Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Κοινή ανακοίνωση για την ειδικότητα της βιοπαθολογίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2005/36/ΕΚ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V 

Σε απάντηση στα κακόβουλα σχόλια που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σχετικα με επικείμενη προς ψήφιση τροπολογία για την ειδικότητα της Ιατρικής Βιοπαθολογίας σας κοινοποιούμε τα εξής:

Στην ισχύουσα Ευρωπαϊκή Οδηγία (2005/36/ΕΚ) η υπάρχουσα αντιστοίχιση της Ιατρικής Βιοπαθολογίας είναι καταχωρημένη στην μονοθεματική ειδικότητα με γενικό τίτλο «Μικροβιολογία-βακτηριολογία», η οποία τελευταία αποτελεί μονοθεματική ειδικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με εκπαίδευση μόνο στην Μικροβιολογία (4 χρόνια Μικροβιολογία και 1 χρόνο παθολογία, ειδικότητα κυρίως νοσοκομειακή χωρίς επαγγελματική προοπτική στον ιδιωτικό τομέα). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι Έλληνες Ιατροί Βιοπαθολόγοι που επιθυμούν να εργαστούν σε χώρες της ΕΕ να μην αναγνωρίζονται ως πολυθεματικοί εργαστηριακοί ιατροί αλλά ως μονοθεματικοί μικροβιολόγοι με περιορισμένο επαγγελαμτικό αντικείμενο. Αποτέλεσμα ήταν και είναι οι συνεχείς διαμαρτυριές των νέων κυρίως Ελλήνων ιατρών βιοπαθολόγων οι οποίοι δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να βρουν εργασία ως βιοπαθολόγοι σε χώρες της ΕΕ, στις οποίες υπάρχει αρκετά αυξημένοι ζήτηση πολυθεματικών εργαστηριακών ιατρών. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες εκ μέρους της ΠΕΙΒ (Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας) στο παρελθόν, η αρμόδια κρατική υπηρεσία (ΚΕΣΥ) εγκληματικά εκώφευε στο να προχωρήσει σε διορθωτική πράξη. Σημειωτέον ότι παροόμοια λάθη σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες υπάρχουν για πολλές χώρες της ΕΕ και αρκετές έχουν προχωρήσει σε επι μέρους διορθωτικές πράξεις.

Η παρούσα τροπολογία διορθώνει το πρόβλημα αντιστοιχίζοντας την Ιατρική Βιοπαθολογία στην Κλινική Βιολογία και Βιολογική Χημεία που αποτελούν τις γενικές ονομασίες της πολυθεματικής εργαστηριακής ειδικότητας στην ΕΕ. Οι όροι «Κλινική Βιολογία» και «Βιολογική Χημεία» δεν πρέπει να συγχέονται με συγκεκριμένο περιεχόμενο αλλά είναι συμβολικοί για την πολυθεματική εργαστηριακή ιατρική (Ιατρική Βιοπαθολογία για την Ελλάδα). Επίσης δεν πρέπει να συγχέονται με άσκηση της ειδικότητας από μη ιατρούς γιατί η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία αφορά αποκλειστικά Ιατρούς.

Επί πλέον:

- πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι παλιοί Βιοπαθολόγοι με την παλαιά ονομασία της ειδικότητας {Μικροβιολογία) πρέπει να εκπαιδευτούν επί πλέον στην Παθολογία. Αυτό αν ήταν να γίνει έπρεπε να είχε γίνει από το 1995 με την αλλαγή του ονόματος και του χρόνου εκπαίδευσης στην ειδικότητα!

- Στην Κομισιόν μετά από αίτημά της, έχει ήδη κατατεθεί από όλους τους τομείς των ιατρικών ειδικοτήτων της UEMS (Union of European Medical Specialists) σχέδιο επικαιροποιημένης οδηγίας με τη σωστή αντιστοίχιση, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της επισημοποίησης μέσω των επί μέρους κρατικών φορέων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι διαδικασίες όμως είναι αρκετά χρονοβόρες. Άρα αργά ή γρήγορα η διόρθωση αυτή θα γίνει κεντρικά από την ΕΕ για όλες τις χώρες.

Πρόκειται για μια χρυσή ευκαιρία να σταματήσει αυτή η ακύρωση της Ιατρικής Βιοπαθολογίας στην δυνατότητα των νέων ιατρών να εργαστούν στην ΕΕ.

Ας μη χαθεί!

Για την Π.Ε.Ι.Β
Για την Ε.Ε.Ι.Β/Ε.Ι 
Ό  Γεν.Γραμματέας UEMS – Τομέα 

Ο Πρόεδρος
 Η Πρόεδρος Ιατρικής Βιοπαθολογίας 

Καθηγητής Ν. Μαλισιόβας
Καθηγήτρια Χ.Νικολάου
Αν.Καθηγητής Σ.Χατζηπαναγιώτου

1 σχόλιο:

  1. Στο UEMS είναι αναρτημένος ο κατάλογος με τις ειδικότητες ( και την αντίστοιχη εκπαίδευση ) που αναγνωρίζονται στην Ευρώπη. Πουθενά δεν υπάρχει όρος ''κλινική βιολογία και βιολογική χημεία''. Αντιθέτώς υπάρχει ''Laboratory medicine/clinical biopathology'' που σττην εκπαίδευση είναοι παρόμοια ειδικότητα με τη δική μας ιατρική βιοπαθολογία. Γιατί τόση προχειρότητα στις προτάσεις της ΠΕΙΒ? Δε γνωρίζουν Αγγλικά για να προτείνουν τις αντιστοιχίσεις ή η συγκεκριμένη ενέργεια είναι εκ του πονηρού για να γεμίσουν τα νοσοκομεία με άμισθους που θα βγάζουν τις εφημερίες των μικροβιολογικών ή ακόμα χειρότερα για να δώσουν άδειες μικροβιολογικών σε βιολόγους και χημικούς? Και με τους βιοπαθολόγους που ήδη δουλεύουν στο εξωτερικό αυτή η αλλαγή δε θα επιφέρει προβλήματα και νομικής φύσης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή