Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κόντρα φαρμακοποιών - ΕΟΦ για ελλείψεις



Κόντρα φαρμακοποιών - ΕΟΦ για ελλείψεις

Νέα κόντρα ανάμεσα σε φαρμακοποιούς και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου δημιουργούν οι ελλείψεις φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης, με τον δεύτερο να κάνει λόγο για ελλείψεις σε λίγα σκευάσματα, που οφείλονται σε εμπορικούς λόγους, επισημαίνοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στις εταιρίες που δεν θα προειδοποιήσουν εγκαίρως για την απόσυρση του φαρμάκου.

Οι ασφαλισμένοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ελλείψεις 250 φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ κάνει λόγο για ελλείψεις σε 36 φάρμακα, τονίζοντας ότι τα 24 από αυτά είτε έχουν υποκατάστατα -επομένως οι ασθενείς μπορούν σε συνεννόηση με το γιατρό τους για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους- είτε έχουν ανακληθεί.

Για τα υπόλοιπα 12 σκευάσματα ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν έκτακτες παραγγελίες μέσω ΙΦΕΤ, εξατομικευμένες παραγγελίες στα ταμεία όπου υπάγονται οι ασφαλισμένοι, αλλά και επαφή με εταιρείες να προβούν σε ενέργειες ειδάλλως θα επιβληθούν κυρώσεις.

Θετικά βλέπουν το "χύμα"


Την ίδια ώρα φαρμακοποιοί και ΕΟΦ καλωσορίζουν το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για "χύμα" φάρμακα, που θα αποτελέσει βασικό όπλο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων σε εξατομικευμένες δόσεις στα φαρμακεία, όπως ισχύει στις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, τα φάρμακα θα μπορούσαν να διατίθενται σε διαφορετικές συσκευασίες -ώστε να υπάρχουν επιλογές στις αναγκαίες ποσότητες κάθε φαρμάκου- ή σε βάζα στα οποία ο φαρμακοποιός θα βάζει όσα δισκία είναι απαραίτητα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας κάνει λόγο για πολλές συσκευασίες που κυκλοφορούν και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες θεραπείας του ασθενή, τονίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να γίνει στο μέλλον αλλά θα πρέπει να μελετηθεί σωστά.

Θετικοί δηλώνουν οι φαρμακοποιοί κατ' αρχήν στο μέτρο, τονίζοντας όμως ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί αφού προηγηθούν σημαντικά βήματα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος επισημαίνει ότι θα πρέπει να είναι τέτοιες οι συσκευασίες, ώστε να επιτρέπεται η συντήρηση των υπολοίπων χαπιών που θα μένουν μέσα και δεν θα διατίθενται, καθώς και πως θα πρέπει να υπάρξει νέα τιμολόγηση ανά χάπι, αλλά και διαφορετική διάθεση μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου