Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Συνταγές "δώρο" από τον Λουράντο στο Μπερσίμη

"Δώρο" 500 συνταγές (που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής) με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση από γιατρούς σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κ. Λουράντος στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμη.


Ήδη ο τελευταίος πήρε μία γεύση χθες, καθώς είχε συνάντηση με τον Κ. Λουράντο, με τον τελευταίο να αποκαλύπτει ότι αυξάνουν και πληθαίνουν τα αυτοκόλλητα χαρτάκια επιθυμίας ως νέα κόλπα επιβολής και καθοδήγησης της συνταγογράφησης. 

Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, ο κος Λουράντος μας τόνισε ότι ακόμη και στο δικό του φαρμακείο το 20% των συνταγών που εκτελείται (μηνιαίως) κατευθύνεται ξεκάθαρα σε συγκεκριμένα σκευάσματα. Την ίδια στιγμή, και μην θέλοντας να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του, μας ανέφερε ότι έχει ανακαλύψει και φαρμακοποιούς που -κυρίως στις εφημερίες- κατευθύνουν τον ασθενή σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση μας μίλησαν και δύο ακόμη φαρμακοποιοί, εκ των οποίων ο ένας που βρίσκεται στην Αθήνα μας ανέφερε ότι στις 500 συνταγές που εκτελεί το μήνα οι 30 (5%) αναφέρονται σε συγκεκριμένο σκεύασμα εταιρείας και ο άλλος από τη Λάρισα προσδιόρισε το εν λόγω ποσοστό στο 10% περίπου. Σύμφωνα δε με τον τελευταίο, μολονότι το συγκεκριμένο ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς πριν από μία πενταετία έφθανε και το 30%, δεν δικαιολογείται καθώς αρκετές "κλειστές" συνταγές… ανεξήγητα γέρνουν προς κάποιες εταιρείες. Συνταγές που αφορούν ως επί το πλείστον τον διαβήτη, τα καρδιοτονωτικά σκευάσματα και τα ψυχότροπα φάρμακα.

Αναμφίβολα υποστηρίζει η πηγή μας από την Λάρισα, ο νόμος επιτρέπει στον γιατρό ως ένα ποσοστό και με βάση τα δικά του κριτήρια να συνταγογραφεί συγκεκριμένα σκευάσματα. Όμως όλες αυτές οι κλειστές συνταγές… δεν βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια για την συμβολή δηλαδή που έχει το φάρμακο στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Τα πάντα γύρω από την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, σύμφωνα με τον κ. Κ. Λουράντο, ξεκινούν από το γεγονός ότι δεν έχουν μπει σαφή όρια, εξ ου και τα πολλά προβλήματα που έχουν ανακύψει. Ο γιατρός κατά τον ίδιο είναι ο υπεύθυνος και ο μόνο αρμόδιος να κάνει διάγνωση και ο φαρμακοποιός από την άλλη αρμόδιος να δώσει το φάρμακο. Όπως μας είπε, αν δεν υπήρχε αυτή η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, τα γενόσημα θα είχαν καλύτερη πορεία από την σημερινή. Το μερίδιο τους αυξάνεται αλλά πάρα πολύ αργά, διότι τα χρήματα που αφήνουν τα πρωτότυπα στους υποστηρικτές τους είναι πολλά.

4 σχόλια:

 1. Θα πρέπει να ντρέπονται οι φαρμακοποιοί για αυτά που υποστηρίζουν για τα γενοσημα φάρμακα. Οι ίδιοι ειναι υπεύθυνοι για το χαμηλό μεριδιο των γενοσημων φαρμάκων.Οι γιατροί συνταγογραφουν σε πολλές περιπτώσεις γενοσημα και αυτοί πείθουν τους ασθενείς να πάρουν τα πρωτότυπα ,(με απαξιωτικους χαρακτηρισμούς για τους γιατρούς),με στόχο να εισπράξουν την χρηματική διαφορά γενοσημου πρωτότυπου.Θα το ελεγα μάλλον «κατευθυνομενη πώληση»...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν θελει ο κ Λουραντος να εκθεσει γιατρους για κατευθυνομενη συνταγ/ση ας τον εκθεσουμε και εμεις λοιπον με την χορηγηση φαρμακων απο τον παγκο με το κρατημα κουπονιων στα φαρμακεια . Μαζεψου κ Λουραντε μην παιρνεις πολυ θαρρος δεν ειμαστε αντιπαλοι οι γιατροι με σας συναγωνιστες ειμαστε μην τα θελετε ολα δικα σας γιατι αν σταματησει ο παγκος αλλα Αγγλια και ολοι την ευρωπη θα πεσει κλαμα πολυ κλαμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΓΩ ΔΙΝΩ ΔΡΩΣΑ ΟΥΣΙΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ......ΕΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΤΡΙΦΤΗΣ ΞΕΡΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όσο και να θέλεις γιατρός δεν θα γίνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή