Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Βασίλης Οικονόμου: «Η Ν.Δ. θα πει ναι και σε εξεταστική για την Υγεία»


Συνέντευξη του Βασίλη Οικονόμου (Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας) στην «Αξία», στον Πάρη Κουρτζίδη

Γνωρίζω ότι προσωπικά σέβεστε και εκτιμάτε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όπως και ότι ενίοτε βρίσκεστε και συζητάτε μαζί του. Προ ημερών βγήκε η οριστική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για το δήθεν σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Βλέπετε να δικαιώνετε σιγά – σιγά, γενικώς; Ο Καραμανλής πιστεύετε ότι ήρθε ο καιρός που κι αυτός πρέπει να μιλήσει;

O σεβασμός είναι απολύτως δεδομένος στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Πράγματι υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας που μας επιτρέπει να τον ενημερώνω για τους τομείς ευθύνης μου και να ανταλλάσουμε απόψεις. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν είμαι αυτός που θα υποδείξει στον κ.Καραμανλή το τί θα πράξει.

Το γεγονός ότι χάθηκαν δύο άνθρωποι, θα έλεγα πήγαν «σκασμένοι», ο Γιάννης Αγγέλου και ο Βαγγέλης Μπασιάκος, αλλά έστω και τώρα ένα συγνώμη δεν ειπώθηκε προς τις οικογένειες τους από κανέναν, πως το σχολιάζετε; Η περίπτωση Βατοπεδίου, μήπως πρέπει όλους να μας κάνει πιο προσεχτικούς στο πως υιοθετούμε ή αναπαράγουμε κάτι;

Για την υπόθεση του Βατοπαιδίου αποφάνθηκε προσφατα και οριστικά η δικαιοσυνη. Προσωπικα από θέση αρχης , πάντοτε εκφράζω την απόλυτη εμπιστοσυνη μου στην ελληνική δικαιοσυνη και στους Ελληνες δικαστές. Αυτό κάνω και στην συγκεκριμένη περιπτωςη. Οι απώλειες του Γιάννη Αγγέλου και του Βαγγέλη Μπασιακου μας προκάλεσαν μεγάλη θλιψη και το κενό τους είναι δυσαναπλήρωτο. Ειδικά ο Βαγγέλης ήταν προσωπικός μου φίλος και είχαμε οικογενειακές σχέσεις και η απώλειά του με στενοχώρησε πολύ. Ήταν ένα ακέραιος, σοβαρός και αξιοπρεπέστατος πολιτικός, που κοσμούσε την Ελληνική Βουλή.

Ξέρω ότι προσωπικά δεν είστε απ’ αυτούς που βλέπουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σίγουρα τώρα μαζί με τη ψήφιση των νέων μέτρων, όπως θέλει να αφήνει να εννοείται η κυβέρνηση. Επιμένετε σ’ αυτή την εκτίμηση; Πόσο πιθανό βλέπετε να μη ψηφιστούν τώρα τα μέτρα – αντίμετρα, αλλά να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και τα μέτρα να πάνε πιο πέρα, ούτως ώστε τελικά να σας ζητηθεί κι εσάς, κυρίως απέξω (τρόικα – ΔΝΤ), η συναίνεση σας;

Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Η Κυβέρνηση καθυστερεί συνειδητά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Ελπίζαμε στις 20 Μαρτίου να υπήρχε μια θετική κατάληξη για την Ελλάδα αλλά δυστυχώς οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοι ναρκοθετησαν την όποια προσπάθεια, αφού είναι προφανής η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού.

Ακόμα και το euroworking group της Πέμπτης πέρασε άκαρπο, παρά το κλίμα τεχνητής ευφορίας που δημιούργησε η κυβέρνηση . Πού σταματά το ψέμα και πού αρχίζει η αλήθεια ; Με την συγκεκριμένη «παρέα» στο Μέγαρο Μαξίμου κανείς δεν είναι πλέον σίγουρος για τίποτα.

Το κόστος στην καθυστέρηση του κλεισίματος των αξιολογήσεων είναι τεράστιο. Mέχρι σήμερα το γεγονός αυτό έχει κοστίσει : Ένα 3ο, αχρείαστο, Μνημόνιο. Κεφαλαιακούς περιορισμούς, που ακόμη υφίστανται. Το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, διάρκειας ενός αιώνα. Τον οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη». Πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους, μέχρι σήμερα, 9 δισ. ευρώ και ακολουθούν και άλλα, με την επικείμενη νομοθέτηση νέων, επώδυνων μέτρων λιτότητας και για μετά τη λήξη του Προγράμματος, δηλαδή για μετά το καλοκαίρι του 2018.Το πόσα θα είναι αυτά τα νέα μέτρα, θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς όμως, θα τα βιώσουν, με οδυνηρό τρόπο, οι πολίτες, οι πιο αδύναμοι.

Όσο για την καινούργια θεωρία της κυβερνητικής προπαγάνδας, τα αντίμετρα , αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Θα έπρεπε να μην υποτιμούν τόσο την νοημοσύνη των ελλήνων πολιτών .

Η Κυβέρνηση καθυστερεί διαρκώς καθώς θα έπρεπε να έχει κλείσει την αξιολόγηση τον Φεβρουάριο του 2016. Δεν βλέπω να δίνεται λύση ούτε την 7η Απριλίου και φοβούμαι ότι ούτε και την 22α Μαΐου δεν θα δοθεί λύση στο ελληνικό δράμα. Είναι ξεκάθαρο ότι πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχαν τέτοια μέτρα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και σίγουρα δε γράφουν ΝΔ.

Θα αντέξετε να πείτε όχι μέχρι τέλους σε τυχόν πιέσεις που θα ασκηθούν από ΔΝΤ και Σόιμπλε, ώστε η ΝΔ να δηλώσει ότι θα υπηρετήσει πιστά και απαρέγκλιτα ότι ψηφιστεί τώρα;

Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και τα μέτρα για μετά το 2018 αποτελούν το 4ο μνημόνιο. Ενα μνημόνιο ως αποτέλεσμα της πλήρους αποτυχίας του Τσίπρα. Ενός πολιτικού που θα έσκιζε μέσα σε ένα βράδυ το 2ο μνημόνιο και φέρνει ο ίδιος 2 μνημόνια στον ελληνικό λαό!! Εμείς προφανώς και θεωρούμε ότι η χώρα έχει συνέχεια, δεν ακολουθούμε το δρόμο Τσιπρα .

Ομως είναι σαφές ότι μόλις οι δανειστές μας αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με έναν αξιόπιστο πρωθυπουργό και μία κυβερνηση με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο , είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν στη χώρα μας τον απαραίτητο «δημοσιονομικό» αέρα. Εναν αέρα τον οποίο έχει ανάγκη ο τόπος.

Το ΟΧΙ στην περίπτωση της ΝΔ είναι ΟΧΙ. Ξεκάθαρο και απολύτως δικαιολογημένο. Οχι από κάποια δήθεν εμμονή αλλά ως αποτέλεσμα της δραματικής καθημερινότητας που βιώνει ο πολίτης. Μιας καθημερινότητας για την οποία υπεύθυνος είναι ο κ.Τσιπρας και ο κυβερνητικός του εταίρος.

Είναι στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμείνει στο ΟΧΙ στη συναίνεση των νέων μέτρων – αντίμετρων και ταυτόχρονα να ζητά άμεσα εκλογές, αν δεν μπορέσει η παρούσα κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα; Υπάρχει περίπτωση για κάποιους ακόμη εθνικούς λόγους και πιθανούς κινδύνους να συμφωνήσετε σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας και εθνικού σκοπού με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα; Να επαναληφθεί δηλαδή με έναν τρόπο το 2011 – 2012.

Το αίτημα για εκλογές είναι ένα διαρκές αίτημα. Δεν αποτελεί απαίτηση της ΝΔ. Είναι απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας και δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε πολιτική αλλαγή , ανταποκρινόμενοι στο λαϊκό αίσθημα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει μέτρα. Δεν θα ψηφίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο. Ο λογαριασμός είναι του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος θα τον επωμιστεί και θα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη υπογράψει νέα μέτρα, από την στιγμή που έχει δεχθεί μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα πέρα από το 2018. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Το μόνο που απομένει είναι ο τρόπος «σερβιρίσματος» από την κυβερνητική πλευρά. Ας μην κρυβόμαστε και ας μην προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να ψάχνει συνενόχους.

Σε κάθε περίπτωση επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή της ΝΔ , με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί πολύ απλά γνωρίζει την αλήθεια και την λέει ξεκάθαρα στον Έλληνα πολίτη.

Η ΝΔ θα πει ναι για την εξεταστική στο χώρο της Υγείας, όπως είπε για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ή έχει κάτι να φοβάται σε ότι αφορά στη Novartis και το Ερρίκος Ντυνάν; Ποια θα είναι η δική σας σχετική εισήγηση;

Διαφάνεια παντού. Αυτές οι δύο λέξεις αποτυπώνουν τη θέση της ΝΔ σε όλα αυτά τα ζητήματα. Η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Όλα θα πρέπει να βρεθούν μπροστά στο φως. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ στους πολίτες ειδικά για την υγεία είναι ένα : H ανοχή της σε αυτή την επικίνδυνη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τελειώσει. Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες προτάσεις, ειλικρινείς προσεγγίσεις και πάνω από όλα ΑΛΗΘΕΙΕΣ, που μόνο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να δώσει .

Έχετε ετοιμάσει το Κυβερνητικό σας πρόγραμμα για την Υγεία κ. Οικονόμου; Τι θα περιέχει;

Η ΝΔ θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο διάστημα το κυβερνητικό της πρόγραμμα για την υγεία . Ένα σχέδιο που βασίζεται σε πέντε άξονες : Tην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί και τoν κορμό του προγράμματος, το νέο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, την πολιτική για τους χρονίως πάσχοντες και τα ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας.

Η ΝΔ δεν υπόσχεται θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη. Δεσμευόμαστε όμως για ανατροπές στον τρόπο Οργάνωσης και λειτουργίας του ευαίσθητου αυτού τομέα. Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για να βγει από την κρίση και η ΝΔ μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της υγείας . Προκρίνουμε για παράδειγμα την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια υγεία και την άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και δομές, με στόχο και την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σας βλέπουμε να έχετε έντονες αντιπαραθέσεις ως Τομεάρχης Υγείας με τον κ. Ξανθό κ τον κ. Πολάκη , τους τελευταίους μήνες. Αυτή η γραμμή σημαίνει ότι θα ακολουθήσει σκληρή αντιπαράθεση με τη κυβέρνηση για την υγεία κ το επόμενο διάστημα;

Εμείς έχουμε πει παντού, στη Βουλή αλλά και εκτός Βουλής ότι δεν θα συναινέσουμε με τη διαλυτική πολιτική του κ. Τσίπρα στην Υγεία. Τοποθέτησε παράνομους διοικητές στα νοσοκομεία όπως έκρινε και η διακιοσύνη (ΣΤΕ). Διορίζει παράνομα και χωρίς ΑΣΕΠ, χιλιάδες κόσμο στα νοσοκομεία και τα ΤΟΜΥ της πρωτοβάθμιας Υγείας, χωρίς να έχουν ειδικότητες επαγγελμάτων υγείας! Σε λίγο θα έχουμε νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές αλλά με πλήρη από ρουσφέτια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Προσπάθησε πολιτικάντικα να μετακυλήσει το Clawback του ΕΟΠΥΥ έως 1 δις ευρώ στην επόμενη Κυβέρνηση , «πουλώντας» φιλολαϊκό προφίλ!

Και τέλος δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση με κυβέρνηση που έχει υποβαθμίσει την δημόσια υγεία , έχει διαλύσει τα νοσοκομεία και η μόνη της έννοια είναι να εγκαθιδρύσει ένα κομματικό κράτος στην υγεία. Η ΝΔ δεν θα δώσει συναινετική χείρα σ’ αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου