Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Φάρμακα από το …Μπαγκλαντές και για τους Έλληνες!



Ανοίγει σταδιακά και η αγορά φαρμάκων στη χώρα μας εξαιτίας της μείωσης της φαρμακευτικής που επιδιώκει η κυβέρνηση. Αποτέλεσμα: πολύ σύντομα να έρθουν και στη χώρα μας φθηνά γενόσημα φάρμακα ακόμη και από Τρίτες χώρες με αμφίβολη όμως ποιότητα. 
 

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την ποιότητα των γενόσημων φαρμάκων που παράγονται σε χώρες όπως στην Κίνα, στην Ινδία, στην Κορέα κ.λ.π.
 
Είναι ενδεικτικό ότι σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του American Enterprise Institute for Public Policy Research σε 2.121 γενόσημα, υπήρξαν σοβαρές αμφιβολίες για τα φάρμακα που παράγονται σε Τρίτες χώρες ως προς την ποιότητα τους, γεγονός που ενισχύεται κι από τους πλημμελείς ελέγχους που γίνονται στις χώρες παραγωγής.
 
Έντονες ανησυχίες εξέφρασε και η Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας για τη μετατόπιση της παραγωγής φαρμάκων σε χώρες όπου δεν εφαρμόζονται επαρκείς έλεγχοι, γεγονός που οδήγησε τελικώς την ιατρική κοινότητα στη συνταγογράφηση ακριβότερων πρωτοτύπων φαρμάκων και κατά συνέπεια στην αύξηση των δαπανών υγείας.
 
Παράλληλα σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το American Enterprise Institute for Public Policy Research αποδείχθηκε ότι στις ΗΠΑ έχουν… εισβάλει ουσίες από πολλές Τρίτες χώρες αμφιβόλου ποιότητας. 
 
Κυριότερα στοιχεία της έρευνας:
 
• Πλημμελής τήρηση κανόνων παραγωγής χημικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων που παρεισφρύουν στην αγορά των ΗΠΑ από «αναδυόμενες» αγορές.
• Προέλευση δραστικών ουσιών κατά 80% από χώρες εκτός ΗΠΑ (Κίνα ως επί το πλείστον).
• Ειδικοί επισημαίνουν ότι το ¼ των συστατικών που αγοράζουν οι εταιρίες της Δύσης από την Κίνα, προέρχονται από άγνωστες πηγές.
 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (U.S. F.D.A.) έχει ιδρύσει υπηρεσία ελέγχου με έδρα στην Κίνα για να αυξήσει τον έλεγχο των εργοστασίων που εξάγουν σκευάσματα προς τις ΗΠΑ και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ελέγχει κάθε εργοστάσιο κάθε 13 χρόνια! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου