Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Editorial: Πρωτοβάθμια…Όταν όλες οι κυβερνήσεις «πωλούν» το ίδιο όνειρο



Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Health Report.gr

Ήμουνα… νια και γέρασα όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι κυβέρνηση θα δημιουργήσει νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένα σύστημα που θα κάνει τους Έλληνες να αποφεύγουν τα νοσοκομεία με το παραμικρό πρόβλημα υγείας.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και πρωτοβάθμια ακούγαμε και πρωτοβάθμια δεν είδαμε.
Αποτέλεσε άλλωστε προεκλογική εξαγγελία ανεξαιρέτως όλων των κυβερνήσεων μετά τη μεταπολίτευση.

Ωστόσο παρά τα λόγια τα μεγάλα, ουδείς κατόρθωσε να δημιουργήσει το αυτονόητο.
Ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς και να ήθελε δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του για ένα πλήρες ΕΣΥ με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Έτσι το σύστημα έμεινε στη μέση.

Από τότε όμως έχουν ψηφιστεί αμέτρητα νομοσχέδια τα οποία έμειναν στα χαρτιά.
Μάλιστα η έννοια του «οικογενειακού γιατρού» μοιάζει σαν …ανέκδοτο πια.

Και αυτό διότι ο περιβόητος «οικογενειακός γιατρός» ονοματίστηκε από όλους, αλλά ουδείς τον δημιούργησε.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί και εκείνη από την πλευρά της να «στήσει» ένα νέο σύστημα, που φυσικά θα περιλαμβάνει τον οικογενειακό γιατρό, τις μικρές Μονάδες υγείας στις γειτονιές κλπ κλπ κλπ…

Τώρα αν θα το δούμε στην πράξη είναι μια άλλη υπόθεση. Άλλωστε και τα ίδια τα στελέχη του υπουργείου Υγείας λένε ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Μέχρι τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει…

Μέχρι τότε όμως θα έχουμε την μετονομασία του ΠΕΔΥ (του Άδωνι Γεωργιάδη) σε ΤΟΜΥ και την πρόσληψη ορισμένων γιατρών (περίπου 1300) για τη στελέχωση των Μονάδων.

Όμως δε θα «χτιστεί» κάτι. Απλά οι υπάρχουσες Μονάδες θα τροποποιηθούν, θα ενισχυθούν με προσωρινό προσωπικό από τα ΕΣΠΑ, ώστε σε βάθος χρόνου (καμία πενταετία και βάλε), να μπορούν να αξιοποιούνται από όλους τους πολίτες της χώρας.

Για νέα μηχανήματα, εξοπλισμό που να συνάδει με την εξέλιξη της τεχνολογίας, για σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των Μονάδων κ.λ.π., προς ώρας δεν ακούει κανείς.
Κάτι σαν να …άλλαξε ο Μανωλιός και να έβαλε τα ρούχα του αλλιώς…

1 σχόλιο: