Δημοσίευμα του Reuters έκανε λόγο για συμφωνία σε εργασιακά και συντάξεις
Iωάννης Γ. Αντύπας, Αργύρης Παπαστάθης - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει τίποτε, δηλώνουν αξιωματούχοι της Κομισιόν - Αθήνα: Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμωςΥπάρχει πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία δηλώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο δημοσίευμα του Reuters που κάνει λόγο για προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-θεσμών στα εργασιακά και τις περικοπές συντάξεων.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε: «Είδα τα δημοσιεύματα στον Τύπο (σσ. αναφέρεται στις πληροφορίες του Reuters) και δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω».
«Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία», δήλωσε επίσης υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στον ανταποκριτή του protothema.gr στις Βρυξέλλες Γιάννη Αντύπα. Πηγή της Κομισιόν δήλωσε επιπλέον ότι «δεν είναι ακριβές το τηλεγράφημα του Reuters», σημειώνοντας ότι «ναι μεν έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει προς το παρόν η συμφωνία».
Οσον αφορά την ελληνική αντίδραση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητική πηγή σχολίασε ως εξής το δημοσίευμα του Reuters: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».
Τι έγραφε το τηλεγράφημα του Reuters
Το τηλεγράφημα του Reuters που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και επικαλούνταν πηγές έγραφε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Θεσμοί έχουν φτάσει σε προκαταρκτική συμφωνία για τα εργασιακά και τις περικοπές στις συντάξεις.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η Ελλάδα έφτασε σε συμφωνία με τους δανειστές της σε βασικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, περικοπές δαπανών και ενεργειακά θέματα, κινούμενη πιο κοντά σε μια προκαταρκτική συμφωνία πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου.
Η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως 1% του ΑΕΠ το 2019, ανέφεραν στο Reuters δύο αξιωματούχοι υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε περίπου 6.000 ευρώ έχει ήδη συμφωνηθεί για την εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.
Στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα δεν θα πιεστεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις ομαδικές απολύσεις, όπως είχε αρχικά ζητηθεί από το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί ως μέρος της συμφωνίας του 2012, αναμένεται να επανεξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Παράλληλα η ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Reuters αναφέρει πως η κυβέρνηση συμφώνησε στη πώληση 40% των εργοστασίων λιγνίτη της ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου