Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Με εμπόδια οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς – Οφείλει τις επισκέψεις του Σεπτεμβρίου

Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τηρήσει πιστά τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών και να πάψει να δημιουργεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συμβεβλημένους ιατρούς.

IATRONET

Σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί σχετικά με τις πληρωμές του Οργανισμού.

Την ώρα που η διοίκηση εμφανίζεται να εξοφλεί ακόμη και τις κρατήσεις 10% παλαιότερων ετών, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) καταγγέλλει πως τα μέλη της δεν έχουν ακόμη εισπράξει τις αμοιβές για τις επισκέψεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες είναι απλήρωτες επί 130 μέρες.

Η πρόεδρος της Ένωσης Άννα Μαστοράκου καταγγέλλει ότι εκκρεμεί ακόμη η εξόφληση του 10% των ληξιπρόθεσμων επισκέψεων των ετών 2012 – 2015 και πως είναι σε ενταλματοποίηση μόνο τα ποσά που αφορούν το 2012.

Ληξιπρόθεσμος – σημειώνει – έχει καταστεί και ο Οκτώβριος και δεν υπάρχει καμία ορατή πρόοδος, καθώς αναμένεται ακόμη η διαδικασία ελέγχου.

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του πρώην ΟΠΑΔ και των παλαιών Ταμείων δεν υπάρχει καμία κίνηση, με εξαίρεση τις πληρωμές από τον Οίκο του Ναύτου.

Εκφράζει, δε, μεγάλη επιφύλαξη για το εάν θα αποδοθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010 – 2011 εντός της νόμιμης προθεσμίας (Ιούνιος 2017).

Η πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει ότι παρόλα αυτά, οι συμβεβλημένοι γιατροί υποχρεώνονται να παρέχουν κάθε μήνα ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους πολίτες, ενώ αναμένεται εδώ και ένα χρόνο, η ανακοινωθείσα διαπραγμάτευση για τις νέες συμβάσεις.

Με ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματος, καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τηρήσει πιστά τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών και να παύσει να δημιουργεί συστηματικά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συμβεβλημένους ιατρούς.

Πληρωμές

Κατά την πρόσφατη ενημέρωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης έκανε λόγο για αύξηση του ρυθμού πληρωμών προς τους παρόχους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, εξοφλώντας ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ο ΕΟΠΥΥ δεν παράγει νέες. Το σχετικό ποσό που έφτανε στο 1,81 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, είναι στο 1,13 δισ. ευρώ (μείωση 40% στα ληξιπρόθεσμα).

Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές πήγαν πέρυσι από 1,367 δισ. ευρώ στα 711 εκατατομμύρια (μείωση 48%). Οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (με τον υπολογισμό και του ανείσπρακτου clawback) από 500 εκατομμύρια έχουν φτάσει σε αρνητικά ποσά.

Η πραγματική μείωση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι της τάξης του 177%.

Το 2016, υπάρχει αύξηση κατά 10%, περίπου, στην απόδοση των εισφορών. Το 2015, εισπράχθηκαν 3,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 εισπράχθηκαν σχεδόν 4 δισ. ευρώ απευθείας από τα Ταμεία που προϋπήρχαν του ΕΦΚΑ.

Δημ.Κ.

3 σχόλια:

  1. Πω πω πω .......επιταχυνση των πληρωμων ! Πνιγηκαμε στο......χρημα ! Μπραβο ρε Μπαταχτσιμη ! Ο λογος σου.......συμβολαιο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΟΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ Κ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΡΗΤΗ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΦΚΑ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΟ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ CLAW BACK -REBATE TA EXOYME ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή