Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

H απάντηση του "Ιπποκράτη" στην 6η ΥΠΕ για πρωτοβάθμια, πολυώροφο,προσλήψεις

Απάντηση στα όσα ανέφερε η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ στη χθεσινή συνέντευξη τύπου δίνει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΚΝΠ Άγιος Ανδρέας. Ιδιαίτεραη αναφορά κάνει στο σχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, για τη μεταστέγαση 409 και Νοσημάτων στο πολυώροφο και την μετέπειτα αξιοποίηση των κτιρίων, για το κονδύλι της μεταφοράς που ακόμα δεν έχει δοθεί αλλά και για τις προσλήψεις.
Thebest.gr
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η ηγεσία της 6ης Υ.Πε στην προσπάθειά της, προφανώς για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για την Κυβέρνηση για την πολιτική της και τις επιλογές της στον χώρο της Υγείας, παραχώρησε χθες σχετική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, όπου οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι και εμείς που ζούμε εκ των έσω την κατάσταση, εξεπλάγην για όλες αυτές τις επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις που είδαμε και ακούσαμε.

Στις ασκήσεις επί χάρτου και στα ευχολόγια όλοι είμαστε πάρα πολύ καλοί, στην πράξη όμως είναι που τα χαλάμε και οι κυβερνητικές πράξεις στο χώρο της Υγείας, όπου οφείλουμε να επισημάνουμε δεν έχουν φανεί βήματα βελτίωσης, δυστυχώς πάνε το σύστημα από το κακό στο χειρότερο. Αυτήν την αρνητική πορεία, αυτά τα προβλήματα, πού εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε και η 6η Υ.Πε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, με την αναφορά της για τον εξοπλισμό - το ΕΚΑΒ και όχι μόνον, παρά την ανάδειξή τους από το Υγειονομικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, παραμένουν ΑΛΥΤΑ και δυστυχώς μόνον ο αχαρακτήριστος και ανεκδιήγητος Κος Πολάκης βλέπει την αντιμετώπιση τους και κατ΄ επέκταση βελτίωση, γι΄ αυτό και η εναντίωσή του στην ΠΟΕΔΗΝ που με την δράση της του χαλάει την σούπα της ωραιοποίησης και της ψεύτικης εικόνας που θέλει να παρουσιάσει, μαζί με τους Διοικητές του συστήματος και τους κυβερνητικούς Συνδικαλιστές που ξέχασαν μέσα σε πάρα πολύ λίγο χρονικό διάστημα την πορεία τους –τις δεσμεύσεις τους και τις διεκδικήσεις τους.

Πέρα όμως από τα γενικώς προαναφερόμενα, αξίζει να σταθούμε σε κάποια σημεία από τις χθεσινές ωραιοποιήσεις της Διοίκησης της 6ης Υ.Πε.

1). Μακάρι να προχωρήσει το σχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που δυστυχώς πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, γιατί θα ανακουφίσει την επιβαρημένη λειτουργία των Νοσοκομείων. Εμείς όμως, διαβάζοντας τον επίσημο προϋπολογισμό του κράτους για το 2017, βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν οι επιπλέον πιστώσεις γι΄ αυτό το σχέδιο, πιστώσεις που είναι καθηλωμένες στα περυσινά επίπεδα και γι΄ αυτό ευλόγως αναρωτιόμαστε……

2). Σε ότι αφορά τις πιστώσεις που ακούμε και πιστώσεις δεν έρχονται, στα περί δήθεν σχετικών αυξήσεων η καλύτερη απάντηση είναι ο φετινός προϋπολογισμός, όπου βλέπουμε οι δαπάνες υγείας να είναι μειωμένες κατά 200 εκ ευρώ έναντι του 2016, όπως και οι επιχορηγήσεις του ΕΟΠΠΥ που επίσης είναι μειωμένες κατά 200 εκ ευρώ έναντι του 2016, οι επιχορηγήσεις στα Νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ίδιες με τις περυσινές, για προσλήψεις μηδενικές, αλλά και στο Νοσοκομείο μας όπου δυστυχώς είναι μειωμένες κατά 200.782 ευρώ έναντι του πέρυσι.

3). Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε. Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που ξεπερνούν τις 35.000, εμφανείς και έντονες. Πέρα από την πρόσληψη των ελαχίστων της προκήρυξης του παρελθόντος, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και των απασχολούμενων του ΟΑΕΔ που επι της ουσίας δεν βοηθούν το σύστημα αλλά απεναντίας το δυσλειτουργούν, τίποτε δεν έχουμε δει παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις του πρωθυπουργού και την νέα προκήρυξη που λόγω των μηδενικών πιστώσεων του προϋπολογισμού δεν ξέρουμε πότε θα έλθουν και αν θα έλθουν στα Νοσοκομεία.

4). Σε ότι αφορά την μεταστέγαση οφείλουμε να πούμε ότι συμπληρώθηκαν ήδη τρείς ολόκληροι μήνες, από την ολοκλήρωση του 7ορόφου κτιρίου και η μεταστέγασή μας, παρά την προσπάθεια κάποιων να ωραιοποιήσουν τις καταστάσεις και να αποδώσουν και σε λάθος κατεύθυνση τα εύσημα για την εφαρμοζόμενη διαδικασία, ευθαρσώς μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα.

Κατ΄ αρχήν στο ήδη έτοιμο 7όροφο κτίριο, όπου μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί δυστυχώς μόνον η ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ και η ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ και τα τμήματα της ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και το ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΛΟΓΙΚΟ, ένα κτίριο όπου θα μπορούσαν να είχαν μεταφερθεί όλες οι προβλεπόμενες υπηρεσίας και να λειτουργούσε ήδη πλήρως, βλέπουμε επιλογές και διαμάχες στην παραχώρηση των χώρων, όπως είναι η περίπτωση του υπογείου αλλά και της Καρδιολογικής όπου χώρος νοσηλείας έγινε γραφείο, προβλήματα που θα μπορούσαν να αποφθεχθούν αν υπήρχε σωστός σχεδιασμός.

Επίσης και στο διώροφο έμπροσθεν του 7ορόφου, όπου η αλλαγή της απόφασης που προϋπήρχε για τα εργαστήρια, φέρνει τεράστιες δυσλειτουργίες, γιατί οι χώροι που παραχωρήθηκαν για το Ογκολογικό και το Αιματολογικό, δεν ενδείκνυται γιατί οι χώροι των εν λόγω κλινικών αναστατώνονται και διαχωρίζονται από τον διάδρομό τους που είναι το πέρασμα των πολιτών για την πυρηνική κλπ άλλες υπηρεσίες και οι χώροι αναμονής είναι κοινοί με αυτούς των τοκετών, πρόβλημα που θα πρέπει να το ξαναδούμε και βεβαίως να επανέλθουμε.

Οι πιέσεις που ασκούμε, που σαφώς μπορούμε να πούμε ότι έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες μεταστέγασης, δεν δίνουν το άλλοθι σε κανέναν να κάνει αυτήν την μεταστέγαση στο άρπα-κόλλα, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς τις αναγκαίες και απαραίτητες πιστώσεις, γιατί αυτές οι επιλογές θα είναι δυσλειτουργικές, όπως είναι η περίπτωση των χειρουργείων τόσο σε επίπεδο χώρων όσο και στο επίπεδο της λειτουργίας των εκεί Εργαζόμενων όπου απ΄ ότι φαίνεται θα προκύψουν τεράστια προβλήματα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε.

Δυστυχώς απ΄ ότι φαίνεται, η μη χρηματοδότησή μας γι΄ αυτήν την μεταστέγαση, πρόβλημα που το έχουμε αναδείξει πολλάκις και που επιβεβαιώνει και η 6η Υ.Πε, ο ελλιπής σχεδιασμός και οι προσωπικές και μάλιστα κατά το δοκούν επιλογές, παρά την ευκαιρία που μας δίδεται για κάτι καλό και λειτουργικό, μας οδηγούν σε επιλογές που θα μας ταλαιπωρούν ως Νοσοκομείο επί πολλά χρόνια, όχι μόνον στα προαναφερόμενα αλλά και σε πολλές άλλες επιλογές που σαφώς δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση.

5). Σε ότι αφορά το κτίριο του 409, που σε λίγες ημέρες εκκενώνεται, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε κανέναν σοβαρό σχεδιασμό, παρά τις κατ΄ επανάληψιν οχλήσεις μας για το συγκεκριμένο ζήτημα και τον συγκεκριμένο χώρο που επιβάλλεται και πρέπει να το διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε δομές του ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ, όπως είναι η Ψυχιατρική κλπ άλλες, μέχρις ότου δημιουργηθούν οι νέες και απαραίτητες επιπλέον κτιριακές υποδομές του Νοσοκομείου μας, για τις οποίες απ΄ ότι είδαμε από την χθεσινή συνέντευξη τύπου, η 6η Υ.Πε δυστυχώς κωφεύει και μάλιστα προκλητικά και ίσως επικίνδυνα.

Δ.Σ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ¨ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου