Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ιδιωτικές κλινικές: Λάθος συμψηφισμοί στον ΕΟΠΥΥ



Συσκέψεις για τη διόρθωση που θα επιτρέψει τις τρέχουσες πληρωμές

Ένα απίστευτο αλαλούμ με το clawback και τους συμψηφισμούς των οφειλών μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών θα επιχειρήσουν να λύσουν σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού καθ. Σωτ. Μπερσίμης με το επιτελείο του ΕΟΠΥΥ και τους εκπροσώπους των κλινικών.

Στην έκτακτη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος οι διαφορές που έχουν διαπιστώσει οι κλινικές με τα σημειώματα clawback παρελθόντων ετών με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2012-2015.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει και επόμενη συνάντηση με το σύνολο των κλινικών και των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση,προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές του Οργανισμού που έχουν "κολλήσει" από τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για τον υπολογισμό των συμψηφισμών που έγινε από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, δεν έχει συμπεριληφθεί η οφειλή του ΕΟΠΥΥ ύψους 10% των τιμολογίων των κλινικών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2012 και άλλες υποχρεώσεις του Οργανισμού, με τα σημειώματα clawback που εκκρεμούν για τα έτη 2013-2015, με αποτέλεσμα τα ποσά που αναλογούν προς επιστροφή να είναι εξαιρετικά αυξημένα.

Συγκεκριμένα, στις 20 Απριλίου οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έστειλαν ηλεκτρονικά, βεβαιώσεις πληρωμής επιστροφών μετά από συμψηφισμούς για τα έτη 2012 έως και 2015, προκειμένου να προχωρήσει ο συμψηφισμός των αμοιβαίων απαιτήσεων και να καταρτιστούν οι δόσεις αποπληρωμής.

Την περασμένη εβδομάδα όμως, όλες οι Ιδιωτικές Κλινικές απέστειλαν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ , είτε με επίδοση, είτε με Δικαστικό Επιμελητή, επιστολές διαφωνίας, σχετικά με τα αναγραφόμενα ποσά στα excel, που περιελάμβαναν καρτέλες κινήσεων των λογαριασμών των Παρόχων.

Οι κλινικές διαπίστωσαν σωρεία παραλείψεων εγγράφων, λανθασμένες πληκτρολογήσεις απαιτήσεων, λανθασμένα σημειώματα claw back και rebate.
Εκπρόσωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα σκηνικό πλήρους λογιστικής διαφωνίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων, που πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει διότι από αυτά τα λάθη κρίνεται η συνέχιση της λειτουργιάς δεκάδων Κλινικών.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ταυτόχρονα καμιά πληρωμή δεν πραγματοποιείται από τα τέλη Μάρτιου και δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Μαΐου. 

Για την άμεση επίλυση του προβλήματος, προτάθηκε από τις κλινικές να προστεθούν τα τιμολόγια των δύο μηνών που έχουν παραλειφθεί και να συνεχιστούν οι υπολογισμοί, όμως η αντιπρόταση του ΕΟΠΥΥ ήταν να γίνει επανέλεγχος από την αρχή. 

Οι ημερομηνίες όμως πιέζουν καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αναμένουν τους συγκεκριμένους συμψηφισμούς προκειμένου να δώσουν το "πράσινο φως" προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι πληρωμές του Οργανισμού προς τους παρόχους.

Για το λόγο αυτό αν δεν ευοδωθούν οι σημερινές προσπάθειες, τότε η κάθε κλινική θα προχωρήσει στη διευθέτηση του ζητήματός της μεμονωμένα.

Στο μεταξύ, αναμένεται ως την ερχόμενη Δευτέρα η κατάθεση νομοσχεδίου για τις νέες προδιαγραφές λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη προαπαιτούμενο της 4ης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου