Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Νέα απογοητευτικά στοιχεία για το βρετανικό ΕΣΥ

Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του βρετανικού ΕΣΥ δείχνουν ότι επιδεινώνονται βασικοί δείκτες όπως η αναμονή για χειρουργικές επεμβάσεις και η εξυπηρέτηση ασθενών με καρκίνο. Οι αναλυτές ζητούν στοχευμένες επενδύσεις και ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το NHS England, τον Ιανουάριο μόνο το 79,7% των ασθενών με καρκίνο ξεκίνησαν θεραπεία μέσα σε 62 ημέρες από την ημέρα που έγινε παραπομπή από τον οικογενειακό τους γιατρό. Το αποτέλεσμα αυτό είναι το χειρότερο από το 2009, όταν τέθηκε σε ισχύ ο εν λόγω δείκτης.

Το ερευνητικό ίδρυμα για τον καρκίνο στη Βρετανία (Cancer Research UK) αποκαλύπτει ότι είναι ο τρίτος συνεχής χρόνος που το σύστημα αποτυγχάνει να πετύχει το στόχο αυτό και με δεδομένο ότι τα ποσοστά καρκίνου αυξάνονται και ο πληθυσμός γηράσκει, όλα αυτά σημαίνουν ότι όλο και περισσότεροι καρκινοπαθείς βιώνουν καθυστερήσεις στη θεραπεία τους.

«Οι στόχοι που έχουμε θέσει υπάρχουν για να διασφαλίσουν γρήγορη διάγνωση και πρόσβαση στη θεραπεία, παρέχοντας μια εικόνα για το πώς το σύστημα υγείας αποδίδει για τους ασθενείς», αναφέρει η Emma Greenwood, διευθύντρια πολιτικής του ιδρύματος. «Η κυβέρνηση και το NHS England έχουν αφοσιωθεί στη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και έχουν αυξήσει τις επενδύσεις, αλλά είναι φανερό ότι ακόμη δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν για χειρουργική επέμβαση πάνω από ένα χρόνο (!) έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2016, ο αριθμός τους ήταν 728 άτομα και φέτος αυξήθηκε σε 1.433!

Ακόμη, ο στόχος που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο το 92% των ασθενών να μην χρειάζεται να περιμένουν πάνω από 18 εβδομάδες για επανορθωτικές επεμβάσεις, όπως ισχίου και γονάτου, δεν επιτυγχάνεται από το Φεβρουάριο του 2016.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολλά βρετανικά νοσοκομεία έχουν ρίξει μεγάλο βάρος των προσπαθειών τους και του προσωπικού στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπου αντιμετωπίζουν βαρύ φόρτο εργασίας, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως τις αρθροπλαστικές ισχίου.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν εκείνοι τον πάροχο για την επέμβαση που έχουν ανάγκη, αναζητώντας νοσοκομείο με λιγότερη αναμονή. Οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 50% των πολιτών γνωρίζουν ότι έχουν τέτοιο δικαίωμα.

Πάντως, η κατάσταση είναι άσχημα και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Στο επίπεδο αυτό, ο στόχος είναι το 95% των ασθενών να αντιμετωπίζονται (νοσηλεία, μεταφορά ή έξοδος από το νοσοκομείο) μέσα σε 4 ώρες από την άφιξή τους. Όμως, στην πράξη αυτό επιτυγχάνεται μόνο για το 85,1% των ασθενών και τα πράγματα είναι εκτός στόχου από τον Ιούλιο του 2015.

1 σχόλιο: