Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

«Κλείνει» το προαπαιτούμενο της ανατιμολόγησης


Αποτέλεσμα εικόνας για εοφ


Κοντά στην διαγραφή ενός προαπαιτούμενου από τη λίστα βρίσκεται η Κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup του Ιουνίου, καθώς ο ΕΟΦ ολοκλήρωσε την επεξεργασία του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, αναρτώντας την πρόταση του. Θυμίζουμε ότι στην Αριστοτέλους αντιστοιχούν 8 από το 88 προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν εντός του έτους, με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Σε αυτό το καθόλου ευκαταφρόνητο 10% περιλαμβάνεται και η Ανατιμολόγηση του Μαΐου.


Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που ανήρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων περιλαμβάνει τους 7951 κωδικούς προϊόντων και τις προτεινόμενες τιμές τους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 195 φάρμακα με νέες δραστικές ουσίες. Όπως είναι σαφές δεν ανακοστολογήθηκαν και διατήρησαν, κατ’ επέκταση, την προηγούμενη τιμή τους τα παράγωγα αίματος και τα εμβόλια, αλλά και αρκετά σκευάσματα που «προσγειώθηκαν» στο «μαξιλαράκι» του 1 ευρώ. Δεν ανατιμολογήθηκαν και τα φάρμακα που ανήκουν στην αρνητική λίστα, με τα σκευάσματα που συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται.

Φυσικά, η πρακτική των ανατιμολογήσεων, η οποία στην πράξη γίνεται μέσω οριζόντιων μειώσεων, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να φέρει αποτελέσματα εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Βασική αιτία, όπως έχει γράψει και το Virus, είναι το φαινόμενο της υποκατάστασης, που εξουδετερώνει τα οποία οφέλη μπορεί να προσφέρουν οι μειώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, που βασίζονται σε μελέτη της IQVIA για το σύνολο του έτους, η αύξηση κατά 78 εκατ. ευρώ του όγκου και κατά 92 εκατ. ευρώ του μίγματος όγκου κράτησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα την πραγματική εξοικονόμηση, μακριά από τα περίπου 185 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τις μειώσεις τιμών .


Μετά την ανάρτηση των προτεινόμενων τιμών από τον ΕΟΦ ακολουθεί διαβούλευση με τους ΚΑΚ, με στόχο «τη διόρθωση τυχόν λαθών». Βέβαια, στην πράξη ουσιαστικά λάθη σπανίως διορθώνονται, ενώ αποφεύγονται «όπως ο διάολος το λιβάνι» διορθώσεις που οδηγούν σε αύξηση της τιμής σκευάσματος.

Σε κάθε περίπτωση η Διεύθυνση Τιμολόγησης του Οργανισμού καλεί τις φαρμακευτικές εταιρίες να υποβάλλουν online στη σχετική εφαρμογή, τις σχετικές παρατηρήσεις τους επί των τρεχουσών προτεινόμενων τιμών, διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να εξεταστεί, στη συνέχεια, το όποιο θέμα με φυσική παρουσία εκπροσώπων των ΚΑΚ.

Σχετική ανακοίνωση με τις ημερομηνίες και το πρόγραμμα της διαβούλευσης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού εντός των επόμενων ημερών. Μετά την επεξεργασία των προτάσεων και παρατηρήσεων σας, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η τελική πρόταση του προς το Υπουργείο Υγείας για τα προϊόντα του Καταλόγου Ανατιμολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου