Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Οργασμός στην υγεία. Ποια νοσοκομεία πωλούνται και ποιοι τα θέλουν


Οργασμός στην υγεία. Ποια νοσοκομεία πωλούνται και ποιοι τα θέλουν

pelop.gr

Μη… αναγνωρίσιμο θα είναι σε μερικούς μήνες το επιχειρηματικό τοπίο στο χώρο της υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης σύμφωνα με το fpress.gr.

Γνωστά και πρωτοεμφανιζόμενα ξένα funds που έχουν μελετήσει προσεκτικά το χώρο, έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν τις κινήσεις τους εκτιμώντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να μπουν σε μια αγορά που πλησιάζει τα 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το «νερό» στο μύλο των εξελίξεων ρίχνει το δρομολογούμενο deal για την εξαγορά του Metropolitan, ενώ η συνέχεια αναμένεται να εμπλέξει και άλλα σημαντικά θεραπευτήρια όπως το Ερρίκος Ντυνάν και η Ευρωκλινική, ή μεγάλους ομίλους διαγνωστικών κέντρων όπως η Euromedica.

Το Metropolitan μπήκε πρόσφατα στο μικροσκόπιο του fund CVC Capital, το οποίο δραστηριοποιείται πανευρωπαϊκά στο χώρο της υγείας και έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτης του fund επί ελληνικού εδάφους είναι η νεοσυσταθείσα Atlas Bank του Άνθιμου Θωμόπουλου που λειτουργεί και ως σύμβουλος για το deal εξαγορά της «Περσεύς Yγειονομική Mέριμνα» ιδιοκτήτριας του νοσοκομείου και εξηγούν εν μέρει και την ταχύτητα των εξελίξεων με τη συμφωνία να ετοιμάζεται μυστικά και να κλείνει σε μερικές ημέρες.

Το deal προβλέπει την εξαγορά του 70% ή και περισσότερο της Περσεύς (και καλύπτει τόσο τα μερίδια των βασικών μετόχων (δηλαδή των οικογενειών Θεοχαράκη, Παναγόπουλου και Σπυρίδη) όσο και των ιατρών που επιθυμούν να πωλήσουν τις μετοχές τους. Κατά τις σχετικές πληροφορίες έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταβίβαση του 72% του Metropolitan με το τίμημα να φτάνει στο επίπεδο των 90-95 εκατ. ευρώ δηλαδή με premium 32%-35% επί της καθαρής θέσης της εταιρείας.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Με τις υπογραφές να αναμένονται σύντομα, το CVC θα ξεδιπλώσει το σχεδιασμό του που προβλέπει να στηρίξει κεφαλαιακά το νοσοκομείο των 300 κλινών και των 950 εργαζομένων (σ.σ. βαρύνεται και από σημαντικές οφειλές προς τις τράπεζες) και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του, ποντάροντας μεταξύ άλλων και στην προνομιακή θέση που κατέχει η μονάδα στην περιοχή Φαλήρου - Πειραιά. Το CVC εντάσσει το Metropolitan στην ευρύτερη στρατηγική του, που περιλαμβάνει 20 νοσοκομεία τα οποία έχει εξαγοράσει στον ευρωπαϊκό νότο (Ιταλία, Γαλλία Ισπανία). Εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι το fund έχει ήδη διαμορφώσει ένα κεντρικό σύστημα προμηθειών (για όλα τα νοσοκομεία του) με στόχο τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας, ενώ στους σχεδιασμούς του περιλαμβάνει και τη διαχείριση μονάδων υγείας του δημοσίου. Κάτι που σκοπεύει να «αξιοποιήσει» και στην Ελλάδα εφόσον παρουσιαστεί ευκαιρία…

Ο «καθετοποιημένος σχεδιασμός είναι ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των ξένων funds που αν και δεν ειδικεύονται στην παροχή των νοσηλευτικών υπηρεσιών, γνωρίζουν άριστα τις μπίζνες. Αντίστοιχα, το κινεζικό κεφάλαιο της Fosun (γνωστό από την εμπλοκή του στο project του Ελληνικού) που διεκδικεί με αξιώσεις την Εθνική Ασφαλιστική σχεδιάζει και αυτό να επεκταθεί στον νοσοκομειακό κλάδο προκειμένου να διαθέτει ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών και βέβαια τις οικονομίες κλίμακας που προσφέρουν τέτοιου τύπου συνέργειες.

Τρίτη απόπειρα πώλησης του Ντυνάν

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πάντως, το Ντυνάν θα είναι ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων, με την Τράπεζα Πειραιώς να προχωρεί σύντομα την τρίτη απόπειρα πώλησης του. Το σημαντικό νοσοκομείο (άλλοτε κόσμημα του κοινωφελούς ιδρύματος του Ερυθρού Σταυρού) είχε περάσει στην Πειραιώς εξ αιτίας των δανείων που είχε προς την Marfin/Λαϊκή και τα οποία πέρασαν στην Πειραιώς μετά την τραπεζική κρίση στην Κύπρο. Έκτοτε η τράπεζα επιχείρησε δύο φορές να πουλήσει (ή και να μισθώσει) το νοσοκομείο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η τελευταία έγινε το 2014 με ενδιαφερόμενους την Ευρωκλινική και το Ρέα. Οι δυο κλινικές όμως δεν προσέφεραν πάνω από 70 εκατ. ποσό που κρίθηκε χαμηλό από την τράπεζα. Στο μεταξύ, αν και το management που τοποθέτησε η τράπεζα στο νοσοκομείο (και συγκεκριμένα στην θυγατρική Ημιθέα) έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει τους τζίρους, «βαρίδι» για την μονάδα παραμένει ο υψηλός δανεισμός που ξεπερνά τα 105 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το πραγματικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης της τράπεζας με τους ενδιαφερόμενους στην τρίτη απόπειρα πώλησης.

Το CVC μεταξύ των στόχων του έχει θέσει είναι και το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν (που θα πωληθεί από την Τράπεζα Πειραιώς) για να διευρύνει το αντικείμενο δραστηριοτήτων και τον όγκο του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε «αναμονή» εκτός από το CVC βρίσκονται και όλοι οι προηγούμενοι ενδιαφερόμενοι, περιλαμβανομένων του Ρέα και της Ευρωκλινικής.

Δρομολογούνται εξελίξεις για Ευρωκλινική

Η Ευρωκλινική

Οι εξελίξεις για το θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν θα σταθμίσουν και τις κινήσεις της Global Finance, του Άγγελου Πλακόπηττα, ιδιοκτήτη της Ευρωκλινικής, ένα από τα πλέον σύγχρονα διαγνωστικά, χειρουργικά και θεραπευτικά κέντρα της χώρας. Οι πληροφορίες φέρουν τον γκουρού των επενδύσεων να κινείται στην κατεύθυνση της αποχώρησης από τον κλάδο της υγείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν δινόταν η ευκαιρία να μεγαλώσει τον όμιλο πριν τον πωλήσει δεν θα το έπραττε. Σε κάθε περίπτωση η «υπεραξία» της Ευρωκλινικής θεωρείται υψηλή, καθώς συγκαταλέγεται στις πιο αξιόπιστες και διακεκριμένες μονάδες υγείας της πρωτεύουσας. Όμως τα οικονομικά μεγέθη των τελευταίων ετών είναι σταθερά ζημιογόνα. Τώρα, το κλίμα «ενδιαφέροντος» στο χώρο τα υγείας δεν αποκλείει την εξεύρεση συνομιλητών για την Ευρωκλινική, η οποία υπό τη διοίκηση Βουκλαρή (πρώην στελέχους του Υγεία) «συμμαζεύεται» με την πρόσφατη μετακίνηση τη κλινικής παίδων από την Πατησίων, στα «κεντρικά» των Αμπελοκήπων.

Ενδιαφέρον επενδυτών για Euromedica

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και για την Euromedica από την οποία διακαώς επιθυμούν να απαλλαγούν οι πιστώτριες τράπεζες, χωρίς όμως ακόμη να έχουν βρει τη λύση. Ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων του Θωμά Λιακουνάκου με δανεισμό που πλησιάζει τα 380 εκατ. και συνολικές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, παρά τα λειτουργικά κέρδη της τελευταίας περιόδου διαμορφώνει μια ωρολογιακή βόμβα. Οι τράπεζες από την πλευρά τους κινούνται στην προοπτική της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, σε συνδυασμό με ρευστοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας και αλλαγή του management, ως προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Στην αγορά οι πληροφορίες φέρουν τουλάχιστον τρεις ενδιαφερόμενους με τον ένα να προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία (σ.σ. πρόσφατα η διοίκηση πραγματοποίησε ταξίδι στο Ριάντ). Σε αυτούς που εξετάζουν τα δεδομένα μιας λύσης για την Euromedica φέρεται να είναι και η οικογένεια Σπανού της Βιοιατρικής η οποία για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε επαφή με ξένα κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου