Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Το γερασμένο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ! Ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Προσλήψεις ακούμε αλλά προσλήψεις δε βλέπουμε μόνιμων γιατρών στα Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας να παραμένει υψηλός.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέοι γιατροί επιλέγουν θέλοντας και μη τη μετανάστευση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αναζητήσουν την επαγγελματική τους τύχη.

Τα στενά δημοσιονομικά όρια της χώρας, καθιστούν τις μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού βασικό αγκάθι για το ΕΣΥ.
Έτσι όπως παραδέχεται και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σήμερα στο ΕΣΥ ο μέσος όρος ηλικία των ιατρών να είναι τα 60 χρόνια!

Όπως διαπιστώνει ο Σύλλογος, με βάση τις καταγραφές υπάρχουν 6.500 ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία ενώ και είναι επιτακτική ανάγκη ανανέωσης με Επιμελητές Β’, με αύξηση των προσλήψεων και επιτάχυνση των διαδικασιών κρίσεων.

Το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία δεν ανανεώνεται, ενώ φαίνεται ότι οι επικουρικοί γιατροί που προσλαμβάνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ένα χρόνο ή δυο), δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των Νοσοκομείων.
Και οι νοσηλευτές με το κιάλι

Εκτός όμως από το ιατρικό προσωπικό που παραμένει το ίδιο και γερασμένο, αντίστοιχες ελλείψεις συνεχίζουν να υπάρχουν, παρά τις αντίθετες δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, και σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Οι επίσημες εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αναφέρουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη και για τη στήριξη των νοσοκομείων με προσλήψεις νοσηλευτικού, διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού αφού οι ελλείψεις των Νοσηλευτών φθάνουν περίπου τις 20.000.
Με αυξημένη κίνηση τα νοσοκομεία

Όλα αυτά την ώρα που οι ασθενείς θέλοντας και μη προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία για να γιατρευτούν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ένα φαινόμενο που αποδίδεται και στην έλλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με συνέπεια οι ασθενείς να τρέχουν στα νοσοκομεία για το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: «Στα νοσοκομεία για μία απλή εξέταση! Δείτε πόσο αυξήθηκαν οι επισκέψεις μέσα στην κρίση»

Η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία, υπολογίζεται λόγω της έλλειψης της ΠΦΥ και της οικονομικής κρίσης, στο τεράστιο ποσοστό 70%.
Αντίστοιχα έχουν αυξηθεί- αναφέρει ο ΠΙΣ- και οι εισαγωγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου