Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

ΙΣΛάρισας: Αδυναμία αξιόπιστης λειτουργίας εργαστηρίων

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 
ΛΑΡΙΣΑ 17-5-2018 
«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» 
Ν.Π.Δ.Δ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αδυναμία αξιόπιστης λειτουργίας εργαστηρίων 

Με αφορμή την επιστολή της Διευθύντριας των Εργαστηρίων Μικροβιολογίας και Κλινικής Χημείας του ΠΓΝΛ (10-5-2018), αλλά και των σημερινών δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, με θεσμικό ρόλο στην «παρακολούθηση της ποιότητας παροχής περίθαλψης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της περιφέρειας του» (Νόμος 4512/2018, άρθρο 292, παρ. 2γ), επισημαίνει τα ακόλουθα: 

1. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε 

τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αντιδραστήρια και άλλα υλικά, ιδιαίτερα δε σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας. 

2. Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας βαίνει συνεχώς μειούμενη, με δυσάρεστα αποτελέσματα για την δημόσια υγεία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η έλλειψη αντιδραστηρίων και προσωπικού έχει σαν συνέπεια την υπολειτουργία ή/και την αναστολή λειτουργίας των εργαστηρίων και την αδυναμία διερεύνησης της φυματίωσης, του μοριακού ελέγχου ηπατιτίδων κ.α. ιογενών και παρασιτικών νοσημάτων, ανίχνευση legionella στα ούρα κ.λπ. 

3. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μετακίνηση προσωπικού από μια δημόσια δομή σε άλλη, έστω και προσωρινά, για τον λόγο ότι δεν αποτελεί λύση, ενώ υποβαθμίζει και υποστελεχώνει μια άλλη παρόμοια δομή. 

4. Καλούμε όλους τους αρμόδιους, κυβερνητικούς και τοπικούς, να εγκαταλείψουν άμεσα την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και των εμβαλωματικών λύσεων. Σε αντίθετη περίπτωση η δημόσια υγεία καθίσταται πλέον έωλη και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης θα πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητη. 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΛ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου