Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Αντιδράσεις για την ασφαλιστική τιμή στην ψηφιακή μαστογραφία – 60 έως 100 ευρώ η τιμή της



Ο κ. Αμπατζής εκτιμά πως η όλη ιστορία τιμολόγησης της ψηφιακής μαστογραφίας αποτελεί ακόμα μια ιστορία απίστευτου λαϊκισμού...

IATRONET

Σοβαρές ενστάσεις εγείρουν γιατροί ακτινοδιαγνώστες σχετικά με την ασφαλιστική τιμή που έδωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην ψηφιακή μαστογραφία.

Σχολιάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Iatronet (εδώ), ο ειδικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαστηριακών Εργαστηριακών Γιατρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) Πολύδωρος Αμπατζής, κάνει λόγο για πλασματική εικόνα σε σχέση με τις τιμές της εξέτασης.

Οι τιμές της εξέτασης – αναφέρει – δεν βρίσκονται στα επίπεδα των 20 έως 45 ευρώ, καθώς τα ποσά αυτά αφορούν κυρίως προσφορές αλυσίδων, τις οποίες χαρακτηρίζει “αμφιβόλου ποιότητας”, που βρίσκονται κυρίως σε μεγαλουπόλεις.

Σύμφωνα με τον κ, Αμπατζή, η τιμή της ψηφιακής μαστογραφίας, σε πανελλαδικό επίπεδο, βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 60 ευρώ και φτάνει και πέραν των 100 ευρώ.

Επισημαίνει, παράλληλα, τη διαφορά τιμής μεταξύ ψηφιακής και ψηφιοποιημένης μαστογραφίας, τονίζοντας ότι δεν είναι σε αντιστοιχία και πως υπάρχει τεράστια διαφορά κόστους και ποιότητας.

Το κόστος αγοράς και συντήρησης ενός ψηφιακού μαστογράφου (full digital) είναι τετραπλάσιο σε σύγκριση με τον κλασικό μαστογράφο με την ψηφιοποίηση.

Ο ειδικός γραμματέας του Συλλόγου εκτιμά πως ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προφανώς εξυπηρέτησαν συγκεκριμένα συμφέροντα με αυτήν την τιμολόγηση:

“Στην ουσία, οπισθοδρόμησε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, γιατί η τιμολόγηση αποτελεί αντικίνητρο στην εγκατάσταση ψηφιακών μαστογράφων, αφού με μια επένδυση στο 25% αυτής του ψηφιακού έχει οικονομικές απολαβές στο 74% του ψηφιακού”.

Ο κ. Αμπατζής εκτιμά πως έτσι υπάρχουν κέρδη 50% περισσότερα χωρίς τις δυσκολίες εύρεσης χρηματοδότησης και πως η όλη ιστορία τιμολόγησης της ψηφιακής μαστογραφίας αποτελεί ακόμα μια ιστορία απίστευτου λαϊκισμού.

Τιμή

Σημειώνεται πως, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, καθορίστηκε από 30 έως 35 ευρώ η ασφαλιστική τιμή για την ψηφιακή μαστογραφία.

Η τιμή ορίστηκε στα 30 ευρώ για μαστογράφους με έμμεση ψηφιακή απεικόνινση και 35 ευρώ για μαστογράφους με άμεση ψηφιακή απεικόνιση.

Η κάλυψη της ψηφιακής μαστογραφίας ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η συγκεκριμένη εξέταση περιελήφθη σε απόφαση του υπουργείου Υγείας για κοστολόγηση 86 εξετάσεων.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου