Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Το Ε3 «καίει» 200.000 επαγγελματίες που έχουν σε αχρηστία τα POS



Οι κωδικοί που προδίδουν την απουσία πωλήσεων με κάρτες και προκαλούν τους μαζικότερους ελέγχους στη φορολογική ιστορία της χώρας

Η πρώτη σελίδα του νέου εντύπου Ε3 «καίει» κυριολεκτικά 200.000 επαγγελματίες οι οποίοι, παρότι έχουν προμηθευτεί υποχρεωτικά, POS, εντούτοις τα έχουν σε αχρηστία και η ΑΑΔΕ τους στοχοποιεί δρομολογώντας μαζικούς ελέγχους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, από το σύνολο των POS που τοποθετήθηκαν υποχρεωτικά σε περίπου 650.000 επαγγελματίες προκύπτει ότι το 30% δεν τα έχει χρησιμοποιήσει, από το β εξάμηνο του 2017 που κατέστη υποχρεωτική η προμήθεια και η χρήση τους. Πρόκειται για περίπου 200.000 επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν πλέον κεντρικούς ελεγκτικούς στόχους της ΑΑΔΕ, μόλις εκκαθαριστούν οι φορολογικές τους δηλώσεις. 

Οι λόγοι της μη χρησιμοποίησης είναι σαφώς η συνέχιση της απόκρυψης των συναλλαγών, τονίζουν πηγές της ΑΑΔΕ. Με τη χρήση των POS κάθε είσπραξη εγγράφεται υποχρεωτικά στα βιβλία και τα στοιχεία του επαγγελματία και δεν μπορεί να την αποκρύψει από την εφορία, καθώς τα στοιχεία των τραπεζών κοινοποιούνται αυτόματα στο taxisnet.

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα στην επαρχία, αλλά και μικρά καταστήματα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η μη χρήση του POS σημαίνει πως ο επαγγελματίας είναι νούμερο 1 ύποπτος για φοροδιαφυγή, καθώς εκτιμάται ότι δεν χρησιμοποιεί το POS για να αποκρύψει συναλλαγές και έσοδα. Άλλωστε είναι γνωστή η τακτική από ορισμένους, να προσποιούνται ότι χάλασε το μηχάνημα και να δελεάζουν τους πελάτες με μεγάλες εκπτώσεις, προκειμένου να πληρώσουν με μετρητά αντί με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και βέβαια χωρίς απόδειξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες με τα κλειστά POS, που υπολογίζονται σε 200.000. Θα πρόκειται για τους μαζικότερους φορολογικούς ελέγχους στη φορολογική ιστορία της χώρας. 

Οι έλεγχοι που θα γίνουν στους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα είναι:

- Μερικοί επιτόπιοι και παρακολούθηση των ημερήσιων εισπράξεων, των δηλώσεων ΦΠΑ και των εσόδων που εμφανίζουν στη δήλωση φόρου εισοδήματος.

- Παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών τους λογαριασμών.

- Εμφάνιση εφοριακών ως πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν γιατί δεν χρησιμοποιούν τα POS και αν έχουν βάση οι πληροφορίες για την παροχή μεγάλων εκπτώσεων.

Πώς τους καρφώνει το Ε3

Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα εντοπίσουν εύκολα τις επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποίησαν καθόλου ή ελάχιστα τα POS. Ο έλεγχος είναι πανεύκολος, λόγω των στοιχείων που καλούνται να αναγράψουν στην 1η σελίδα του Ε3.

Συγκεκριμένα στους αντίστοιχους κωδικούς 039, 040, 041, 042, 043, 044, 045 αναγράφονται:

• Οι ενεργές ιστοσελίδες της επιχείρησης

• Οι ενεργές ηλεκτρονικές διευθύνσεις της επιχείρησης

• Οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί της επιχείρησης, με επιμέρους στοιχεία, όπως η επωνυμία των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, ο αριθμός του λογαριασμού πληρωμών, ο σειριακός αριθμός του συνδεδεμένου POS

• Θα δηλώνεται εάν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές και συγκεκριμένα η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.

• Τα στοιχεία του τερματικού POS όπως ο αριθμός η ημερομηνία σύμβασης,- απόκτησης, και η επωνυμία –ΑΦΜ των εκκαθαριστών.


Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτικές αρχές, θα τσεκάρουν τις συνδέσεις των POS. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν τον σειριακό αριθμό του συνδεδεμένου POS, αλλά και το πιστωτικό ίδρυμα και τον λογαριασμό με το οποίο είναι συνδεδεμένο.

Επίσης, θα τσεκάρουν εάν έχουν γίνει πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, αξίας άνω των 500 ευρώ, με μετρητά και όχι μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2017, οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ, γίνονται υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών και εάν έχουν γίνει με μετρητά, επιβάλλεται πρόστιμο. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά συναλλαγή και επιβάλλεται, στον πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών και όχι στον πελάτη

Θα ελέγχουν, επίσης εάν το σύνολο των ηλεκτρονικών αγορών (είτε με κάρτα είτε μέσω wed banking) πιστώνεται στους δηλωμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς ή σε άλλους. Επίσης θα διασταυρώνονται τα στοιχεία των εισπράξεων μέσω των λογαριασμών με τα αναγραφόμενα στα βιβλία της εταιρείας. 

Ειδικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσουν σε επιχειρήσεις, που πωλούν αγαθά μέσω του διαδικτύου. Οι επιτηδευματίες που θα δηλώσουν στο Ε3 ότι πραγματοποιούν πωλήσεις από απόσταση, θα τσεκάρονται εάν τις δηλώνουν, αλλά και αν τα ποσά που εισπράττουν κατατίθενται σε δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό ή σε άλλο προσωπικό λογαριασμό.

12 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ?
    ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΤΑΞΕΙ, ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΕΝΤΑΞΕΙ.
    ΑΠΛΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ POS.

    ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ...200.000 ΕΛΕΓΧΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ σε όλα: όταν μάλιστα η αμοιβή επίσκεψης είναι διαμορφωμένη στα 10 - 20 ευρώ και οι περισσότεροι άρρωστοι παθολογικών ειδικοτήτων είναι άνω των 65 - 70 ετών, ΔΕΝ υπάρχει λόγος για κάρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε ......ακατοίκητα ΖΩΑ, είμαι συμβεβλημένος στον βρωμοκοπρογυφτοχρΕΟΠΥΥ(αναγκαστικά γιατί κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό πουλώντας σε τιμή......0 ευρώ!), έτσι ? Αν κάποιος είναι ασφαλισμένος, μπορεί να με επισκεφτεί .....τζάμπα με το κ@λόχαρτο του Μπαταχτσίμη, έτσι? Αν πάλι είναι ανασφάλιστος ΔΕΝ δικαιούμαι να τον εξετάσω, έτσι? Ποιος ......λαμάκας θα με πληρώσει λοιπόν για επίσκεψη αφού την δίνω.....τζάμπα? Άρα φυσικά το POS είναι ανενεργό ! Υπάρχει κάτι περίεργο? Πότε πια θα αναλάβουν τα ......ΖΩΑ να ρωτήσουν και κανα γιατρό δυο πράγματα να ξεστραβωθούν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά εσύ δεν έχεις ούτε έναν ασθενή ιδιώτη να σε πληρώσει;

      Διαγραφή
    2. Γιατί ρε βλάκα να με πληρώσει αφού μπορεί....μτζαμπα?ΣΥΡΙΖΑιος είσαι;

      Διαγραφή
    3. Ολοι οι {συμβεβλημενοι}βριζετε τον ΕΟΠΥΥ αλλλα δεν βλεπω να τον παρατάτε και να κάνετε μονο ιδιωτικό ιατρείο..Γιατι άραγε?Ειστε τοσο πονοψυχοι προς τον φτωχό λαό(τον οποίο αποκαλειτε και λαμάκα).Δεν νομίζω..Τι να φταίει άραγε που ειστε κολλημένοι αφού δεν πληρώνει....Μηπως πληρώνει? Μήπως εξαντλουνται τα 200 βιβλιαρια στο πρωτο 5ημερο και μετα οτι αρπάξειτο ταμείο απο ιδιωτικό ιατρείο?> Μηπως με τους 200 βγαινουν και τα κατοίκον που αφηνουν λεφτα,μηπως βγαινουν και τα bonus....?Γενικά ολοι βριζουν το κρατος(Καλά ΚΑνουν!!και τον ΧΡΕΟΠΥΥ)αλλά εκει επιμένουν να εχουν συμβαση....Περιεργο δεν ειναι?

      Διαγραφή
  4. Περιμένετε να βρείτε λεφτά καραγκιόζηδες ! Δηλαδή τι θα ελέγξουν ακριβώς; Ναι έρχεται ο κόσμος και γουστάρει αποδειξούλα, που το πρόβλημα ; Τι θα πει ο ελεγκτής ; ΤΙΠΟΤΑ ! Απλά ελπίζουν να τρομοκρατήσουν όσους έχουν διάφορες παρανομίες άσχετες ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειδικά στον συμβεβλημένο δηλαδή τι θα δείξει ο έλεγχος ; Θα τον .....τιμωρήσουν που κόβει χαρτάκι και δεν ζητάει αμοιβή ; Ω ρε κάτι γίδια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή αν δελεάζουν πελάτες με εκπτώσεις τι .....θα τους κάνετε? Από που θα το καταλάβετε? Πάλι θα ξαμολυθούν οι βρωμιάρηδες σαν τους νονούς της νύχτας και θα κόβουν ταρίφες ! Αληταριό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω έσοδα μόνο από τον γυφτΕΟΠΥΥ και κάτι εφημερίες που δηλώνω απόλυτα! Τι περίεργο υπάρχει στο νεκρό POS μου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πω ρε φούστη μου , τι φοβερή σκέψη είναι αυτοί; Τόσο έξυπνοι είναι εκεί στην ΑΑΔΕ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανθοστοκος:είμαστε ηλίθιοι και το δείχνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή