Εκστρατεία ευαισθητοποίησης του προσωπικού στα νοσοκομεία αλλά και των πολιτών για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που αποτελούν αληθινή μάστιγα στη χώρα μας, άρχισαν ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Θανάσης Πλεύρης και ο κύριος Ηλίας Φούτσης, οι οποίοι γνώρισαν από πρώτο χέρι πόσο επικίνδυνες και απρόβλεπτες μπορεί να είναι.
Ειδικός Συνεργάτης - Σύμβουλος Έκδοσης
Ο κ. Πλεύρης κόντεψε να χάσει τη ζωή του πέρυσι το Νοέμβριο, όταν μία εγχείρηση ρουτίνας στο γόνατό του μετατράπηκε σε έναν εφιάλτη που τον οδήγησε στην εντατική για οκτώ ημέρες και τον κράτησε στο νοσοκομείο για ένα μήνα.
Ο κ. Φούτσης μολύνθηκε από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο πριν από επτά μήνες και ακόμα κάνει θεραπεία γι’ αυτό.
Οι δύο άνδρες, μετά από τη "δεύτερη ευκαιρία στη ζωή" που ένιωσαν ότι τους δόθηκε, αποφάσισαν να μην καθίσουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά να κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που απειλεί σχεδόν έναν στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
"Αφού σώθηκα από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια και βγήκα υγιής και όρθιος από το νοσοκομείο, θεώρησα ότι το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να κινητοποιήσω τους αρμοδίους, να καταφέρω να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι" είπε ο κ. Πλεύρης σε ημερίδα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που διοργάνωσε μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας και το New York College. Και πρόσθεσε: "Ως σύμβουλος δύο υπουργών Υγείας είχα παρατηρήσει πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις λοιμώξεις αυτές είναι 5%-6% ενώ στην Ελλάδα έφτανε το 9% των νοσηλευομένων, αλλά δυστυχώς δεν είχα αντιληφθεί τι σημαίνει αυτή η διαφορά και σε πόσους ανθρώπους, σε πόσες ζωές αντιστοιχεί".
Από την πλευρά του, ο κ. Φούτσης είπε: "Βίωσα μια πολύ τραυματική εμπειρία μετά από μια χειρουργική επέμβαση που έκανα. Κινδύνευσε η ζωή μου και ακόμη λαμβάνω θεραπευτική αγωγή. Ζητούμενο για μένα είναι τώρα να προβληματίσουμε τον ιατρικό και νοσηλευτικό κόσμο και τους ασθενείς και να ευαισθητοποιήσουμε όσους χρειάζεται".
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από τα υψηλότερα ποσοστά στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων τα οποία συχνά έχουν μοιραίες συνέπειες για τους ασθενείς.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, κορυφαίοι επιστήμονες μίλησαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των λοιμώξεων στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των ασθενών και τις συνέπειες από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου