέλησαν να τους δώσουν και τα παραπάνω στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η παρέμβαση του διοικητή του Γ.Ν. Βόλου, δεν είναι απλά δικαιολογημένη, αλλά επιβεβλημένη για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή το γεγονός αυτό, θα διενεργήσει έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης για χημειοθεραπείες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με σκοπό να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή χημειοθεραπειών σε όσους ανθρώπους το χρειάζονται, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σημειώνεται ότι όπου διαπιστωθεί άσκοπη σπατάλη δημόσιου χρήματος θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες, χωρίς καμία εξαίρεση.

Όσο αφορά στην πρόσκαιρη ταλαιπωρία κάποιων ασθενών που απευθύνθηκαν στο Γ.Ν. Βόλου, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τότε οι ασθενείς αυτοί θα μπορούν να λαμβάνουν τις θεραπείες τους από νοσοκομεία όμορων νομών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου