Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

Πως επιχειρεί ο Τραμπ να «εξουδετερώσει» τη φαρμακευτική δαπάνη

Γεωργία Σκιτζή - HealthWeb
Την εξουδετέρωση των υψηλών συνταγογραφήσεων στα φάρμακα και τις αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη επιδιώκει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι υψηλές τιμές που επιβάλλουν οι φαρμακοποιοί, το αυξανόμενο κόστος για τους καταναλωτές και τα εμπόδια για τη διαπραγμάτευση χαμηλότερων τιμών για τους ηλικιωμένους στο πρόγραμμα Medicare της κυβέρνησης.

Οι πηγές του τομέα της υγείας ενημερώθηκαν σχετικά με τα σχέδια και αναμένουν ότι οι νέες προτάσεις θα έχουν σχετικά μέτρια επίδραση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Αναμένουν επίσης ότι το Τραμπ θα ασκήσει έντονη κριτική στις ξένες κυβερνήσεις για το γεγονός ότι πληρώνουν λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο πρόεδρος έχει ήδη εγκαταλείψει τις ιδέες για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων που υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Medicare της κυβέρνησης για τους Αμερικανούς μεγαλύτερης ηλικίας να διαπραγματεύονται τις τιμές απευθείας με τους φαρμακοποιούς.

Οι επικριτές αναφέρουν ότι η διοίκηση του Τραμπ έχει επηρεαστεί από το ισχυρό φαρμακευτικό λόμπι, το οποίο αύξησε τις αναφερόμενες δαπάνες στην Ουάσιγκτον κατά 30% πέρυσι. Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Alex Azar είναι πρώην διευθυντής της Eli Lilly & Co.

Παράλληλα, η ελβετική φαρμακοποιός Novartis παραδέχτηκε ότι πλήρωσε 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία συμβούλων που δημιουργήθηκε από τον δικηγόρο Trump, Michael Cohen, ο οποίος διερευνάται για μια πληρωμή σε μια πορνοστάρ που ισχυρίζεται ότι είχε σεξουαλική σχέση με το Τραμ πριν από πάνω από μια δεκαετία. Η Novartis δεν κατηγορείται για οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, αλλά η αποκάλυψη δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το πώς οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή.

Οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου λένε ότι οι στρατηγικές του Τραμπ θα περιλάμβαναν την απαίτηση από τους ασφαλιστές και τους διαχειριστές παροχών φαρμάκων να μοιράζονται ένα μέρος των εκπτώσεων που παίρνουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα για να μειώσουν το κόστος τους από την τσέπη των καταναλωτών και να διευκολύνουν προκειμένου να φτάσουν τα γενόσημα στην αγορά. Μια άλλη πρόταση θα καθιστούσε τα γενόσημα φάρμακα δωρεάν σε ηλικιωμένους χαμηλού εισοδήματος.

Οι επενδυτές της Wall Street υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ θα αποκλίνει από αυτά τα σχέδια. Την περασμένη εβδομάδα, ο Azar και άλλοι ανώτεροι υπάλληλοι υγείας τόνισαν ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να πάρει πιο επιθετική δράση, επηρεάζοντας άμεσα τους φαρμακοποιούς, καθώς και τους ασφαλιστές, τα PBMs και τα νοσοκομεία.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι οι υψηλές τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των πολύ αναγκαίων καινοτόμων νέων θεραπειών. Όμως, καθώς η εξέταση εντατικοποιήθηκε, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες έθεσαν αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς στις ετήσιες αυξήσεις των τιμών. Έχουν επίσης προσπαθήσει να εκτρέψουν την ευθύνη για την αύξηση του κόστους των καταναλωτών στους μεσάζοντες, όπως τα PBMs όπως η Express Scripts Holding και στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου