Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

"Ξαφνικό σοκ" για τους ασφαλισμένους με νέα μέτρα στα φάρμακα



Εντός των προσεχών ημερών- πιθανότατα και την επόμενη εβδομάδα- αναμένεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας που θα βάλουν νέα, ακόμη πιο αυστηρά όρια και προϋποθέσεις στην είσοδο και αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων. Όπως λένε οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα μέτρα αυτά, τα οποία έχουν πάρει το πράσινο φως από τους δανειστές, θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται νέα κριτήρια που καθιστούν περιοριστική έως και απαγορευτική την ένταξη των νέων προϊόντων στην θετική λίστα (με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία), όπως επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα, καθιστώντας οικονομικά ασύμφορη την εισαγωγή τους στη χώρα μας και ενοποιημένο rebate (υποχρεωτική έκπτωση) μέχρι 30% που θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων (rebate) σε ποσοστό άνω του 50%.

Επίσης αναμένεται να τεθούν επιμέρους κλειστοί προϋπολογισμοί για θεραπευτικές κατηγορίες, δηλαδή πλαφόν στις δαπάνες φαρμάκων για διαβήτη, χοληστερίνη και ογκολογικά σκευάσματα. Τέλος στον νομοσχέδιο θα μπουν κίνητρα για την αύξηση των μεριδίων των γενοσήμων φαρμάκων, όπως το να γίνεται έκπτωση στις κρατήσεις του rebate για όσα φαρμακεία καταφέρουν να πιάσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό διάθεσης γενοσήμων.

Έχει ήδη προηγηθεί συνάντηση των κλιμακίων του υπουργείου Υγείας και των δανειστών, κατά την οποία συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της θεσμοθέτησης των παραπάνω μέτρων, όπως επίσης η επικείμενη αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας, ώστε να αποφασίζεται ποια από τα καινοτόμα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη θα έρχονται στην Ελλάδα και ποια από αυτά θα αποζημιώνονται. 

Τα μέτρα έχουν ως απώτερο στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών για τα φάρμακα που αποζημιώνονται από το δημόσιο, δεδομένου πως οι νέες θεραπείες που εγκρίνονται, ακριβώς επειδή πρόκειται για νέα εξελιγμένα φάρμακα, πολλά από τα οποία για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, είναι ακριβά και ανεβάζουν το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι φαρμακευτικές τηρούν στάση αναμονής, έχοντας όμως ήδη προειδοποιήσει για τις σαρωτικές συνέπειες που θα φέρει στην αγορά η επιβολή μεγαλύτερων επιβαρύνσεων στις εισαγωγές θεραπειών.

Όπως αναφέρουν, τα καινοτόμα φάρμακα θα καθυστερούν πλέον να εισέλθουν στη χώρα μας από 2 έως 4 χρόνια ή και δεν θα έρχονται καθόλου, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους ασθενείς. Αποτυπώνοντας τις σχετικές επιπτώσεις, οι επιχειρήσεις φέρνουν ως παράδειγμα την τριετία 2014-2016, όπου στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν 43 νέα φάρμακα για τον καρκίνο και για σπάνιες παθήσεις, εκ’ των οποίων κανένα δεν θα ήταν σήμερα διαθέσιμο στους Έλληνες ασθενείς, εάν ίσχυαν τα προτεινόμενα μέτρα. 

Την ίδια στιγμή, η εισαγωγή ορισμένων καινοτόμων φαρμάκων θα καταστεί απαγορευτική, καθώς πολλές εταιρείες θα κρίνουν ασύμφορη πλέον την έλευσή τους. Μετά άλλωστε τις νέες παρεμβάσεις, τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών έχουν αρχίσει να αναπροσαρμόζονται, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη μερίδα εταιρειών προσανατολίζεται σε αποεπένδυση από θεραπευτικές κατηγορίες. Φορείς της αγοράς συμπληρώνουν δε πως η πολιτική του υπουργείου Υγείας εστιάστηκε αποκλειστικά στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και όχι στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα υγείας που θα επέτρεπαν στο σύστημα υγείας να θεραπεύσει περισσότερους ασθενείς με λιγότερους πόρους. 

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Υγείας απαντά πως ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κάθε χρόνο από την κυκλοφορία και την αποζημίωση νέων καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων τα οποία εντάσσονται στη θετική λίστα, χωρίς να προηγείται μέχρι σήμερα έλεγχος από μηχανισμό αξιολόγησης και διαπραγμάτευση τιμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου