Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Επισφραγίζεται η τραγελαφική αποτυχία της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ

Λάβαμε γνώση του προσωρινού πίνακα των αποτελεσμάτων για την προκήρυξη των οικογενειακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ και επιβεβαιώσαμε τις αρχικές μας εκτιμήσεις για την αποτυχία πλήρωσης θέσεων από οικογενειακούς ιατρούς. Σε μία προκήρυξη για 2800 περίπου θέσεις, μόνο 657 ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Από αυτούς, δεν έχουν μοριοδοτηθεί 200 ιατροί από την επιτροπή, λόγω ελλείψεων στις υποβολές των δικαιολογητικών τους. 

Και ενώ οι οικογενειακοί ιατροί της χώρας δεν υπερβαίνουν αριθμητικά τους 1.000, το Υπουργείο “βαφτίζει” οικογενειακούς ιατρούς τους ιατρούς των δημόσιων δομών και οραματίζεται παραπομπές gatekeeping κλειστού τύπου με συμβάσεις εφεδρείας /ομηρίας για τις λοιπές ειδικότητες, επιχειρώντας να διαλύσει ό,τι έχει μείνει από την ιδιωτική ΠΦΥ. Επειδή δεν υπάρχουν δυνατότητες κάλυψης του κενού από τη δημόσια ΠΦΥ, αυτή η καταστροφική εμμονή εξελίσσεται σε ένα πολύ επικίνδυνο πείραμα για τη δημόσια υγεία με την περιορισμένη δυνατότητα κάλυψης των ασθενών. 

Η πρόταση συλλογικής σύμβασης του Υπουργείου Υγείας με τον ΠΙΣ για τις ειδικότητες απορρίπτεται στο σύνολό της από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ διότι έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις του ιατρικού κόσμου και της κείμενης νομοθεσίας. Από τους επίδοξους σχεδιαστές της ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας: 

Α. Προτείνεται άρση της ισοτιμίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Προαναγγέλλεται μείωση του προϋπολογισμού για την ιδιωτική ΠΦΥ. 
Β. Προτείνεται άρση της ισοτιμίας υπογραφής / παραπομπής από οικογενειακό ή εξειδικευμένο γιατρό. 
Γ. Προτείνεται άρση της καθολικότητας της συλλογικής σύμβασης του ΠΙΣ για όλες τις ειδικότητες. 
Δ. Τίθενται εμπόδια πρόσβασης του ασθενούς στον ιατρό της επιλογής του
Ε. Επιτάσσεται το ιδιωτικό έργο με αναξιοπρεπείς αμοιβές και μετακινήσεις ιατρών από την έδρα λειτουργίας των ιδιωτικών τους ιατρείων. Ανισότητα αμοιβής του ιατρού ανάλογα με ύπαρξη παραπομπής ή όχι. 

Η αποτυχία της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ είναι παταγώδης καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός οικογενειακών ιατρών που να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού, δεν έχουν αναπτυχθεί όλες οι ΤΟΜΥ, λείπει η υποδομή για την εγκατάσταση α. των μηχανισμών, β. της ψηφιακής πλατφόρμας και γ. των διαδικασιών λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. 

Η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ οφείλει να αρχίσει από μηδενική βάση μετά από διαβούλευση και με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, που εκπροσωπεί τους ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και αποτελούν τον πυλώνα της ΠΦΥ στην χώρα μας σήμερα, προς όφελος της δημόσιας υγείας αλλά και της αξιοπρέπειας του ιατρού κατά την άσκηση του έργου του. 

Η Πρόεδρος          Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Χρήστος Παπασιδέρης

3 σχόλια:

  1. Άλλος ένας.....θρίαμβος των Μπαταχτσιμης/Γεωργακοπουλεσκου/Ξανθοκηφηνα/Βαρδανικανου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δώστε λοιπόν και το βραβείο της.....ανοιχτής παλάμης στον Σωτηράκη...... !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με τους "ειδικούς" συμβεβλημένους ιατρούς προτείνω τα εξής:

    1) το πρόβλημα των χαμηλών αμοιβών μπορεί να λυθεί αν υπάρχει, έστω και συμβολική, οικονομική συμμετοχή των ασθενών.

    2) να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού όπου ο γιατρός θα κάνει γνωστή τη διαθεσιμότητα του τις μέρες και ώρες που επιθυμεί. Ο ασθενής που επιθυμεί να εξεταστεί από συγκεκριμένο γιατρό τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα μπορεί να κλείσει στο ηλεκτρονικό σύστημα το ραντεβού του.

    3) οι Δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ μπορούν να λειτουργήσουν όπως θέλουν. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να εργαστούν σε αυτές μπορούν να το πράξουν μετά από προκήρυξη.

    Έτσι πρακτικά ο ασθενής θα έχει δύο επιλογές ή θα απευθυνθεί στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ δωρεάν
    ή θα επιλέξει τον ειδικό συμβεβλημένο γιατρό που επιθυμεί πληρώνοντας όμως κάποια συμμετοχή.

    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή