Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

«Τουρλουμπούκι» η νέα ΠΦΥ καταγγέλλουν οι γιατροί


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΦΥ


Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας αναμένεται να έχει σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), με κύριο θέμα συζήτησης την κλαδική συμφωνία και όσα τη συνοδεύουν. Δεν είναι, όμως, τα μόνα θέματα που θέσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σε ό,τι αφορά την κλαδική σύμβαση εργασίας αναμένεται να τεθούν όλες οι παράμετροι θέματα ωραρίου, προσλήψεων κοκ. Αλλά οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών θα ζητήσουν από τους επικεφαλής του Υπουργείου να τους αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά το μισθολογικό δεδομένης και της απόφασης του ΣτΕ που μπορεί να απορρίπτει την αναδρομική αναπροσαρμογή του μισθού των ιατρών αλλά φέρεται να υποχρεώνει την κυβέρνηση να τους αναπροσαρμόσει εφεξής.

Εγκύκλιος Χουλιαράκη

Όπως εξήγησε στο Virus o Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ και εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, Π. Παπανικολάου, θα θέσει άλλα δύο βασικά θέματα. Το πρώτο αφορά τη «διαβόητη» εγκύκλιο Χουλιαράκη η οποία φέρεται να ορίζει πως οι αστικές αποζημιώσεις για ιατρικές επιπλοκές που είχαν επιδικαστεί στο νοσοκομείο καταλογίζονται αυτόματα στο γιατρό, μέσω του ελεγκτικού συνεδρίου και ΔΟΥ. Τόσο ο κ. Παπανικολάου προσωπικά όσο και με επίσημη επιστολή που απεστάλη στα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών ζήτησαν διευκρινίσεις. Αλλά καμία απάντηση δεν έχουν λάβει σχετικά, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, ήδη διοικήσεις νοσοκομείων να στέλνουν ότι δικαστικές αποφάσεις έχουν στο ελεγκτικό συνέδριο.


Οι επιπτώσεις αυτής της εγκυκλίου, την ώρα που οι μισθοί των γιατρών είναι πετσοκομμένοι, θα είναι ιδιαιτέρως σοβαρές, προειδοποιεί ο κ. Παπανικολάου, εξηγώντας πως είτε θα ανθίσει εκ νέου το φαινόμενο του χρηματισμού είτε θα εκτιναχθεί η αμυντική ιατρική, με τους γιατρούς να αποφεύγουν να κάνουν οτιδήποτε.

ΠΦΥ

Το δεύτερο θέμα που αναμένεται να τεθεί είναι η κατάσταση στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την οποία ο κ. Παπανικολάου χαρακτήρισε «τουρλουμπούκι».

«Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Μέσα στο ίδιο κτήριο έχουμε δομή Κέντρου Υγείας, δομή ΠΕΔΥ και δομή ΤΟΜΥ και μάλιστα με 3 διαφορετικές ταμπέλες», ανέφερε ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ. Επιπλέον, όχι μόνο υπάρχουν διαφορετικές δομές αλλά και γιατροί πολλαπλών ταχυτήτων.

«Σε αυτό το κτήριο έχουμε γιατρούς ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των παλιών ΚΥ ΕΣΥ, έχουμε γιατρούς με μπλοκάκι που έχουν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου, επικουρικούς γιατρούς ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με προσωρινή σύμβαση, πρώην γιατρούς του ΙΚΑ οι οποίοι λαμβάνουν συνεχώς παρατάσεις για να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους και γιατρούς ΤΟΜΥ, αυτοί οι λίγοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς δικαίωμα ιατρείου, με διετή σύμβαση εργασίας και πληρώνονται από ΕΣΠΑ», δηλώνει ο κ. Παπανικολάου.

Όπως εξηγεί, λοιπόν, σε αυτό το «τουρλουμπούκι», όπως το χαρακτήρισε, η διατήρηση του δικαιώματος ιδιωτικού ιατρείου με την ανοχή της κυβέρνηση «δεν ανοίγει απλώς κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης της ΠΦΥ, αλλά αφήνει ορθάνοικτη πύλη».

2 σχόλια:

  1. "Τουρλουμπουκι" λοιπον η ΠΦΥ κατα τον κ Παπανικολαου γιατι καποιοι πρωην γιατροι του ΙΚΑ διατηρουν ακομη ιδιωτικο ιατρειο με δικαστικες αποφασεις -οχι παρατασεις-εκτος εαν οι δικαστικες αποφασεις ειναι καλες μονο οταν διορθωνουν ( σωστα κατα τη γνωμη μου )τους μισθους των ιατρων του ΕΣΥ.
    Δηλαδη στο ΕΣΥ οπου ισχυει απο το 1985 η ΠΑΑ δουλευουν ολα σωστα;-δεν υπαρχουν εκει ουτε εκμεταλλευτες ουτε αδιαφοροι ουτε ανεπαρκεις;
    Ποτε επιτελους θα καταλαβουμε - οι καλοπροαιρετοι τουλαχιστον- οτι δεν κανει η οποιαδηποτε σχεση εργασιας τον καλο η κακο λειτουργο του συστηματος οπως τα ρασσα δεν κανουν τον παπα;
    Και κατι τελευταιο κ Πανικολαου ( που πιστευω οτι ειστε καλοπροαιρετος )Δεν σας προβληματιζει οτι εστω και απο διαφορετικο δρομο φτανετε στα ιδια συμπερασματα για την ΠΦΥ με τον κ Αδωνι Γεωργιαδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή