Τρίτη 4 Απριλίου 2017

O ΕΦΚΑ "εξαφάνισε" τα ελλείμματα με "δανεικά" 140 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Με τις "πλάτες" του ΕΟΠΥΥ "πέτυχε" ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης "πλεόνασμα" 41 εκατ. ευρώ στο α΄ δίμηνο του 2017, αντί ελλείμματος 114 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, ο ΕΦΚΑ απέδωσε στον ΕΟΠΥΥ μόνο 600 εκατ. ευρώ από τα 740 εκατ. ευρώ τα οποία εισέπραξε στο α΄δίμηνο του 2017 από εισφορές υγειονομικής περίθαλψης.

Έτσι ενώ στα έσοδα του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ στο διάστημα Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2017 εμφανίζονται έσοδα εισφορές υγειονομικής περίθαλψης ύψους 740 εκατ. ευρώ, στα έξοδα του την ίδια περίοδο εμφανίζονται χαμηλότερες αποδόσεις εισφορών προς τον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα 600 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια το ποσό των 140 εκατ. ευρώ κρατήθηκε από τον ΕΦΚΑ για την κάλυψη άλλων χρηματοδοτικών αναγκών, πιθανότατα για την καταβολή των συντάξεων Φεβρουαρίου –Μαρτίου, οι οποίες καταβλήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου και στα τέλη Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Έτσι ο ΕΦΚΑ εμφάνισε δημοσιονομικό "πλεόνασμα" 41 εκατ. ευρώ αντί ελλείμματος 114 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ισοζύγιο του ήταν βελτιωμένο κατά 155 εκατ. ευρώ.

Το "δάνειο" των 140 εκατ. ευρώ το οποίο έλαβε ο ΕΦΚΑ από τον ΕΟΠΥΥ στο α΄ δίμηνο του 2017 θα είναι μάλλον μόνο η αρχή της υπο-απόδοσης εισφορών από το ασφαλιστικό υπερ-ταμείο προς τον ΕΟΠΥΥ, δεδομένης της χαμηλής εισπραξιμότητας του ασφαλιστικού χαρατσιού.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η εισπραξιμότητα των νέων εισφορών κύριας σύνταξης –υγειονομικής περίθαλψης σε βάρος του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών μετά βίας φτάνει το 60% . Αυτό σημαίνει –για την περίπτωση των εσόδων από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης ύψους 6,9%- πως εισπράττονται 35 – 40 εκατ. ευρώ /μήνα αντί για 65 -70 εκατ. ευρώ.

Αν συνεχιστεί η τάση αυτή και τους επόμενους μήνες, τότε –σε ετήσια βάση – θα εισπραχθούν από εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ γύρω στα 450 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 800 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να περιμένει καθ’όλη τη διάρκεια του 2017 (ανεξάρτητα από τις όποιες καθυστερήσεις απόδοσης τους) 350 εκατ. ευρώ ή 8% λιγότερες εισφορές από τον ΕΦΚΑ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει "τρύπα" στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ γύρω στο 6% -7%.

1 σχόλιο:

  1. ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΤΖΙΑΒΑΤΗ, ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΟΝΟ 1 ΛΙΡΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΣΑΛΕΠΙ. ΔΙΝΟΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΛΙΡΑ ΕΠΙΝΑΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΣΑΛΕΠΙ. ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ 1 ΛΙΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή