Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Χαράτσι στους επαγγελματίες, αλλά όχι στους δημοσίους υπαλλήλους



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Δύο μέτρα και δύο σταθμά χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως προς την επιβολή των νέων ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ενώ από 1-1-2017 έχει επιβάλλει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό χαράτσι στους επαγγελματίες και τους αγρότες, επιδιώκοντας με απανωτές παρατάσεις να εισπράξει -ματαίως όπως αποδείχθηκε- 270 εκατ. ευρώ υπέρ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΟΠΥΥ, έχει αποφύγει να επιβάλλει την νέα εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου ύψους 3,33% στους μισθούς σημαντικής μερίδας των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του κλάδου της κύριας σύνταξης τους, στερώντας έτσι από τον ΕΦΚΑ σημαντικούς πόρους.

Η συγκεκριμένη νέα εισφορά έπρεπε –βάσει ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου- να επιβληθεί από 1/1/2017 στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί έως 31-12-1992 και να αποδοθεί στον ΕΦΚΑ προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητα του.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει όπως προκύπτει εμμέσως από την εγκύκλιο την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την εγκύκλιο αυτή, η εργοδοτική εισφορά 3,33% την οποία πρέπει να επιβάλλει το Δημόσιο στις αποδοχές της παραπάνω μερίδας δημοσίων υπαλλήλων κάθε μήνα αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2017, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον τρέχοντα μήνα (δηλαδή τον Απρίλιο), προκαλώντας διπλή έμμεση μείωση σε αυτές.

Και αυτό γιατί μαζί με την παρακράτηση 3,33% η οποία θα γίνει –για πρώτη φορά – στις τακτικές αποδοχές τους για το μήνα Απρίλη, θα επιβληθεί και μία (από τις συνολικά τρεις εκκρεμούσες) παρακράτηση για τους μήνες κατά τους οποίους δεν είχε εφαρμοστεί στην πράξη η συγκεκριμένη εισφορά.

Οι αναδρομικές κρατήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες αφορούν το τρίμηνο Ιανουαρίου–Μαρτίου 2017, θα διαρκέσουν τρεις μήνες, δηλαδή θα "τρέξουν" στο διάστημα Απριλίου –Ιουνίου 2017.

2 σχόλια:

  1. Η κυβερνηση προσπαθει ωα τα αρπαξει απο οσους ελευθερους επαγγελματιες δουλευουν ακομα ολημερις για να κανει κοινωνικη πολιτικη εις βαρος αλλων εργαξομενων. Απο την αλλη πλευρα ολοι οπως τεμπεληδες ανεργοι κατοικοι του εξωτερικου αλλοδαποι που δεν εχουν πληρωσει ποτε εισφορες εχουν ενταχθει στισ κοινωνικες παροχες με μια διαφορα ομως πολλοι απο αυτους εργαζονται με μαυρα χρηματα και λεγουν εις υγει τα κοροίδα.Το τραγικο βεβαια ειναι οτι οι παροχες αυτες ειναι επ'αοριστον'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που βλέπεις κατι παραξενο κύριε? οι ελευθεροεπαγγελματίες πρέπει να πληρώνουν για να πληρώνονται οι κρατικοδίαιτοι,αυτο λέει το ελληνικό μοντέλο κρατικουποβοηθούμενης ανάπτυξης, το φλέγον ερώτημα ειναι μέχρι πότε θα αντέξη ο γάιδαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή