Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Ο ΙΣΑ αντιτίθεται στο σχέδιο νόμου για την κατάργηση της Ιατρικής Ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας


Στο Σχέδιο Νόμου περί οργανισμών Νοσοκομείων του Υπουργείου Υγείας προτείνεται η ιατρική ειδικότητα της Ιατρικής Βιοπαθολογίας να κατατμηθεί και τα διάφορα επιμέρους τμήματα να παραδοθούν σε άλλους επιστήμονες μη ιατρούς (χημικούς και βιολόγους).

Προτείνεται δηλαδή, η ιατρική πράξη της εργαστηριακής διάγνωσης, στην οποία βασίζονται περισσότερο από το 70% των κλινικών διαγνώσεων, να γίνεται από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι δεν κατέχουν επίσημα άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος ούτε κατ’ επέκταση κάποια ιατρική ειδικότητα και δεν έχουν καμία εξέλιξη στο πλαίσιο του ΕΣΥ και ούτε έχουν καταλάβει την οποιανδήποτε νοσοκομειακή θέση με τους όρους και τα κριτήρια που ισχύουν για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3418/2005, ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου. Ως ιατρικές πράξεις θεωρούνται και εκείνες οι οποίες έχουν ερευνητικό χαρακτήρα, εφόσον αποσκοπούν οπωσδήποτε στην ακριβέστερη διάγνωση, στην αποκατάσταση ή και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και στην προαγωγή της επιστήμης. Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή.

Οι διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και του ως άνω άρθρου εφαρμόζονται κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητα από τον τρόπο ή τη μορφή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, ατομικά, ομαδικά ή με τη μορφή ιατρικής εταιρείας, ως ελεύθερο επάγγελμα ή όχι.

Η ερμηνεία λοιπόν και η αξιολόγηση αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων συνιστά σαφώς διάγνωση και είναι αμιγώς ιατρική πράξη, την οποία δεν δικαιούνται να εκτελούν επιστήμονες υγείας που δεν κατέχουν άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και επιπλέον την αντίστοιχη ιατρική ειδικότητα. Πρέπει λοιπόν να επισημανθεί ότι οι μη ιατροί δεν δικαιούνται να ασκούν ιατρικές πράξεις (ΑΝ. 1565/1939 και ενδεικτικά ΣΤΕ 4665/1988).

Συγκεκριμένα, με το σχέδιο Νόμου προωθείται τα Βιοχημικά και Ανοσολογικά εργαστήρια να διευθύνονται από λοιπούς επιστήμονες μη ιατρούς και τα Αιματολογικά να είναι παραρτήματα κλινικών (κλινικές ειδικότητες να ασκούν εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες ανήκουν αμιγώς στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικής Βιοπαθολογίας).

Ο ΙΣΑ θα συνεχίζει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μελών του και αναμένει την άμεση τροποποίηση της σχετικής διάταξης ώστε να διασφαλιστεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ  ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

9 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΣΥΜΟΡΦΩΘΕΊ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΝΤΕΝΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΥΜΑ ΥΓΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΉΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

      Διαγραφή
    2. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΤΑΝ ΜΑΘΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΣΚΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Η ΟΧΙ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΛΟ Η ΜΑΛΟΝ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΣΟΥ ( ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙΣ ΕΣΥ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΙΑΤΡΙΚΑ (ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΕΤΣΙ ΤΥΧΑΙΑ)

      Διαγραφή
    3. ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ.ΟΛΑ ΙΣΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

      Διαγραφή
  2. Πλακα μας κανετε? αυτο γίνεται χρόνια τωρα διευθυντες σε βιοχημικα εργαστηρια σε νοσοκομεια να είναι βιοχημικοί - παντελως άσχετοι.. μην με προκαλείτε - τα δε κεντρα υγειας κανουν εξετασεις επισης με κάποιους βιοχημικούς επισης ασχετους !! που αυτοαποκαλούνται και μικροβιολόγοι!!είδα αποτέλεσμα προχθές Κάλιο: 9 !!! Νάτριο 38 !! και οι κατα τόπους ιατρικοί σύλλογοι δεν κανουν τίποτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άκου θράσος με 4
    χρόνια σπουδών και ένα πτυχίο χημείας να διεκδικεί θέση γιατρού με τουλάχιστον 12 χρόνια σπουδών με διατριβές -μεταπτυχιακά κλινική εμπειρία κλπ.Αυτά μόνο στην Ελλάδα τω ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γίνονται.Να βρούμε θέση και δουλειά στους άνεργους χημικούς,που μπήκαν στα πανεπιστήμια με βαθμό 10.ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο εξωτερικό υπάρχει ειδικότητα ιατρικής Μικροβιολογίας,ιατρικής βιοχημείας και ιατρικής ανοσολογίας, οι οποίες ασκούνται απο ιατρους που έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα.Τι μας λέτε, οτι αυτες οι ειδικοτητες στην Ελλάδα θα ασκούνται από μη ιατρούς???Αλλο είναι η διάσπαση της ειδικότητας, η οποία είναι σωστή, και άλλο η πλήρης κατάργηση.Αλίμονο από αυτούς που βγάλανε τα μάτια τους με την ιατρική και με την ειδικότητα.Τυχεροί αυτοί που με μία απλή σχολή θα εχουν θέση σε νοσοκομεία και θα γράφουν εφημερίες λες και είναι γιατροι(βλεπε τους χημικους στα μεγάλα νοσοκομεία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν καταλαβες οτι πρεπει να βολευτουν συγκεκριμενοι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε μας το λέγατε απο την αρχή βρε παιδιά,να μη βασανιζόμαστε με την ιατρική,με τα αγροτικά, αναμονές,ειδικότητες...Το δε χημικό το έπιανα από την πρώτη χρονιά, με τους βαθμούς μόνο των τριών μαθημάτων..Ελεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή