Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό με τη νέα Πρωτοβάθμια! Όλη η διαδικασία

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με απόλυτη αυστηρότητα θα τηρείται στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το σύστημα των παραπομπών σε εξειδικευμένο γιατρό γνωστό και ως gatekeeping.

Αυστηροί κανόνες για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό στον ιδιωτικό τομέα (γιατροί ΕΟΠΥΥ) αλλά και για να κάνει εξετάσεις, θα τηρούνται στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόκειται άλλωστε για μία ρύθμιση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αντιδράσεις: «Πυρά γιατρών κατά του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια! Οι αλλαγές που έβαλαν φωτιά»

Αρχικά και μέχρι να ξεκινήσουν πλήρως και ομαλά τη λειτουργία τους οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και το σύστημα με τους οικογενειακούς γιατρούς, οι παραπομπές για ειδικό γιατρό, θα εφαρμοστούν πιο περιορισμένα και με προτεραιότητες. Στη συνέχεια όμως θα εφαρμοστεί πλήρως και αυστηρά το σύστημα του gatekeeping.

Όταν εφαρμοσθεί πλήρως ο νέος κανόνας των παραπομπών, οι ασθενείς δε θα μπορούν να επισκεφθούν έναν ειδικό γιατρό χωρίς να έχουν πάρει προηγουμένως το έγγραφο της παραπομπής από τον οικογενειακό τους γιατρό που θα έχουν επιλέξει.

Για παράδειγμα έστω κι αν κανείς έχει εμφανώς ένα ορθοπεδικό πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τον οικογενειακό γιατρό πριν φθάσει στον ορθοπεδικό. Εκεί θα λάβει το χαρτί της παραπομπής για να επισκεφθεί τον εξειδικευμένο γιατρό.

Οι ιδιώτες εξειδικευμένοι γιατροί είναι στα κάγκελα καθώς θεωρούν ότι «μπλοκάρεται» η πρόσβαση των ασθενών στα ιατρεία τους, ενώ και οικονομικές τους απολαβές από τη συνεργασία τους με το δημόσιο σύστημα μέσω του ΕΟΠΥΥ, θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: «Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Πως θα γίνονται οι συμβάσεις»
Μειωμένες και οι διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα

Όμως αυστηρές παραπομπές θα ισχύσουν στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας και για τις διαγνωστικές εξετάσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.


Λόγω της προσπάθειας να ενισχυθούν τα δημόσια εργαστήρια, οι περισσότερες εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται στα Κέντρα Υγείας και στα εργαστήρια αναφοράς. Για να πραγματοποιήσει κανείς εξέταση στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος για να παραπεμφθεί

6 σχόλια:

  1. Σε περιπτωσεις καθυστερησεων μοιραιων για τους ασθενεις ποιος θα εχει την ευθυνη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευπρόσδεκτο... Απλά ο ιδιωτικός τομέας θα σωθεί και οι κυβερνώντες θα λάβουν το παράσημο της ανοιχτής παλάμης από τον κοσμάκη που θα ταλαιπωρείται... Χωρίς αμφιβολία θα είναι το κύκνειο άσμα της βλακείας που τους χαρακτηρίζει...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή αν ένας ασθενής θέλει να επισκεφθει μόνος του έναν ιδιώτη ειδικό ιατρο του το απαγορεύει κανείς; Δεν αναφέρομαι σε ιδιώτη με σύμβαση ΕΟΠΠΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι, δεν του το απαγορευει κανεις φυσικα. Απλα θα γινει διαχωρισμος δημοσιου και ιδιωτικου τομεα.

      Διαγραφή
  4. αν δεν εχει παραπομπη απο οικογενειακο, μάλλον δεν θα μπορεις να του γραψεις εξετάσεις που να καλυπτονται από το ταμείο....ξερω παρανομο και αντισυνταγματικο, αλλά ολα να τα περιμενεις απο δαυτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κανεις δεν το απαγορευει , αν φυσικα εξαιρεσεις τη τσεπουλα του που ειναι αδεια..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή