Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Επιστολή της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής προς Υπουργό Υγείας και Διοικητή ΕΟΠΥΥ. Υποχρεωτική Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ιατρών στον ΕΟΠΥΥ



Προς
1. Υπουργό ΥΥΚΑ κ. Λοβέρδο
2. Προς Διοικητή ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη



Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3/(α)οικ.ΓΥ/148 (ΦΕΚ548/Β/1-3-2012)  του Υπουργού Υγείας, με την οποία αποφασίζεται η  υποχρεωτική σύνδεση των ιατρών με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την 1 Μαρτίου , καθώς και η παρακράτηση από τον μισθό των ιατρών 1 ευρώ, ως ποινής,  για κάθε συνταγή που δεν είναι καταχωρημένη ηλεκτρονικά.
Οι αποφάσεις αυτές γεννούν τεράστια ερωτήματα και ανησυχίες. Γνωρίζει το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ, πως αρκετά Κέντρα Υγείας και η πλειοψηφία των Περιφερικών Ιατρείων δεν έχουν ακόμα τις κατάλληλες υλικοτεχνικές  υποδομές για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (υπολογιστές, σύνδεση με το διαδίκτυο, εκτυπωτές, μελάνια, χαρτί). Μήπως αναμένεται και από τους ιατρούς του ΕΣΥ να επωμιστούν αγόγγυστα το κόστος της λειτουργίας του συστήματος, όπως αυτό επεβλήθη στους ιδιώτες συναδέλφους;   Άραγε το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης είναι έτοιμο να δεχτεί τον όγκο της συνταγογράφησης που θα προκύψει από την είσοδο κι άλλων ιατρών ή θα «κρασάρει» για άλλη μια φορά;  Γιατί θα πρέπει να τιμωρηθεί ο ιατρός για την τεχνική ανεπάρκεια του συστήματος; Μήπως αντί για ποινές, θα έπρεπε να δοθούν ανταμοιβές στους ιατρούς που εις βάρος του χρόνου τους  (ο χρόνος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το υπάρχον σύστημα είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τη χειρόγραφη, όταν βέβαια το e-syntagografisis λειτουργεί…) και της τσέπης τους (οι ιδιώτες πληρώνουν οι ίδιοι τη σύνδεση με το διαδίκτυο, το χαρτί και το μελάνι των συνταγών…) καταχωρούν τις συνταγές ηλεκτρονικά; Ο γιατρός, που δεν έχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βρίσκεται σε δίλημμα: Να παράσχει χειρόγραφες συνταγές φαρμάκων επιβαρυνόμενος το κόστος του προστίμου που δυνατόν να φτάσει σε μη ευκαταφρόνητο ποσό; Ή ν’ αρνηθεί τη συνταγογράφηση προς αποφυγήν προστίμων, με «θύμα» τον ασθενή.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, όχι όμως εις βάρος του ιατρού και κύρια της υγείας του πολίτη. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας  να αποσύρει άμεσα αυτή την Υπουργική απόφαση.


Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας
Ανάργυρος Μαριόλης                                                            Ευάγγελος Φραγκούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου