Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12-03-2012


ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                             Λάρισα, 12-3-2012
           «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
                  Ν.Π.Δ.Δ.
                                                           
                          
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
            Ο Ι.Σ.Λ. επανειλημμένα έχει τεκμηριώσει ότι το μνημονιακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία του λαού μας.
            Οι πολίτες της χώρας μας αισθάνονται παντελώς «ανοχύρωτοι», όχι μόνον απέναντι στην φτώχεια, αλλά και απέναντι στην αρρώστια. Το ΕΣΥ ψυχορραγεί και μαζί του ψυχορραγούν εκατοντάδες ασφαλισμένων που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια του τραγικού. Η ιατρική κοινότητα μιλά πλέον ότι η ζωή των ασθενών τους τελεί υπό κίνδυνο, λόγω των πολλαπλών ελλείψεων.
            Το ΕΣΥ, δεν καταρρέει μόνον γιατί υπάρχουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών, αλλά και επειδή εξαθλιώνονται καθημερινά (μισθολογικά και εργασιακά) αυτοί που το στηρίζουν χρόνια τώρα με τον ζήλο και το φιλότιμό τους. Πενήντα πέντε (55) περίπου νοσοκομεία (μεταξύ των οποίων και το Γ.Ν.Λ.) και δεκάδες Κέντρα Υγείας οδηγούνται μέσα στο 2012 σε κλείσιμο δια της «συγχωνεύσεως» και τα υπόλοιπα θα «φυτοζωούν», με μοναδικό μέλημα την αύξηση των εσόδων τους και την δραστική περιστολή του λειτουργικού κόστους.
            Απ’ την άλλη μεριά, η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη έχει μεταβληθεί σ’ ένα καθημερινό μαρτύριο για τους ασφαλισμένους ακόμα και για την στοιχειώδη εξασφάλιση των φαρμάκων και των αναγκαίων εργαστηριακών εξετάσεων. Ο ΕΟΠΥΥ έχει μετατραπεί σ’ έναν μηχανισμό οικονομικής αφαίμαξης των ασφαλισμένων και πριμοδότησης των «εμπόρων» υγείας.
            Η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία και η χορήγηση από τα φαρμακεία του φθηνότερου σκευάσματος, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος-λειτουργήματος, ενώ μετακυλύει παράλληλα την ιατρική και θεραπευτική ευθύνη σε άλλους, επιστήμονες ή μη, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον άρρωστο.
            Την ώρα που το Υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που επιτυγχάνεται με ηλεκτρονικές δημοπρασίες με βάση την δραστική ουσία, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) στα ανά τον κόσμο εργοστάσια φαρμακευτικής εταιρείας, τα προϊόντα της οποίας θα χορηγούνται αναγκαστικά στους Έλληνες ασθενείς. «Νοθευμένα φάρμακα, ανεπαρκείς έλεγχοι, ακαθαρσίες, μαύρα σωματίδια άγνωστης προέλευσης, μελέτες επιστημονικά ανεπαρκείς, μολύνσεις και μπερδέματα κατά την παραγωγή φαρμάκων» είναι μερικά από τα ευρήματα του FDA.
            Οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις και οι αναδρομικές περικοπές και «κουρέματα» των δεδουλευμένων των γιατρών του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, αντιστοιχούν σε τυπική στάση πληρωμών.
            Όσον αφορά τα δύο νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης μας, η περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 45% για το Π.Γ.Ν.Λ. και κατά 51% για το Γ.Ν.Λ. περίπου, καθιστά δυσοίωνη την λειτουργία τους, ενώ ο χειρουργικός τομέας οδηγείται σε μαρασμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες της περιοχή μας και όχι μόνον. Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
            Η Διοίκηση των νοσοκομείων, ανήμπορη να αντιδράσει θετικά σ’ αυτόν τον κατήφορο που πήρε η δημόσια περίθαλψη της περιοχή μας, παρακολουθεί αμήχανα και προσπαθεί να καλύψει της δικές της ανεπάρκειες με διάφορα δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εμφανίσεις «ωραιοποίησης» της κατάστασης, αλλά δυστυχώς γι’ αυτήν, η διάψευση έρχεται καθημερινά απ’ τους πολίτες που κουβαλούν υλικά και φάρμακα απ’ το σπίτι, ενώ παράλληλα εγγράφονται σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής.
            Τα ψέματα τελείωσαν! Αυτή η πολιτική στην Υγεία πρέπει να σταματήσει. Οι εμπνευστές και εκτελεστές της έχουν ηθικές, πολιτικές αλλά και προσωπικές ευθύνες. Πρέπει να τους σταματήσουμε με τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης μας.
            Τέλος, επειδή θεωρούμε πως κανένας κλάδος δεν μπορεί από μόνος του να αντισταθεί στην λαίλαπα αυτών των μέτρων που με εμπάθεια, αμόκ και αλλοφροσύνη προσπαθεί να επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επιβάλλεται η συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου υπεράσπισης του καθολικού δικαιώματος σε δωρεάν δημόσια περίθαλψη ποιότητας.
               
Για το Δ.Σ.

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                   ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ




http://www.ygeianet.gr/box/cal/28524.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου